Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Koç’un 29 Ekim reklamına yanıt: 'Boğazınıza dizileceği gün yakındır!'

Cumhuriyet'i tasfiye eden kilit aktörlerden Koç Holding, Cumhuriyet'in kuruluşunu kutlamaya kalkınca yanıtını TKP'den aldı. Ali Koç'un AKP'li Mustafa Varank'ın elinden yediği baklavaları hatırlatan TKP, "Boğazınıza dizileceği günler yakındır!" dedi

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 29.10.2025 , 00:51

Yine bir 29 Ekim'de holdingler en duygusal, en dokunaklı şekilde Cumhuriyet'i "kutlama" yarışına girdi.

Bu tür özel günlerde "cumhuriyetçi" ve "laik" imajı yaratma fırsatını kaçırmayan Koç Holding, daha az bütçe ayırsa da bu yılı boş geçmedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün konuşması üzerine yapay zeka görselleriyle hazırlanan klip "Özgürlüğün, eşitliğin ve umudun simgesi olan Cumhuriyetimizin 102. yılı kutlu olsun" notuyla paylaşıldı.

Koç Holding'in halkla ilişkiler çalışmasını boşa düşüren çıkışsa Türkiye Komünist Partisi'nden geldi.

Sosyal medyada Koç'un 29 Ekim klibini alıntılayan TKP, AKP'li eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın "Hadi bismillah" diyerek Ali Koç'a eliyle baklava yedirdiği anı paylaştı ve şu notu düştü:

"Doyuncaya, tıksırıncaya, patlayıncaya kadar yediniz. Boğazınıza dizileceği günler yakındır!"

En çok onlar semirdi

1926’da Vehbi Koç tarafından kurulan ve hangi parti iktidarda olursa olsun büyümeye devam eden holding, AKP’li yıllarda Türkiye’nin açık ara en büyük holdingi haline geldi.

Koç’un en çok büyüdüğü, kârına en çok kârı, rantına en fazla rantı kattığı dönem AKP dönemi olurken, 2003-2013 arasındaki dönemde Koç’un 10 yıllık net kârı 13,4 milyar lira oldu. Holdingin net kârı 2023 yılında 72 milyar liraya kadar ulaştı.

AKP'nin Koç'a birçok kıyağı bulunuyor ancak AKP'nin Koçlara en büyük hediyesi TÜPRAŞ oldu. TÜPRAŞ, 2006 yılında, özelliştirme furyası kapsamında Koç Holding'e yalnızca 4,1 milyar dolara satıldı. TÜPRAŞ, bugün bile hâlâ Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu.

Koç, iktidar yandaşlığını ve işbirliğini daha perde arkasından ve "kurallara uygun" sürdürdü. AKP iktidarı süresince servetini hep katladı ve katlamaya da devam ediyor.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.