Sayfa yolu
Koç'tan tadını kaçırana ambargo: 'Okunmuş baklava'yı eleştiren Sözcü'ye reklamı kesti
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 29.05.2025 , 14:31 Güncelleme Tarihi: 29.05.2025 , 19:02
Fenerbahçe Beko basketbol takımının Birleşik Arap Emirlikleri’nde Pazar akşamı EuroLeague şampiyonu olduğu karşılaşma öncesinde kulüp başkanı Ali Koç’un AKP’li Mustafa Varank’ın elinden “okunmuş” baklava yediği görüntüler gündem olmuştu.
Mustafa Varank o anı, “Okunmuş baklavayı besmeleyle yediriyoruz. Bismillah” diyerek sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Sözcü gazetesi de görüntüleri “Sadece ağız tadını değil, keyif de kaçıran okunmuş baklava” başlığıyla haberleştirdi.
İlan vermedi, planlı reklamları durdurdu
Ancak bu başlık Sözcü’ye pahalıya patladı. Sözcü, Ali Koç’un Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluğunu kutlamak için dün gazetelere tam sayfa ilan verdiğini ancak sadece Sözcü’ye ambargo uygulayarak ilan vermediğini duyurdu.
Ayrıca Sözcü TV’ye verilen ve yayın programlarına konulan Koç Holding şirketlerine ait bir dizi reklamın da durdurulduğu belirtildi.
Sözcü.com.tr’de yer alan açıklamada “SÖZCÜ TV izleyicileri söz konusu şirketlerin ürünlerini ve rakiplerine karşı avantajlarını öğrenmekten mahrum bırakıldı” ifadesine yer verilmesi dikkat çekti.
Sözcü'nün açıklamasında “Bağımsız gazeteciliği tavizsiz olarak sürdürmek için halkın desteğinden başka bir kaynağa ihtiyaç da zaten yok. Yani SÖZCÜ’ye ambargo uyguladığını zannedenler, aslında çıplak gerçeği öğrenmek isteyen eğitimli ve başarılı on binlerce okurumuza ayrımcılık yaptığını bilmeli” denildi.
Açıklamada Fenerbahçe'ye yönelik 3 Temmuz 2011'de Gülen cemaatinin talimatıyla başlatılan operasyonda Sözcü'nün kulübün yanında durduğu ancak dün ilan verilen birçok gazetenin o dönemde "kumpasın medya ayağını oluşturduğu"na değinilmesi de dikkat çekti.
Koç bunca yıl halk tepkisinden nasıl azade olabildi? 'Medusa'nın Salı' neden çok ilgi çekti?
Medyada “tarafsızlık” miti ve medyanın ekonomipolitiği geçtiğimiz günlerde Fayn’da soL Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay’la soL TV’nin “Medusa’nın Salı - Bir AKP Belgeseli”ne dair yapılan söyleşide de gündeme gelmişti.
“Medyanın ekonomipolitiği öyle ki yayınların neredeyse hepsi şirketlerden gelecek reklamlara bağlı. Dolayısıyla kimse şirketleri gücendirmek istemiyor. Bu sayede patronlar Türkiye’de sürekli zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar. Hiç alışık değiller buna” diyen Günay, belgeselin neden çok ilgi çektiğine dair de şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Türkiye’nin belki son 50-60 yılında kritik dönemeçlerde en fazla ağırlık sahibi olan örneğin bir Koç Grubunun bunca yıl bu kadar halk tepkisinden azade bir noktada olması çok tuhaf bir durum. Şimdi belgesel bir bakıma bu yüzden de esas çok ilgi çekti. Çünkü çok geniş kitleler farkında değil bunun. Bu belgeseli izlediğinde ilk defa ‘Ya bu patronlar gerçekten bu işlerin içindeymiş’ diyen çok fazla insan oldu. Bu sanıyorum belgeselin en büyük kazanımıdır.”
| Ali Koç’un götürdüğü asıl baklava başka |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.