Kilise saldırısında yeni detaylar: IŞİD militanları oturum izni almış, korsan taksicilik yapmış

IŞİD'in üstlendiği kilise saldırısında tutuklanan birçok militanın haklarındaki soruşturmalara ve arama kararlarına rağmen oturum izni aldığı öğrenildi.

Haber Merkezi

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen ve bir kişinin katledildiği saldırı hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı.

Birgün yazarı Timur Soykan'ın aktardığı ayrıntılar, IŞİD’in Türkiye’de ne kadar rahat hareket ettiğini gözler önüne serdi.

Soruşturmada elde edilen bilgilere göre, Sarıyer’de kiliseye saldırıyla ilgili tutuklananların hepsinin oturum izni var. Saldırıda kullanılan Polonya plakalı otomobil ile korsan taksicilik bile yapılmış. Zanlılar arasında kırmızı bülten ile aranırken serbest bırakılan IŞİD’liler de bulunuyor.

Ayrıca İstiklal Caddesi’ndeki kilise de saldırganların hedefleri arasındaymış. Şüphelilerin telefonunda IŞİD yöneticiliği ile suçlandığı davada hüküm giyen ve geçen yıl tahliye edilen Halis Bayancuk’un fotoğrafları da çıktı.

'Polonya bilmecesi'

Soykan'ın yazısında yer verdiği detaylar şöyle:

"Saldırıdaki Polonya bilmecesi halen çözülemedi. Ayine Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve ailesi de katılmıştı. İki IŞİD’li de saldırı için kilisenin yan sokağına Polonya plakalı bir otomobil ile gelmişti. Üzerinde Polonya’da faaliyet gösteren ve diş sağlık malzemeleri satan ‘Dent R’ isimli bir şirketin logosu vardı. Bu aracın Polonya’dan bir yıl önce getirildiği ve aracı burada bırakan kişinin iki gün sonra Türkiye’yi terk ettiği belirlenmişti. İlk haberlerde bu otomobilin bir yıl boyunca trafiğe çıkılmadığı yazıldı. Ancak şüpheli ifadeleri bunun doğru olmadığını hatta bu araçla korsan taksicilik yapıldığını ortaya koyuyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayacak bir denetimsizlik gözler önüne seriliyor.

‘EL738FX’ plakalı Hyundai Getz marka otomobili bir yıl önce Türkiye’de ‘Abdullah’ kod adlı IŞİD üyesi Khaırıdınzoda Saıdabdulfatohi kullanıyor.

(...) İfadesinde Tacik ‘Abdullah’ sınır dışı edilince aracın kendisine kaldığını ve tamir ettirdiğini anlattı. Avukatı ise “Müvekkilimin aracı tamire götürmüş ve bir süre korsan taksi olarak kullanmıştır” diye konuştu.

St. Antuan hedefti

Cep telefonunda yapılan incelemede bu otomobilin fotoğraflarının yanı sıra Taksim’deki Sent Antuan Kilisesi’ne ait konum resimleri çıktı. Bu kilisenin de hedeflerden olabileceği değerlendirildi.

Ayrıca Shamsullo Radzhobov’un evinde Guraba Yayınları’na ait kitaplar bulundu. Merkezi Başakşehir’de bulunan ve Abdullah Yolcu’nun sahibi olduğu bu yayınevinin kitapları Suriye’deki IŞİD militanları tarafından okunuyordu. IŞİD’lilerin terk ettiği bazı yerlerde İstanbul’daki bu yayınevinin kitapları bulunmuş ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yayınevinin bazı kitaplarını halk kütüphanelerine dağıttığı ortaya çıkmıştı.

(...) Polisin tespitlerine göre Shamsullo Radzhobov, korsan taksicilik de yaptığı otomobili doğrudan iki IŞİD’li teröriste teslim etmedi. Önce Tacik oto tamircilere götürdü.

Polonya plakalı otomobili önce Tacikistan uyruklu ‘Abdurrahman’ kod adlı Alısher Rakhımov (30) ile yine Tacik Farrukh Solıev’in (42) ortak işlettiği oto tamirciye bıraktı.

Kırmızı bültenle aranıyormuş

(...) Farrukh Soliev ise IŞİD ile ilgili bir soruşturma nedeniyle 11 aydır Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyordu. Saldırıdan bir ay önce 29 Aralık 2023’te delil bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. O da oturum izni almıştı.

(...)Sulh Ceza Hakimliği sorgusunda Farrukh Soliev’in avukatı şöyle diyordu:

“Müvekkil Tacikistan vatandaşıdır. Tacikistan ülkesinde İslam dininin yaşanması kısıtlanmaktadır. Ayrıca müvekkilimin akrabaları Tacikistan eski hükümetinin yöneticileri olmasından dolayı şu anki hükümet müvekkilimi Tacikistan’a götürmek istemektedir. Müvekkilim hakkında herhangi bir şekilde bir suç bulunmadığından dolayı getirmek adına Interpol araması çıkarmışlardır.”

Bu ifadeden IŞİD şüphesiyle daha önce gözaltına alınan Farrukh Soliev’in Kırmızı Bülten ile Interpol tarafından arandığı anlaşılıyor. Ancak serbest bırakılmış, Türkiye’de oturum izni var ve bir oto tamircinin sahibi.

Halis Bayuncuk fotoğrafları

(...) İki Tacik tamircinin telefonlarında da IŞİD’den yakalanan teröristlere dair çok sayıda haber resimleri bulundu. Ayrıca IŞİD’in Türkiye’deki liderlerinden ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’un resimleri çıktı. Halis Bayancuk, daha önce defalarca tutuklanıp bırakılmıştı. Son olarak 2017’de tutuklanan Halis Bayancuk, Yargıtay’ın uzun tutukluluk kararıyla geçen yıl tahliye edildi.

671 çatışma videosu

(...) Kilisede cinayeti işleyen David Tanduev’in bağlantılı olduğu Gabibulla Agaev ve Alena Shakhgusenınova ise Beylikdüzü Kavaklı Mahallesi’ndeki evlerinde yakalandı. Dijital materyallerinde IŞİD’e ait 671 adet çatışma videosu bulundu.