Kılıçdaroğlu seçimin ardından ilk kez canlı yayında: 'Pişmanlığım olmadı, yapılan her şey doğruydu'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, seçimin ardından katıldığı ilk canlı yayında, 'Yapılan her şey doğruydu, benim açımdan. Herhangi bir pişmanlık söz konusu değil' dedi.

Haber Merkezi

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından ilk kez katıldığı canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Kılıçdaroğlu'nun katıldığı canlı yayında seçim süreccine ilişkin şöyle konuştu:

"Pişmanlığım olmadı. Yapılan her şey doğruydu, benim açımdan. Herhangi bir pişmanlık söz konusu değil."

Kılıçdaroğlu, "Seçim gecesi 'İstifa ediyorum diyebilirdiniz', demediniz. 12 gün boyunca seçmenleri yalnız bıraktınız. Niçin bunu yaptınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Hiç pişmanlık duymuyorum. Önemli bir aşamayı kaydettik. Demokrasiyi savunanları CHP bir araya getirdi. Bunlar hiç konuşulmuyor. Bir mutabakat metni hazırladık. Ben o gece konuştum. Altı lider bir araya da geldik."

Kurultaya dair açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Kurultay, yerel seçimlerden önce bir an önce yapılmalı. CHP Genel Başkanları için adaylık önce gelmez. İlk önceliğimiz ülkemiz, sonra partimizdir. Sonra Genel Başkanlık gelir. 'Biz nerede kaybettik?' bu soruya yanıt verilmesi lazım, bunu da değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

CHP'nin niçin kaybettiğine ilişkin soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"CHP kırsalda yeteri kadar etki gösteremedi. 3 milyonluk fark, 1-2-3 tane sandık kurulan yerlerde oluştu. Buralara daha fazla gidilebilirdi. Kentlerde oturanların tamamı demokrasiden yana oy kullanmış. Ortaya çıkan tablonun ağır yenilgi olarak görülmesini doğru bulmam.

Seçim güvenliğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Bu seçime sandık açısından CHP kadar hazırlık yapan ikinci bir parti bulamazsınız. İttifak yaptığımız partiler dahil. Onlar da çalıştı ama başat rol bizdeydi. 1.5 yıl bununla uğraştık. Tutanaklar da geldi. İlk turda sorunlar çıktı. Bilgisayar sisteminde modeller açısından uyumsuzluk çıktı. Yoksa tutanaklar var bizde. İkinci turda da bütün tutanaklar elimize geldi. Geçen seçimlerde biz Şanlıurfa'nın bazı ilçelerine giremedik. Bize sıfır oy çıkan yerlere milletvekillerimizi gönderdik, darp edildi" dedi.

Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa yeniden aday olup olmayacağı sorusunu "Ben 'adayım' demem. Partinin kurumsal kimliği var. Ben şimdiye kadar hiç ben adayım demedim. Delegeler karar verecek. Bu partinin sağ duyusu var, 100 yıllık geleneği var. Sıradan birini parti başkanı yapmaz" diye yanıtladı.

İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in 6'lı masadan kalkması ve sonrasında geri dönmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Geriye dönüp bu tartışmaları gerekçelendirmem doğru ve ahlaki değil. Masanın saygınlığına da gölge düşürür. Tartışma da gayet doğaldır. Yadırgamamak lazım. Geriye dönüp tartışmayı doğru bulmuyorum." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim çağrısıyla ilgili açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Gayet güzel bir çağrı, değişim çağrısı. Şimdi siz değişime karşıyım diyebilir misiniz? Hayatın kendisinde var değişim. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir zaten. Partilerin kurultaylarını yapmaları, değişiklikler yapmaları hayatın bir gereğidir zaten” dedi.

Kılıçdaroğlu, "İmamoğlu'nun adaylığıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Daha önce belediye başkanı olarak devam etmeli demiştiniz, fikriniz değişti mi?" şeklindeki soruya, "Genel siyasete de girebilir büyükşehir belediye başkanları. Ekrem İmamoğlu Kurultay’da aday olabilir. Ben akılcı düşünüyorum. Yerel seçimden önce İBB terk edilmemeli. İstanbul gibi bir kenti Cumhurtiyet Halk Partisi kaybetmemeli. Arkadaşlarımız genel başkanlığa aday olabilir, niye adaysın demem” diye yanıt verdi.