Maaşlarını ve remi olarak işten çıkarılmadıkları için tazminatlarını alamayan KFC ve Pizza Hut işçileri hakları için Samsun'da buluştu.
Haber Merkezi
Konkordato ilan eden ve binlerce işçisine Ocak ayı maaşını ödemeyen KFC ve Pizza Hut'a karşı eylemler Türkiye'nin dört bir yanında sürüyor.
Daha önce İstanbul, Bursa, Sakarya, Gaziantep, Eskişehir'in de aralarında olduğu çok sayıda ilde meydanları dolduran KFC ve Pizza Hut işçileri dün Samsun'da bir araya geldi.
Karadeniz genelindeki tüm KFC ve Pizza Hut çalışanları Samsun'daki Piazza AVM önünde toplandı. Patronların Ensesindeyiz Ağı'nın da destek verdiği eylemde işçiler, maaşlarının derhal ödenmesini talep etti.
Eylemde sık sık "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İş Gıda işçisi yalnız değildir", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı. İşçilere Samsunlu yurttaşlar da alkışlarla destek verdi.

'Üç ay boyunca nasıl geçineceğiz?'
İşçiler adına konuşan Sibel Öztürk, şirketin kıdem ve ihbar tazminatı gibi hakları ödememek için binlerce kişiyi hâlâ kağıt üzerinde "çalışan" olarak gösterdiğini belirtti.
İlgili kamu kurumlarının sessizliğine dikkat çeken Öztürk, talepleri karşılanana dek mücadele etmeye devam edeceklerini duyurdu.
Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle:
"İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan konkordato suni olup, şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir.
Patron İlkem Şahin'e ait olan jant fabrikası, tedarik sorunları yaşadığımız bir dönemde satın alındı. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı.
Burada Ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi.
5 Şubat'ta Rüzgarlıbahçe'de bulunulan ana binadaki bütün eşyaların boşaltıldığını ve kaçırıldığını gözlemliyoruz.
Bu kadar insanın emekleri ve senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın alındı, nasıl rahat oturuyorsunuz?
Maaşlarımızın garanti fonundan karşılanacağı söylendi, fakat garanti fonunun da 3 ayın sonunda ödenecek yapacağı, şirkete atanan komiserler tarafından belirtiliyor. Soruyorum sizlere 3 ay boyunca maaş gelmeden nasıl geçineceğiz?
Haksız bir şekilde mahkeme ve kayyumlarla zaman kazanarak bizleri oyalamayın.
Çoluk çocuğumuzun geleceğini, yıllara dayanan emeklerimizin değerlerini kimseye bırakmayacağımızı ve hakkımızı sonuna kadar savunacağımızı burada bulunan işçi emekçi kamuoyu ve halkımıza bildirmek isteriz."

Ne olmuştu?
KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye'deki işletmeciliğini 2020 yılından bu yana yürüten İş Gıda A.Ş., Yum! Brands ile olan sözleşmenin tek taraflı feshedilmesiyle tüm restoranlarını kapattığını ve konkordato sürecine başvurduğunu açıkladı.
İş Gıda A.Ş.’nin konkordato talebiyle birlikte, mahkeme şirket ve sahibi İlkem Şahin için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirket bünyesinde çalışan binlerce işçi, maaşları, kıdem tazminatları, izin alacakları ve diğer hakları için ülkenin farklı yerlerinde eylemlere başladı.
Binlerce kişi işsiz kaldı: KFC ve Pizza Hut işçileri hakları için mücadele ediyor | ![]() |