KDK’lar 8 Mart’ta sokaktaydı: ‘Dişini sıkma, yumruğunu sık’

Kadın Dayanışma Komiteleri, 8 Mart’ı eylemlerle karşıladı. 7 ildeki eylemlerde kadınlar düzene karşı seslerini yükseltti.

Haber Merkezi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadın Dayanışma Komiteleri (KDK), 7 ilde eylemler düzenledi. “Dişini Sıkma, Yumruğunu Sık” sloganıyla düzenlenen eylemlerde emekçi kadınların yaşadığı sıkıntılar dile getirilirken, tarikatlar, cemaatler, düzen partileri ve patronlar da yoğun biçimde eleştirildi.

İstanbul’daki eylem, saat 20:00’de Kadıköy’de Süreyya Operası’nın önündeydi. Yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen eylemde ilk olarak bir özel olarak öğretmeni ve bir tekstil işçisi kadın, işyerlerinde ve hayatta yaşadıklarını sıkıntıları anlattılar.

Ardından KDK Sözcüsü Serap Emir konuştu. Kadınları yoksulluğa, şiddete mahkum edenlere, geleceklerini ipotek altına alanlara karşı toplandıklarını belirten Emir, konuşmasının başında, T24’te Cansu Çamlıbel’e konuşan patron Ümit Boyner’e yüklendi.

“Biz buradayız ama bazı gazeteciler patron kadınların yanında” diyen Emir şöyle konuştu: “Utanmadan, 8 Mart’ta mikrofonu bize değil, bizim emeğimizi sömüren patron kadınlara uzatıyorlar. Bu yıl da Ümit Boyner’e uzatmışlar. Boyner anlattı, ne kadar da çok kadına iş verdiğini anlattı, kadınlar için kurduğu fonları, sosyal yardım projelerini anlattı. Ne kadar çok iyilik, gözlerimiz yaşardı. Tabii parası olana iyilik yapmak kolay ama kadın emekçilerin, işçilerin haklarını vermek zor. Gazeteci sormamış biz soruyoruz: Ümit Boyner, holdinglerindeki kadınları kaça çalıştırıyorsun? O servetini kaç kadının emeğini sömürerek biriktirdin?”

‘Boyner bir gün bizim hayatımızı yaşasın, bakalım nezaketinden eser kalacak mı?’

Ümit Boyner’in söz konusu söyleşide şiddetin kaynağı olarak “nezaketsizliğe” işaret ettiğine değinen Emir, “İş dünyası hoşgörülüymüş, kibarmış ama bizler pek bir kabaymışız, ondanmış hep bunlar. İşte böyle ikiyüzlüler, böyle utanmazlar dostlar… Bu şiddeti, bu sömürüyü başımıza onlar bela etmemiş gibi, bu düzeni onlar yönetmiyormuş gibi yaşadığımız şiddet için de halkı suçluyorlar, bizi aşağılıyorlar. Bu şiddet sayesinde nasıl kadınları ucuza çalıştırdıklarından, sömürdüklerinden hiç bahsetmiyorlar. Ümit Boyner sırça köşkünden çıkıp 1 gün bizim yaşadığımız hayatı yaşasa, bir gün bizim çektiğimizi çekse nezaketinden eser kalacak mı acaba? Bizim gördüğümüz şiddetin sebebi onların bu düzenidir. Onlar sefa sürsün diyedir bizim bu çektiklerimiz” dedi.

Emir, “Buradan ilan ediyoruz 8 Mart, içeriksiz bir kadınlar günü değildir! 8 Mart Ümit Boynerlerin, Meral Akşenerlerin, Güler Sabancıların günü değildir. Ayın sonunu getiremeyenlerin, kirayı düşünenlerin, işyerlerinde üç kuruşa sigortasız çalıştırılanların, her gün şiddetle burun buruna gelenlerin, tarikatların karanlığından kurtulmaya çalışanların, baskıya şiddete sömürüye sabret denen, dişini sık denen kadınların günüdür, bizim günümüzdür. Kutlu olsun dostlar” dedi.

‘6 yaşındaki kız çocuklarını evlendiren tarikatlardan sorulacak hesabımız var’

Kadınları sömüren patronların, “arkalarında kapı gibi duran Erdoğan’a” güvendiklerini belirten Emir, “Ama dostlar, liste kabarık… Hesap soracağımız başkaları da var. 6 yaşındaki kız çocuklarını evlendiren tarikatlerle, çocuklarımızın hafızalarını kirleten sapık tarikat şeyhleriyle görülecek hesabımız var. Kadınların yaşamını karartan cemaatlerle görülecek hesabımız var. Bizim bu ülkede laikliği tasfiye edenlerle, Cumhuriyeti tasfiye edenlerle, tarikatların önünü açanlarla görülecek hesabımız var” dedi.

KDK Sözcüsü, konuşmasında, KDK üyesi kadınların 76 yerde Türkiye Komünist Partisi (TKP) listesinden belediye başkan adayı olduğunu, binlercesinin de belediye meclis üyeliklerine aday olduğunu vurguladı.

Coşkulu geçen eylemde “Eşitlik, özgürlük kadınlarla gelecek”, “Kadınlar ayağa, yarınları kurmaya”, “Kadın düşmanı patron düzeni”, “Şiddete, soyguna mahkum değiliz” sloganları atıldı.

KDK'lar, Ankara, Eskişehir, İzmir, Çanakkale ve Konya'da da yürüyüşler düzenledi

Ankara

KDK'ların çağrısıyla Ankara'da Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce kişi şarkılarla ve alkışlarla başlattığı eylemde "Düzeniniz batsın kadınlar yaşasın, kadınlar ayağa bu düzeni yıkmaya" sloganı atıldı.

Ankara

Eskişehir

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi öğrencileri, Anadolu Dayanışma Ağı ve Eskişehir Kadın Dayanışma Komitesi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geldi. Merkez Yemekhane önünde yürüyüşe başlayan öğrenciler, Yunus Emre Kapısı’nda bir basın açıklaması yaparak yürüyüşü sonlandırdı.

Öğrenciler, yürüyüşe başlamadan önce “Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için buluştuk. 8 Mart, önceki yüzyılın başında emekçi kadınların yoksulluğa, köle gibi çalışmaya ve savaşa karşı verdikleri mücadelenin adıdır. Emekçi kadınların günüdür, bizim günümüzdür” sözlerini kaydetti.

“Kadınlar ayağa, bu düzeni yıkmaya!” ve “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok!” gibi sloganlarla yürüyen öğrenciler yürüyüşü umutsuz olmadıklarını vurguladıkları bir basın açıklamasıyla sonlandırdı. Basın açıklamasının okunduğu Yunus Emre Kapısı’nda Eskişehir Kadın Dayanışma Komitesi üyeleri hazır bulunarak yürüyen öğrencileri alkışlarla karşıladı.

 

Eskişehir

Konya ve Çanakkale

Konya'da birçok vatandaşın ve basın mensuplarının da izlediği toplantıda Konya Kadın Dayanışma Komitesi sözcüsü Mine Çakır'ın okuduğu açıklama metni ve sloganlar eşliğinde emekçi kadınların sesi Konya'dan da haykırıldı. Basın açıklaması sonrası Türkiye Komünist Partisi Konya Bürosunda toplantıya dair etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte TKP Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Damlanur Çarmızol ve TKP Konya-Selçuklu İlçesi Başkan adayı Refika Polat konuşma gerçekleştirdi.

Çanakkale'de de kuyumcular çarşısından yürüyüşe başlayan KDK, “Boyun eğme emeğine sahip çık” sloganlarıyla, Saat kulesi meydanına yürüdü. TKP’nin Çanakkale belediye başkan adayı Hatem Su Bayar ve KDK’yı temsilen Yeliz Köseoğlu basın açıklaması yaptı.

Patronlara, Tarikatlara ve Zübükler karşısında sınıf mücadelesinin ve emekçi kadınların dayanışmasının önemini vurgulayan bir açıklamanın ardından, kısa bir müzik dinletisiyle eylem sona erdi.

Konya-Çanakkale

İzmir

KDK'lar İzmir'de Karşıyaka Çarşı'da yürüyüş yaptı.

Yürüyüşte, "Kadınlar ayağa, bu düzeni yıkmaya" sloganı atıldı.

Antalya

Antalya'da KDK'lar yürüyüşü Mehmet Akif Caddesi'nde yaptı.

Yürüyüşte "Düzeniniz batsın, kadınlar yaşasın" sloganı atıldı.