KDHC'den Rusya'yla savunma anlaşmasına resmi onay

Askerlerinin Ukrayna'yla savaşmak üzere Kursk bölgesine girdiği söylenen KDHC'nin lideri Kim Jong Un, Rusya ile Kapsamlı Stratejik Ortaklıklar Anlaşması'nı onaylayan kararnameyi imzaladı.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Rusya ile imzaladığı kritik karşılıklı savunma anlaşmasını onayladı.

KDHC lideri Kim Jong Un, dün Rusya ile Kapsamlı Stratejik Ortaklıklar Anlaşması'nı onaylamak için bir kararname imzaladı. KDHC'nin resmi haber ajansı KCNA'ya göre, anlaşma her iki tarafın onay belgelerini karşılıklı olarak yollamalarıyla yürürlüğe girecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 19 Haziran'da Pyongyang'da yaptığı görkemli bir devlet ziyareti sırasında ilk kez imzalanan anlaşma, her iki ülkeyi de "saldırı" ile karşı karşıya kalmaları halinde gerekli "tüm araçları" kullanarak birbirlerine derhal askeri yardım sağlama yükümlülüğü veriyor.

Haziran ayında Putin ile anlaşmayı kabul ettiğinde, Kim anlaşmayı iki ülke arasındaki ikili bağları yükseltmeye yönelik bir adım olarak övmüş ve askeri anlaşmanın Rusya ile KDHC arasında bir "ittifak"a denk olduğunu ifade etmişti.

Rusya parlamentosu, anlaşmayı 6 Kasım'da onaylamıştı. Anlaşma, Rusya'ya silah transferi ve binlerce KDHC askerinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemek için konuşlandırılması gibi artan güvenlik işbirliğini de içeriyor.

KDHC lideri Kim Jong Un (solda) ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (sağda), KDHC başkenti Pyongyang'da Aurus marka araçta. (20 Haziran 2024, KCNA)

'KDHC askerleri Kursk'ta'

Güney Kore, ABD ve Ukrayna istihbaratı, geçtiğimiz ay en az 11 bin KDHC askerinin Ukrayna güçlerine karşı ön saflarda savaşmak üzere Rusya'ya gönderildiğini öne sürmüştü. Batı istihbaratına göre, KDHC birliklerinin çoğu, Ağustos ayında Kiev'in Rus topraklarına yaptığı ani saldırıdan bu yana kısmen Ukrayna kontrolü altında olan Rusya'nın Kursk bölgesine konuşlandırıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, dün Moskova'nın Ukrayna sınırındaki bölgede Ukrayna güçlerine kaybettiği toprakları geri almak ve büyük bir saldırı başlatmak üzere hazırlık yaparken Kursk'ta KDHC askerleri de dahil olmak üzere 50 bin askerden oluşan bir kuvvet topladığını söyledi.

Moskova ve Pyongyang, Rusya'daki KDHC askerlerinin varlığı hakkında henüz doğrudan bir yorum yapmadı. KDHC'nin Ukrayna savaşına dahil olduğuna dair raporlar, Avrupa'daki NATO üyeleri arasında endişeye yol açmıştı.

Zelenskiy geçtiğimiz hafta Batı'nın Pyongyang'ın çatışmaya dahil olmasına verdiği zayıf tepkiyi kınadı ve ülkesinin güçlerinin KDHC birlikleriyle ilk kez çatışmaya girmesinin ardından "dünyada istikrarsızlıkta yeni bir sayfa" açıldığı konusunda uyarmıştı.

Güney Kore'nin endişesi

Teknik olarak hala kuzey komşusuyla savaş halinde olan Güney Kore'de ise Pyongyang'ın Ukrayna'daki desteği karşılığında Moskova'dan gelişmiş nükleer teknoloji alabileceğine dair endişeler yükseliyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol bu ayın başlarında, KDHC askerlerinin Rusya'dan çekilmemesi durumunda Ukrayna'ya silah gönderebileceği konusunda uyarmıştı.

Yoon, "Kuzey Kore, Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin bir parçası olarak Ukrayna savaşına özel kuvvetler gönderirse, Ukrayna'yı aşamalı olarak destekleyeceğiz ve ayrıca Kore Yarımadası'nda güvenlik için gerekli önlemleri gözden geçirip uygulayacağız" demişti.