AKP'nin gözde müteahhitlerinden Cengiz Holding, Halil Ağa Bakır Madeni İşletmesi için Kazdağları’nda yüz binlerce ağacı keseceği projeye başladı.
Bölge sakinlerinin "ÇED olumlu" raporuna itirazı Danıştay'da beklerken, şirket 100 dönümden büyük bir arazide faaliyete geçti.
Madenin Bayramiç ve Çan ilçelerine bağlı Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerini haritadan sileceği dile getiriliyor.
Ağaç kesiminin 10 gününde Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce yurttaş maden çalışmalarının sürdüğü Çanakkale Bayramiç'teki Hacıbekirler Köyü'nde buluştu.
Ağaç katliamı, kuraklık, gasp...
Kazdağları'ndaki eylem “Cengiz defol!” sloganlarıyla başladı. Kazdağları Ekoloji Platformu adına yapılan basına açıklamasında şirketin asıl amacının bölgeden bakır değil altın çıkarmak olduğu söylendi.
Proje kapsamında açık ocak, atık barajı, kırma eleme tesisi, pasa alanı, bitkisel toprak alanı, cevher stok şantiye alanının yer aldığı belirtilen açıklamada arazide siyanür ve onlarca kimyasalın kullanılacağı zenginleştirme tesisinin de olduğu kaydedildi. Açıklamada, devasa büyüklükteki atık barajının Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede olduğu belirtildi.
Basın açıklamasında, projenin durdurulmaması halinde ortaya çıkacak sonuçlar şöyle sıralandı:
- 1 milyona yakın ağaç katledilecek.
- Proje bitişiğindeki Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köyleri yok olacak; onlarca köy olumsuz etkilenecek. Üç köy verimli tarım alanı ile birlikte haritadan silinecek.
- Bölgenin zaten çok kıt olan ve yöre halkına yetmeyen tüm su varlıkları maden projesine tahsis edilecek. Bölgede kuraklık artacak.
- Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek.
- Köylülerin tarlaları kamulaştırma kararları kapsamında açılan davalarla gasp edilecek.
Ruhsat alanı ÇED alanından büyük
Maden projesiyle ilgili şirketten paylaşılan bilgilerdeki tutarsızlıklar dikkat çekiyor.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin aktardığına göre, işletme izni sınırları ÇED izni sınırlarından daha büyük. Ruhsat alanı 5 bin 995 hektar iken ÇED alanı sadece 580 hektar.
Dernek, şirketin bu durumda yeniden ÇED raporu alması gerektiğini söylüyor.
ÇED alanı içerisinde kalan 66 hektar tarım alanı için kamulaştırma davaları açıldı. Dernek, bu davalar sonuçlanmadan ve mülkiyet izinleri tamamlanmadan işletme izni verilmesinin usulsüz olacağını vurguluyor.
Kazdağları tehdit altında
Kazdağları, hem ekolojik çeşitliliği hem de tarihi ve kültürel değerleriyle korunması gereken doğal alanlar arasında yer alıyor. Ancak son yıllarda maden arama faaliyetleri, Kazdağları'nı önemli ölçüde tahrip ediyor.
Yalnızca Kanadalı Alamos Gold isimli maden şirketi altın aramak 195 bin ağaç kesti. Maden faaliyetleri nedeniyle Atikhisar Barajı'nın su kalitesi yıldan yıla düştü.
Oreks Madencilik, Yenice'deki madencilik faaliyetlerini 10 kat büyütmek için başvurdu. Şirketin talebi onaylanırsa, maden ocağı 34,5 hektardan 345 hektara çıkacak, yani 485 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alan tehlikeye girecek.