Türkiye'de AKP iktidarı döneminde kamu ihalelerinden büyük paylar alan ve "Beşli Çete" olarak adlandırılan şirketlerden Limak ve Cengiz holdingin madencilik faaliyetleri için yeni talan projeleri dikkat çekiyor.
Özellikle altyapı projeleri ve özelleştirmelerle tanınan Limak, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletme hakkını aldığı gibi Çanakkale Köprüsü, İstanbul Havalimanı mega projelerde de yer almıştı. Şirketin AKP döneminde aldığı ihaleler arasında enerji santralleri, barajlar, havaalanları ve altyapı projeleri bulunuyor.
Son dönemde, Limak Holding'in tarım arazilerinde maden işletme girişimleri dikkat çekiyor. Şirket, Ankara Haymana'daki tarım arazilerinde kil ocağı işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. Projeye hayvancılıkla uğraşan yerel halkın yaşam alanlarını etkilemesi sebebiyle tepki var.
Daha önce Akbelen Ormanı’nda kıyıma yol açan Limak Holding, Ankara Haymana’daki kuru tarım yapılan ve mera olan alanlarda maden işletmek için izin aldı.
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk projeyle ilgili “ÇED olumlu” kararının verildiğini yazdı.
Bu onayla birlikte 32,71 hektarlık yani 46 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kil ocağı işletilecek. Proje için hazırlanan ÇED raporuna göre alan kuru tarım yapılan arazilerden ve meralardan oluşuyor. Bölgede hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar burada hayvanlarını otlatıyor.
Vatandaşa küfreden Cengiz, Kazdağları'nda ağaçlara göz dikti
Yurttaşlara ettiği küfürle bilinen Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding'in bağlı olduğu Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan Halilağa Bakır Madeni Projesi de ilk günden bu yana bölgedeki doğal ve kültürel varlıkları tehdit eden bir proje.
Bu proje, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde ve çevreye vereceği zararlar nedeniyle tepkilerin odağında.
Kazdağları, biyolojik ve kültürel çeşitliliği, endemik türleri ve doğal güzellikleri ile tanınan bir bölge ancak, Cengiz Holding'in madencilik faaliyetleri, bu bölgenin ekosistemine, ormanlarına ve arkeolojik değerlerine geri dönüşü olmayan zararlar verecek gibi duruyor. Projeye karşı yürütülen ortak mücadelede mahkemeye başvuran halk, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu kararının iptalini talep etmişti.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi kuruluşlar, bu tür madencilik faaliyetlerinin bölgedeki doğal dengeyi bozacağını dile getiriyor. Kazdağları'nın yüzde 79'u için madencilik ruhsatı verilirken bu durum, bölgedeki doğal kaynakların korunması adına ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Cengiz Holding'in Kazdağları'ndaki tartışmalı projelerine ilişkin yeni bir gelişme de yaşandı. Öztürk'ün aktardığına göre Çanakkale Bayramiç’teki Halilağa Bakır Ocağı’nın kapasite artışı için ağaç katliamına başlandı.
Hukuki mücadele de yürütülen proje kapsamında, 513 bin 80 hektar yani 685 futbol sahasına denk gelen ormanlık alanda çalışma yürütülecek. Şirketin hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onay verilen ÇED raporuna göre bölgede 149 bin 250 ağaç var ancak kesilecek ağaç sayısı bir milyona yakın. Bu bilgiyi Cumhuriyet’e konuşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan verdi. Doğan “Sabah saatlerinde jandarma yolu kapatarak bölgede tarlası olan köylüler dışında kimseyi almadı. 90’ın üzerinde yurttaşla açtığımız dava temyiz aşamasında” dedi.