Kazada kızını kaybeden anne: Motosiklet gençlerin kendini ispatlama aracı değil

30 Haziran 2023 Cumartesi günü Eskişehir’de gerçekleşen motosiklet kazasında kızı Ezgi Nehir Uçarlı’yı kaybeden anne Arife Sağlam, dava süreci ve artan motosiklet kazalarıyla ilgili soL’a konuştu. 

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

30 Haziran 2023 Cumartesi günü, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde bulunan Uluönder Mahallesi İsmet İnönü-2 Caddesi’nde, saat 02.00 sularında sollama yapmak isteyen Gökhan Demirkapı’nın kullandığı motosiklet, aynı yönde ilerleyen arkadaşı Ruşen Can’ın kullandığı motosiklete çarpmıştı.

Demirkapı’nın arkasında bulunan 18 yaşındaki Ezgi Nehir Uçarlı, savrularak başını kaldırıma çarpmıştı. Uçarlı, başında kask olmasına rağmen hayatını kaybetmiş, motosikleti süren Gökhan Demirkapı ise olaydan sonra hastaneye kaldırılmıştı.

Gökhan Demirkapı’nın 1,65 promil alkollü olduğu tespit edilmiş, gözaltına alındıktan sonra “taksirle ölüme neden olmak” suçundan tutuklanmıştı. 

Demirkapı, yargılama sürecinin sonunda 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Kazada hayatını kaybeden Ezgi Nehir Uçarlı üniversiteye hazırlanıyor, güzel sanatlar fakültesinde okumak istiyordu. 

Ezgi Nehir Uçarlı’nın annesi Arife Sağlam, dava süreci ve son zamanlarda artan ölümlü motosiklet kazalarıyla ilgili soL’a konuştu. 

‘İki duruşmaya da sanığın üyesi olduğu motor kulübü katıldı’

İki duruşmada sonuca ulaşan davaya, sanık Gökhan Demirkapı’nın üyesi olduğu motor kulübü Motoshow Gençlik ve Spor Derneği’nin katıldığını söyleyen Sağlam, gelenlerin çoğunun küçük yaştaki gençler olduğunu belirtti: “İki duruşmada dava sonuçlandı. Ama dikkatimi çeken şu oldu: İki duruşmaya da Gökhan’ın üyesi olduğu Motoshow üyeleri katıldı. Katılanların çoğunun yaşı küçük, genç insanlar. Ben söz alıp duruşmada, Gökhan’ın örnek alınmaması gerektiğini söyledim. Maalesef oradaki gençler bunu örnek alıyor.” 

Motoshow Derneği, aynı zamanda Gökhan Demirkapı’nın kazaya karıştığı motosikleti aldığı yer. Demirkapı, kazayı derneğin deposundan aldığı motosikletle yaptı. Kullandığı plaka motosiklete ait değildi. Demirkapı, bu plaka nedeniyle ayrıca “evrakta sahtecilik” suçundan da ceza aldı. Altı yıldır faaliyet gösteren dernek Eskişehir dışında diğer illerde de bulunuyor.

‘Motosiklet gençlerin kendilerini ispatlama aracı değil’

Arife Sağlam, son zamanlarda artan ölümlü motosiklet kazalarına da dikkat çekti. “Motosiklet gençlerin kendilerini ispatlama aracı değil” diyen Sağlam, motosikletin sadece bir ulaşım aracı olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi. 

Sağlam, gençlere “Bu olay gençlere ibret olsun; başka gençler ölmesin, hayatlarının en güzel yıllarını hapiste geçirmesin” sözleriyle seslenerek çok fazla motosiklet kazası yaşandığını hatırlattı.

Arife Sağlam şunları kaydetti:

“Motosiklet gençlerin kendilerini ispatlama aracı değil. Bu aracı usulüne göre kullanmak gerek. Çok fazla kaza oluyor. Dernek, kulüp… Bunların motosikletin bilinçli kullanılmasına önayak olması gerekiyor. Motosiklet bir ulaşım aracı. Bu olay gençlere ibret olsun, başka gençler ölmesin, hayatlarının en güzel yıllarını hapiste geçirmesin.”