Sayfa yolu
Kaza değil cinayet: Dilovası'nda yanan fabrikada ölen altı kadın işçiden ikisi çocuk
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 08.11.2025 , 15:57 Güncelleme Tarihi: 09.11.2025 , 01:35
Kocaeli'nin Dilovası ilçesi Mimar Sinan Mahallesi Mimar Sinan Caddesi'nde bulunan ve sabah saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle patlayıp, yanarak yok olan Ravive Kozmetik'e ait işyerinde ölen işçilerin kimlikleri belli oldu.
Yaşamını yitiren işçilerin altısı da kadındı. Biri 16, biri de 17 yaşında olmak üzere aralarında iki de çocuk vardı:
Şengül Yılmaz (55) Tuğba Taşdemir (18), Nisa Taşdemir (17), Cansu Esetoğlu (16), Esma Gigan (65) ve Hanım Gülekin (65).
Fabrika demesi çok güç olan ve depo olarak da kullanılan tesisle ilgili çok sayıda iddia var.
Bu iddialardan biri ruhsatıyla ilgili. İşyerinin çalışma ve yapı ruhsatı olmadığı öne sürülüyor.
Öte yandan çalışan işçilerin sigortalı olup olmadığı konusuna da net yanıt bulunamadı. Bu nedenle çalışan sayısı hakkında resmi bir açıklama da gelmedi.
AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Gündem'e yaptığı açıklamada, "Aldığımız ilk bilgilere göre 12 kişilik bir vardiya. 6 tanesi vefat etti, 4'ü hastanede, 2 kişinin de binadan çıktığı ve durumlarının iyi olduğu söyleniyor. Yine de tedbiren yığın halinde olan malzemelerin boşaltılması sonrasında net bir açıklama yapacağız" dedi.
Yani aslında bina kimse kalıp kalmadığı bile tam olarak belirlenebilmiş değil.
Daha önce CİMER'e şikayet edilmiş
İşyerinin daha önce CİMER'e şikayet edildiği ortaya çıktı.
Evrensel'den Nurullah Emektar'ın haberine göre, CİMER şikayetinde çocukların ve kadınların sigortasız çalıştırıldığı ifade edildi. Yapılan başvurularda işyerinin levhası olmadığına da yer verildi.
Şikayette kadın işçilerin tehdit edildiği ve günlük 70 liraya çalıştırıldığı belirtildi.
16 Aralık 2024 tarihindeki CİMER şikayeti şöyle:
Kocaeli Dilovası ilçesi Mimar Sinan Mah. İş Bankası şubesinin yanı Vahdet Camii bitişiğinde ismi levhası olmayan parfüm imalatı ve dolumu yapılan iş yerinde mahallemizin kadınları ve çocukları yaklaşık 15 çalışan olup bunların çoğu sigortasız çalışıp iş güvenliği hiç olmayıp ihtiyacı olan kadınların kovulma tehdidiyle çalıştırılıp yemek parası 70 lira karşılığında 'yemeği kendiniz yiyin' diyerek işçiyi, kadını sömüren bu doymaz işyeri sahibini yüce devletimize şikayet ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
'4 seneden fazladır çalıştırıyorlar, yangın tüpü dahi yoktu'
DHA'ya konuşan ve fabrikanın olduğu sokakta oturan Mehmet Düzgüner de daha önce işyeriyle ilgili şikayetlerin olduğunu söyledi.
Düzgüner, "Burada yangın tüpü dahi yoktu. Burası 4 seneden fazla süredir faaliyet gösteriyor. Yetkililer, 'burada ruhsat var' diyor. Kimyasal olan fabrikaya nasıl ruhsat verilir? Ben burada oturuyorum. Aramız 5 metre. Kaç kişi çalışıyor; tam bilmiyorum. 'Yaşları küçük' diyorlar; çoğu bayandı" diye konuştu.
Düzgüner yangın anında içeri giremediklerini de anlattı:
İçeriden çığlıklar yükselmeye başladı. İnsanlar bağırıyordu. Fabrikanın içerisine girilecek bir durum yoktu; zaten ateş topuydu. Giriş-çıkış sadece buradandı. Patlama vardı; içeride de patlama oluyordu. İçerideki adam dışarı çıkamazdı. Kapının önü, araç değil; alev olduğu için insanlar çıkamadı. Geride insanlar bağırıyordu. Çıkmaları imkansızdı. Biz de giremedik; onlar da çıkamadı.
TKP Gebze: Kimse sorumluluk almıyor, yakalarına yapışacağız
Yangının yaşandığı tesis önünde açıklama yapan TKP Gebze İlçe Başkanı Aydaner Aktaş, sorumluluk kabul etmeyen yetkililere seslendi.
Yangın merdiveni dahi bulunmayan işletmeye kimlerin işletme izni verdiğini soran Aktaş şöyle konuştu:
"Bundan yaklaşık 1 hafta önce Gebze'de bir ihmal sonucu bina çöktü ve bir aile yok oldu. Sorumlu yok. Sorumluluk almıyor kimse. Ne yaparlarsa yapsın sorumluluk almayan, sorumluluğu yurttaşa yıkan, 'yaşadığınız için suçlu sizsiniz' diyen bir düzenle karşı karşıyayız.
İŞKUR binasının yanında sigortasız işçi nasıl çalışabilir? Bunu görmeyen mülki amir, bunu görmeyen İçişleri Bakanı, bunu görmeyen Çalışma Bakanı. Şimdi girdiler o İŞKUR binasına buradaki insanların ölümünden nasıl sıyrılabiliriz diye düşünüyorlar."
İşletmenin, aynı mahalledeki bir önceki adresinden şikayet üzerine taşındığını aktaran Aktaş olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.
"Daha önce bu patlamanın söz konusu bina 200 metre yakındaymış ve şikayetler üzerine buraya taşınmış. Binada yangın merdiveni yok. Bunun sorumlusu belediye başkanı değil mi? Büyükşehir belediye başkanı değil mi? Vali değil mi? Mülki amirler değil mi? Şimdi o mülki amirler burada girip neyi konuşacaklar?
Hiç sorumluluk almayan bu iktidardan bıktık. Biz işçiler sadece onlar için sayılardan ibaretiz. Yeter. Bu düzen böyle yürümez.
Buna karşı mutlaka işçilerin, emekçilerin, her gün ölenlerin, gelecek göremeyenlerin baş kaldırması lazım. Yaşamak istiyoruz biz. Bizim hakkımız değil mi insanca yaşamak? Bizim çocuklarımız gün yüzü görmek zorunda değil mi? Böyle bir yaşantıyı kabul etmiyoruz. Bu işin takipçisi olacağız. Yakalarına yapışacağız."
Çalışma Bakanlığı: 7 yetkili açığa alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada SGK ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü personeli hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Açıklamada, soruşturma sürecinde SGK Kocaeli İl Müdürü, SGK Kocaeli İl Müdür Yardımcısı, Gebze Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Çalışma ve İş Kurumu Kocaeli İl Müdürü, İŞKUR Dilovası Hizmet Merkezi Müdürü, İŞKUR CİMER’den Sorumlu Şube Müdürü ve bir personelin açığa alındığı bilgisi verildi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.