Kaz Dağları'nda 'ÇED oyunları': Kuvars ocağı görüntüsünde altın madeni

Altın peşinde koşan şirketler, ÇED Yönetmeliği'nin sağladığı avantajları kullanmanın peşinde.

Haber Merkezi

Kaz Dağları, 350 bin ağaç kesimiyle gündeme gelen Alamos Gold'un ardından yeni tehditlerle karşı karşıya.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin "ÇED gerekli değildir" kararı almak için alanları 25 hektar altında tutma taktiğiyle altın madeni işletmeye çalıştığını açıkladı.

Bahar Madencilik, bölgede bulunan 1323 hektarlık ruhsatlı alanın yalnızca 10.77 hektarında kuvars ocağı işletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu ve bu proje için 12 milyon 649 bin lira yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ÇED Yönetmeliği'nin sağladığı avantajlarla, onay alınması durumunda alandaki faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor.

'Arka kapı arıyorlar'

Cumhuriyet'in haberine göre, Süheyla Doğan şirketlerin 25 hektar alında kalarak "ÇED gerekli değildir" kararı almaya çalıştığını belirtti. Doğan, "Şirket daha önce de altın madeni isteğinde bulunmuştu. Yaptığımız itirazlarla projeye ‘ÇED gereklidir’ kararı verdirdik. Biliyoruz ki bu başvuru da altın madeni. Şirketi Ordu Fatsa’dan da tanıyoruz" dedi.

Şirketin önceki başvurusu reddedildi

Söz konusu şirket, daha önce aynı bölgeye yönelik 15 hektarlık bir madencilik faaliyeti başvurusunda bulunmuştu. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede zaten çok sayıda çalışma yapıldığını gerekçe göstererek bu başvuruyu reddetti ve proje tanıtım dosyasını iade etti.