Kayyum ne bulduysa satılığa çıkardı: THK kapatılmak mı isteniyor?

Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarında ‘uçakları arızalı’ diyerek devreye sokulmayan Türk Hava Kurumu’na atanan kayyum kurumun varlıklarını teker teker satmaya devam ederken, işçi çıkarma ve taşınmaz satışları da sürüyor. Kurumun AKP tarafından kapatılmak istendiği öne sürülüyor.

Haber Merkezi

2019 yazında ülkeyi etkisi altına alan orman yangınları büyük kayıplara neden olmuş, yangınlarda Türk Hava Kurumu’na ait uçaklar devreye sokulmamıştı.

O dönem gelen eleştirilere yanıt veren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurumun avukatlığını yapan eski CHP’li vekil Haluk Pekşen’i işaret ederek, "Türk Hava Kurumu'nun arkasında kim var? CHP'li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve 'Bakanlık neden Türk Hava Kurumu ile çalışmıyor?' diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa dönüştürmüş Türk Hava Kurumu'nu. Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu. Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız” demişti.

Erdoğan, “bir yere varamayız” dediği THK’nın yönetimine kayyum atarken, kayyum kurumun varlıklarını satışa çıkarmaya başladı.

Geçtiğimiz haftalarda kurumda görev yapan 150 kişi kayyum tarafından işten çıkarılırken, kurum son bir ayda 10 taşınmazı satışa çıkardı.

'CUMHURİYETİN MİRASLARINA SALDIRI'

Daha önce kurumda yaşanan usulsüzlüklere ve işten çıkarmalara ilişkin açıklamada bulunan ve kurumun iktidar tarafından kapatılmak istendiğini gündeme getiren CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, kurum taşınmazlarının satışa çıkarılmasına ilişkin soL’a yaptığı açıklamada, “Türk havacılığının en köklü kurumu olan Türk Hava Kurumu, Cumhuriyetin de simgelerinden biridir. Vatandaşların da desteğiyle büyüyen THK aynı zamanda kamusal görev yerine getiriyor” dedi.

Özellikle AKP iktidarıyla birlikte hedef haline getirilen THK’nin yolsuzluk iddialarıyla artık yönetilemez hale geldiğini belirten Sümer, “Kayyum atanmasından sonra da imkanlarını daha verimli kullanan bir yönetim yapısına kavuşturulması beklenirdi. Ancak bir taraftan personel çıkaran kurum bir taraftan da taşınmazlarını satmaya başladı” ifadesini kullandı.

"İktidar, Türk havacılığının tek yerli ve milli kurumunun içini boşaltmak ve işlevsizleştirmek istiyor. Böylesine bir gündemde kurumun taşınmazlarını satılığa çıkarmak fırsatçılıktır” diyen Sümer, daha önce de TBMM’de bir konuşma yaparak konuyu gündeme getirdiğini, ardından TBMM’ye bir araştırma önergesi de verdiklerini dile getirdi.