TBMM Genel Kurulu, sokak hayvanlarının toplanıp katledilmesinin önünü açan düzenlemeler içeren 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri için bugün toplandı.
Teklifin, yarın geceye kadar devam etmesi öngörülen görüşmeleri sırasında Meclis’e ziyaretçi yasağı getirildi.
Yasa teklifinin geri çekilmesini isteyen yaşam hakkı savunucularıysa bugün Ankara Anıtpark’ta bir araya geldi, Meclis’teki görüşmeler boyunca aralıksız eylem yapacaklarını duyurdu.
Dün de İzmir’de ve İstanbul Kadıköy’de binlerce kişi katliam yasasına karşı bir araya gelerek tasarının geri çekilmesini istedi.
Bugün farklı illerden Ankara'ya Anıtpark’taki eylem için gelen yaşam hakkı savunucuları Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler boyunca buradan ayrılmayacaklarını ve oturma eylemi yapacaklarını duyurdu. Eylemin kanun teklifi görüşmeleri tamamlanıncaya kadar sürmesi bekleniyor.
Milli yüzücü Alper Sunaçoğlu da yasanın geri çekilmesi için açlık grevine başladığını açıkladı.
'Ölümün karşısında yaşamı savunmaya devam edeceğiz'
Anıtpark’taki basın açıklamasında konuşan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, "Bugün görüşülecek olan yasa tasarısı, hayvan haklarını daha da iyileştirmek yerine onları geri plana atan, onları birer mal veya eşya olarak gören bir anlayışa dayanmaktadır. Bir toplumun medeniyet seviyesi, en savunmasız üyelerine, yani çocuklara, yaşlılara ve hayvanlara nasıl davrandığıyla ölçülür. Bizler, medeniyetimizi, vicdanımızı ve insanlığımızı yüceltmek istiyorsak, hayvan haklarını korumalı ve onların refahını sağlamalıyız” dedi.
Bu yasa tasarısınının reddedilmesi gerektiğini belirten Köroğlu hayvan haklarını gerçek anlamda koruyacak, onların refahını sağlayacak düzenlemeler için hep birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdi. Köroğlu "Yeryüzündeki yaşam nöbetimiz hiç bitmeyecek. Bizler ölümün karşısında yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Bu mücadele yasa geçse bile sürecek. Biz daha yeni başladık" dedi.
CHP MYK Üyesi, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever basın açıklamasında yaptığı konuşmasında “Aslında çözüm çok basit. TRT’ye pay veriyoruz, kumara pay veriyoruz, milli piyangoya pay veriyoruz. O paylardan yüzde 1’ini verseniz Türkiye'deki bütün hayvanları kurtarmış oluruz” dedi.
Dev barınak inşaatıyla eleştirilen ABB'den limonata dağıtımı
Öte yandan kısırlaştırma yerine dev barınak inşaatına harcadığı bütçeyle eleştirilerin odağındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Anıtpark’taki eylemde ücretsiz limonata dağıtımı yapması dikkat çekti.
AKP ile CHP arasında sözlü mutabakat iddiası
Genel Kurul’daki görüşmeler öncesinde AKP ile muhalefet arasında yasa teklifine ilişkin uzlaşma arayışının sürdüğü, bazı maddeler üzerinde mutabakat sağlandığı öne sürüldü. AKP’nin teklifte öldürmeye yol açacak ifadelerle ilgili düzenleme sözü verdiği ancak sokak köpeklerinin barınaklarda toplanmasından vazgeçmediği belirtiliyor. Uzlaşı arayışında barınakların belediyelere yükünün hafifletilmesi konusunda bir pazarlık yürütüldüğü anlaşılıyor.
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre CHP ve AKP yetkililerinin son görüşmesinde teklifin bazı maddelerinde değişiklik yapılması konusunda sözlü mutabakat sağlandı. Edinilen bilgilere göre iktidar partisi, teklifteki, sokak köpeklerinin öldürülmesine yol açacak muğlak, ucu açık ifadelere ilişkin bir düzenleme yapmak konusunda söz verdi.
İki parti arasında köpeklerin kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra barınaklar yerine sokaklarda yaşamaya devam etmesi konusunda ise fikir birliğine varılamadı. AKP, tüm sokak köpeklerinin barınaklarda yaşaması düzenlemesinden vazgeçmedi.
Milli Piyango'dan fon iddiası
Barınakların kapasitesinin genişletilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi konusundaki bütçe yükünün belediyelerde olmasına ilişkin düzenlemede de kısmi bir uzlaşı olabileceği ifade edildi. Milli Piyango İdaresi’nin bazı oyunlarının gelirlerinin barınaklar için fon olarak kullanılmasına dair bir düzenlemenin teklife eklenebileceği kaydedildi.
Ayrıca barınak yapım ve iyileştirme giderlerinin yarısının belediyelerden yarısının da Hazine’den karşılanması, Büyükşehir belediyelerinin kendi fon kaynaklarını yaratabilmesi gibi düzenlemelerin de genel kurul görüşmeleri sırasında teklife eklenebileceği belirtildi.