Kalamış'ta katliam sürüyor: Öldürülen sokak hayvanı sayısı 117'ye çıktı

Kalamış'ta yeni olduğu tahmin edilen zehirlenme vakasıyla birlikte öldürülen sokak hayvanı sayısı en az 117 oldu. Mahalleli "Peşini bırakmayacağız" dedi.

Emre Alım

İstanbul'un ilçesi Kadıköy'ün Kalamış semti 1,5 yıl arayla düzenlenen toplu hayvan katliamlarıyla sarsıldı.

İlki 17 Mart 2023'te Nida Çıkmazı'nda yaşandı. Kameraların bulunmadığı loş sokağa bırakılan zehirli gıdalar 40 kediyi öldürdü.

İkinci katliam bu yıl 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece düzenlendi. Bu defa 3 ayrı nokta yine zehirle hedef alındı. Atatürk Parkı ve Rüştiye Sokak'ta 35 kedi ve 1 köpek öldürüldü. Egemen Sokak'ta en az 30 kedi ölü bulundu.

Üçüncü vaka 4 Eylül sabahı fark edildi. Rüştiye Sokak ve Atatürk Parkı'nda hareketsiz bulunan kedilerden 11'i öldü. Yine aynı tip zehrin kullanıldığını tespit eden veteriner hekimler, bunun yeni bir saldırının sonucu olabileceğini değerlendiriyor.

Savcılık soruşturma başlattı, kamera kayıtları incelemeye alındı ancak katliamı kimin ya da kimlerin düzenlediği hâlâ tespit edilemedi.

Katliamlar sonucu en az 117 sokak hayvanı hayatını kaybetti.

Kalabalık günleri tercih ediyor, kameralardan kaçıyor

2023 yılındaki olay sonrasında, ölümlere bozuk gıdaların neden olabileceği öne sürülmüştü. Bu yıl aynı noktada tekrarlanan katliamla birlikte bu ihtimal ortadan kalktı.

Saldırılar arasında başka ortak noktalar da var. 2023'teki zehirleme, birkaç yüz metre ötede bulunan Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda maçın oynandığı gün yaşanmıştı. Olayın yaşandığı sokak maç öncesi ve sonrasında taraftarların buluşma noktalarından biri. 2024'teki zehirlemeyse Atatürk Parkı'nda düzenlenen bir konser nedeniyle mahallenin yine kalabalık olduğu gecede yaşandı.

Kalamış sakini Zeynep Hekimoğlu, zehirli gıdaları bırakan kişi veya kişilerin güvenlik kameralarının yoğunlaştığı bölgelerden kaçındığını aktarıyor:

"Konser alanından indiğinizde sağa dönerseniz tesislerin kameraları var. O kameraları bilen biri olmalı ki sağa değil sola dönüp sahile bırakmış o gıdayı."

Kullanılan zehir türü izinle tedarik edilebiliyor

Dikkat çeken bir diğer nokta kullanılan zehrin türü. Bu yıl yaşanan zehirleme gece 02.00 civarında bir mahalle sakininin köpeğini gezdirmeye çıkarmasıyla fark edildi. Zehirli gıdaya temas eden köpek 1,5 saat içerisinde öldü.

Mideden bağırsaklara geçtiği sırada aktive olan zehir, solunum ve dolaşım sistemini etkiliyor. Mahalle sakini Zeynep Hekimoğlu bu maddenin tedarikinin zor olduğunu hatırlatıyor: 

"Yeni sistemde bir hayvana müdahale etmek için antibiyotiği bile veteriner hekimler aracılığıyla alabiliyoruz. Bu kullanılan, tarım ya da veterinerlik ilacı diye geçen bir madde. Bunu tedarik etmek öyle normal şahısların yapabileceği bir şey değil. Bu nedenle örgütlü bir olay diye düşünüyoruz."

Çocuklar da etkilenebilirdi

Zehir sadece kedi ve köpekleri etkilemiyor. Bugüne dek düzenlenen katliamlarda karga, kirpi gibi hayvanlar da öldü. Zeynep Hekimoğlu, saldırının kontrolsüzlüğüne dikkat çekerek saldırganların "olası kastla" suçlanmasını istiyor:

"Ben maalesef o gün çocuk parkının içinden bir ölmüş kedi aldım. Olayın sabahından şiddetli bir sağanak olmasa, parka çocuklu bir aile inmiş olsa, o çocuğu da etkileyebilecek bir durum. 28 kiloluk köpeğin 1,5 saatte vefat ettiğini hesap edersek daha küçük bir çocuğun da ne kadar hızlı etkilenebileceğini düşünebilirsiniz." 

Polis hayvan dostu mahalleliyi katil sandı

Daha da ağır sonuçlar doğurabilecek katliama ilişkin soruşturmada henüz kamuoyuna duyurulan bir sonuca ulaşılamadı. Bu süreçte yaşanan bir olaysa soruşturmanın ne derece etkin yürütüldüğünü sorguya açıyor. 

Düzenli aralıklarla ve nöbet sistemiyle sokak hayvanlarını besleyen mahalleli, bu işlemi yapanların isimlerini polislere iletti. Ancak buna rağmen kamera kayıtlarında, gece geç saatte çok sayıda hayvanı beslediği görülen bir mahalleli gözaltına alındı.

Diğer mahalle sakinlerinin karakola gidip ifade vermesiyle bu kişinin düzenli besleme yapan bir hayvansever olduğu anlaşıldı ve serbest bırakıldı.

'Peşini bırakmayacağız!'

Kalamış sakinleri, saldırıyı düzenleyen kişi veya kişilerin sokak hayvanlarının öldürülmesine olanak sağlayan kanun değişikliğinden güç aldığı konusunda hemfikir.

Dün, katliamın yaşandığı Rüştiye Sokak'ta buluşan yüzlerce hayvansever "Tecrit ve katliam yasasından güç alan katillerle karşı karşıyayız" dedi.

Düzenlenen eylemde yürürlükteki kanuna göre hayvana kötü muamele etmenin, işkence çektirmenin, öldürmenin suç olduğu vurgulandı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bu suçu işleyen katillerin bulunmasını, yargı önüne çıkarılıp yatarı olan hapis cezası almasını, aramıza geri salınmamasını talep ediyoruz. Mahallelerinden, evleri olan sokaklardan koparılıp ölüm kamplarına kapatılan, işkence edilen, zehirlenen, öldürülen her hayvanın hesabını soracağımızı, bu katliamların peşini bırakmayacağımızı, mahalle mahalle örgütlenerek direnişimizi büyüteceğimizi herkes duysun, bilsin."

AYM katliam yasasını esastan görüşecek

Katliamlar ve tepkiler sürerken, Anayasa Mahkemesi (AYM) sokak hayvanlarının öldürülmesine olanak sağlayan kanun değişikliğini bugün gündemine aldı.

İlk incelemesini yapan AYM, başvuruda bir eksiklik saptamadı ve davayı esastan görüşme kararı aldı. 

CHP'nin yaptığı başvuruda, yasanın 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenmişti.