Sayfa yolu
Kadın Dayanışma Komiteleri'nden Müesser Becerir için adalet çağrısı
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 10.02.2026 , 12:44
Ankara adliyesi bugün, boşanmak istediği erkek tarafından katledilen Müesser Becerir davasına sahne oldu. Duruşma öncesinde adliye önünde bir araya gelen Kadın Dayanışma Komiteleri (KDK), yaptıkları basın açıklamasıyla hem davaya sahip çıktı hem de kadın cinayetlerinin politik arka planına dikkat çekti.
"Müesser Becerir için adalet istiyoruz" pankartı arkasında toplanan kadınlar, cinayetin sebebinin Müesser'in kendi hayatı hakkında karar alma iradesi olduğunu vurguladı.
Hak talep etmenin bedeli
Kadın Dayanışma Komiteleri adına basın açıklamasını okuyan Avukat Çisel Demirkan, Türkiye'de kadınların kağıt üzerinde boşanma hakkına sahip olduğu ancak bu hakkın kullanımının fiilen engellendiği belirtti. Açıklamada, "Kadınlar boşanmak istediklerinde korunmamakta, öldürüldüklerinde ise failler korunmaktadır" ifadelerine yer verilirken, mevcut tablonun kadınların iradesini hedef alan bir düzenin sonucu olduğu kaydedildi.
KDK üyeleri, kadınlara verilmek istenen mesajın "hak talep edersen bedeli vardır" olduğunu belirterek, yargı süreçlerindeki cezasızlık politikalarını eleştirdi.

Yargı bu düzenin dışında değil
Yapılan açıklamada yargının tutumu da sert bir dille eleştirildi. Kadın cinayetlerinde uygulanan "iyi hal" ve "haksız tahrik" indirimlerinin kadınların değil, mevcut düzenin çıkarlarını gözettiği ifade edildi. Müesser Becerir davasında sanığa uygulanacak herhangi bir ceza indiriminin kabul edilemez olduğunun altı çizildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bu bir istisna değildir. Kadınların iradesini hedef alan bir düzenin sonucudur. Yargı bu düzenin dışında değildir. Kadın cinayetlerinde uygulanan indirimler ve cezasızlık, kadınların değil bu düzenin çıkarlarını gözetmektedir.

Kadınlar bu düzene itaat etmeyecek
Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun da katıldığı açıklama yaptığı eylemde, cinayetin sorumlusunun yalnızca tetiği çeken fail olmadığı, asıl suçlunun kadınları korumayan ve gericiliği besleyen düzen olduğu vurgulandı. Kadın Dayanışma Komiteleri, kadınların bu düzene itaat etmeyeceğini ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini ilan etti.
Açıklama, "Bu mahkeme, kadınların boşanma ve yaşama hakkını yargılayamaz. Müesser Becerir için adalet istiyoruz" sözleriyle son buldu.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.