Sayfa yolu
Japonya'nın atık suları denize dökme planına tepki gösteren ülkelerin sayısı artıyor
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 28.08.2023 , 16:40 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Japonya'nın Fukuişma Nükleer Santrali'nin atık sularını Pasifik Okyanusu'na dökme planına tepki gösteren ülkelerin sayısı artıyor.
Çin'le birlikte Tayland, Rusya, Güney Kore ve Pasifik'teki ada ülkeleri de Japonya'nın kararına dair endişelerini getirmeye başladı.
Çin'in Japonya'da deniz ürünleri ithalini durdurmasının ardından, Tayland ve Rusya da Japonya'dan deniz ürünü alımına kısıtlama ve sıkı denetim kararı aldı.
Tayland Gıda ve İlaç İdaresi, Japonya'dan ithal edilen su ürünlerinin standart radyasyon seviyelerini geçmesi durumunda, ülkenin ithalatı durdurmaya ve ithal edilen ürünleri iade etmeye hazır olduğunu bildirdi.
Singapur medyasına göre, Tayland hükümetine bağlı balıkçılık, gıda ve ilaç yönetimi, nükleer enerji yönetimi ve ilgili kurumlar konuya ilişkin acil toplanarak, üst düzey önlemleri güçlendirme kararı aldı.
Rusya'nın karantina kurumu da, Japonya'dan ithal edilen su ürünlerine dönük kontrolleri sıkılaştırma kararı aldı. Rusya Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi de, "Japonya'dan tedarik edilen ürünlerde aşırı radyoaktif madde tespit edilmesi durumunda gerekli kısıtlama tedbirleri alınacaktır" açıklamasında bulundu.
Güney Koreli medya kuruluşu Hankyoreh'de yer alan habere göre, Güney Koreli uzmanlar, Tokyo yönetiminin atık suları sorumsuzca denize dökeceğini vurguluyor.
Japonya'nın kararından memnun olan ABD, su ürünleri ithalatını en çok azaltan ülke
Bununla birlikte, Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı'nın verilerine göre, Japonya'nın bu kararını destekleyen ülkelerin başında gelen ABD de, Japonya'dan deniz ürünleri ve pirinç şarabı ithalatını en çok azaltan ülkelerden biri oldu.
Japonya hükümeti, cumartesi günü yaptığı açıklamada, nükleer santral sularından alınan balık numunelerinde trityum maddesi tespit edilmediğini söyledi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.