Breadcrumb
İzmir'de su krizi: Barajlar kurudu, yeterli önlem alınmayınca çare kesintide bulundu
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 01.08.2025 , 15:15
İzmir'in ana su kaynağı Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 8,78'e gerilerken, Gördes Barajı yüzde 0,08 ile adeta kurudu.
2007-2008'de benzer bir kuraklık görülse de bu son yılların en büyüğü.
Öyle ki Çeşme ilçesinden başlamak üzere kentte su kesintileri başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Çeşme’de 25 Temmuz'dan itibaren her gece 23.00-06.00 saatleri arasında ilçenin tamamında periyodik su kesintisi uygulanacağını duyurdu. Ardından kesinti süresi 10 saate çıkarıldı ve kent merkezine yayılacağı söylendi.
İZSU: Barajlar kurudu, suyu tasarruflu kullanın
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Gördes Barajı kurudu. Tahtalı’yı da kaybedersek İzmir’in içme suyu arzında ciddi anlamda olumsuzluk yaşanır” dedi, İzmirlileri "suyu tasarruflu kullanmaya" çağırdı. Erdoğan "Biz, zorunlu olmadıkça su kesintisine gitmemeye çalışacağız ama gerekirse vatandaşlarımızın hayatını en az etkileyecek şekilde planlı kesintilere başlatacağız" dese de kesinti haberleri arka arkaya gelmeye başladı.
Kentin su kaynaklarının önemli ölçüde azalması üzerine İZSU ayrıca 22 Temmuz'da "Yoğun su tüketilen belediye park bahçe aboneliklerini de geçici olarak iptal etme çalışmalarını başlattık" açıklaması yaptı.
Krizin kapıda olduğu kış aylarından belliydi: Kent yağış almadı, yetkililer umursamadı
İzmir'de 2024 bahar yağışları uzun yılların ortalamasının altında kaldı.
Mart'ta metrekareye 51,9 kilogram, Nisan'da 25,1 kilogram, Mayıs'ta ise 23,4 kilogram yağış kaydedildi. 2025 yılı Mart ayında ise yalnızca 4,3 kilogram yağış düştü. Kentte yağışlı gün sayısı bakımından da düşüş gözlendi. Dolayısıyla gelen susuzluk tehlikesi daha kış aylarından belliydi.
İZSU verilerine göre, 31 Mayıs itibarıyla kente içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranları, geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde azaldı.
İzmir'in içme suyu ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı henüz yaz başında olmasına rağmen yüzde 14 olarak ölçüldü. Doluluk oranı Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda yüzde 13, Ürkmez Barajı'nda yüzde 25 ve Balçova Barajı'nda yüzde 43'e kadar geriledi. Ve en sonunda Tahtalı Barajı yüzde 8,78'e geriledi.
Gördes Barajı neredeyse kurudu.
Ancak ne İzBB ne de bakanlığa bağlı kurumlar yeterli önlemi aldı. Yurttaşlar yeterince bilgilendirilmedi.
'Kuraklıkla yeraltı suyu kullanımı arttı, barajların seviyesi daha da düştü'
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Tağıl'a göre, şiddetli seyreden kuraklık, aynı zamanda tarım açısından önemli havzalara sahip kentte yeraltı suyu kullanımını artırdı. Bu durum, hem aşırı su tüketimiyle hem de yağış azlığıyla birleşince barajlardaki su seviyelerinin daha da düşmesine yol açtı.
Su zammı ve sağlık sorunları kapıda mı?
Kesintilerin yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklarda artması ve suyun olmayışı halinde yeni halk sağlığı ve çevre sorunlarının ortaya çıkma olasılığı artıyor.
Ayrıca bu krizin çözümünün yurttaştan çıkarılması ve Nisan ayında benzer bir karar alınmasına rağmen önümüzdeki aylarda su ücretlerine zam yapılması ihtimaliyse konunun bir diğer boyutu.
| İzmir'de deniz taşkınları neden önlenemiyor? |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.