İzmir'de GATES işçileri düşük ücret dayatmasına karşı greve çıktı

İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan GATES işletmesinde, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı

Haber Merkezi

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan ABD sermayeli GATES Endüstriyel Metal Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinde, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu işyerinde sendika üyeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde grev pankartını astı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'yla GATES patronu arasında 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için görüşmeler, 27 Eylül 2023’te başlamıştı. Patronla yapılan beş görüşmede, ücret ve sosyal haklara ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamadı. İşkolunda 150 bini aşkın metal işçisinin sözleşmesi çok yakın bir zamanda sonuçlanmışken GATES patronların çok daha düşük ücretleri ve işçiler için kabul edilemez koşulları dayatması, görüşmelerin tıkanmasına neden oldu.

Arabuluculuk sürecinde de ilerleme kaydedilememesi üzerine, Genel Yönetim Kurulumuz 6 Şubat’ta, 8 Mart’ta uygulamaya koymak üzere grev kararı almıştı.

Türkiye Komünist Partisi'nin Gaziemir ve Torbalı Belediye Başkan adayları İsmail Okçu ve Serdar Öz de, işçilerle dayanışma için bugün grev alanına gitti.

İşçiler adına sendika yöneticileri tarafından grev alanında basın açıklaması okundu.

Gates'in ABD sermayeli çokuluslu bir şirket olduğu belirtilen açıklamada, şirketin dünya genelinde 30'dan fazla ülkede 130'dan fazla tesisi bulunan, 15 binin üzerinde çalışanı olan bir dünya devi olduğu kaydedildi.

Gates'in Serbest Bölgelerin şirketlere sunduğu olanaklarla kısa sürede ülkemizde hızlı bir büyüme gerçekleştirdiği, yatırımlarını çoğalttığı vurgulanan açıklamada, Gates işçilerinin şu anda asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda olduğuna işaret edildi.

Yüksek enflasyon sonucunda işçilerin alım gücünün düştüğü, ücretlerinin reel olarak eridiği ve şu anda işçilerin asgari ücretle çalışır duruma geldiği aktarılan açıklamada, kısa zaman önce MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, işçilerin aylarca sürdürdüğü mücadelenin sonucunda büyük kazanımlar elde ettiği hatırlatıldı.

Gates patronunun işçilerin sözleşme sürecinden bugüne yaşadığı sıkıntıları, ekonominin altüst oluşunu dikkate almayarak bugüne kadar tüm taleplerine kulak tıkadığı ifade edilen açıklamada, gelinen noktada, Gates patronunun işçilere sunduğu ücret teklifinin, yıllık resmi enflasyon oranının bile altında olduğuna dikkat çekildi.

'Bu ücretlerle işçilerin geçinme ve insanca yaşama olanağı bulunmuyor'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Gates işçileri hayat pahalılığı karşısında her yeni güne biraz daha yoksullaşmış olarak uyanıyor. Bu ücretlerle Gates işçilerinin geçinme ve insanca yaşama olanağı bulunmuyor. Teklif edilen zam oranlarıyla da kayıplarımızı telafi etmemiz mümkün görünmüyor.

Gates işverenine buradan bir kez daha sesleniyoruz: Gerçeği yansıtmadığı bilinen resmi enflasyon oranının bile altında zam vererek işçileri neredeyse bedavaya çalıştırmak istiyorsunuz!

Yoksullukla boğuşan, enflasyonun altında ezilmiş, kirasını, faturalarını ödeyemez noktaya gelmiş bu işçilerin sesini daha ne kadar duymazdan geleceksiniz! Taleplerini daha ne kadar yok sayacaksınız! Gates işçileri sefalet ücreti dayatmalarına, "Fabrikayı kapatır gideriz" tehditlerine teslim olmayacaktır!

Bizler grev meraklısı insanlar değiliz. Ancak Gates işverenleri bize grev silahımızı kullanmaktan başka çare bırakmıyor.

Hatırlatmak istiyoruz: Birleşik Metal İşçileri Sendikası olarak 2004 yılında Ege Serbest Bölgesi'ndeki ilk grevi gerçekleştiren ve zaferle sonuçlandıran sendikayız.

Gates işvereninin, 350 üyemizin beklentilerini ve taleplerini karşılamayan toplu sözleşme teklifi neticesinde bugün grev pankartımızı hep birlikte coşkuyla asıyoruz.

Mücadele tarihimizden ve haklılığımızdan gelen güçle hiçbir baskıya boyun eğmeyen şanlı Gates
işçileri de haklarını grevle söke söke kazanacak!
"