Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

İzBB'ye bağlı taşeron işçiler 30 Ocak'ta greve gidiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı "modüler tuvalet sistemleri"nde çalışan işçiler grev kararı aldı. İşçilerin açıklamasında "TİS sürecinde anlaşma sağlanmış olmasına rağmen sözleşmenin hâlâ imzalanmadığı" vurgulandı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 28.01.2026 , 12:45

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İzBB) ait tuvalet ve bebek bakım merkezlerinin temizliğini ve bakımını yapan Eseray Temizlik Şirketi'ne bağlı taşeron işçileri 2024 yılının son günlerinde iş bırakarak “güvenceli iş” talebiyle direnişe geçmişti.

Mücadele 60. günde kazanımla sonuçlanırken, işçiler çalışmaya başladıktan sonra DİSK Genel-İş Sendikası’na üye oldu.

Ardından 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci başladı. Ancak gelinen aşamada TİS sürecinde anlaşma sağlanmış olmasına rağmen, "belediye ile taşeron firma arasındaki idari sorunlar" nedeniyle sözleşme hâlâ imzalanmadı.

İşçiler bunun üzerine grev kararı aldı.

"İzmir Büyükşehir Belediyesi Taşeron İşçileri" sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "30 Ocak 2026 tarihi için kanuni grev kararımızı almış bulunuyoruz. Sözleşmemizin bu tarihe kadar imzalanmaması durumunda kanuni grev hakkımızı kullanacağımızı değerli halkımızın ve mücadele dostlarımızın bilgisine sunarız" denildi.

Tugay'ın işçi düşmanlığı: Belediye işçilerinin direnişi nasıl başlamıştı?

Seçildikten sonra belediyede işçi kıyımı yapan İzBB Başkanı Cemil Tugay'dan şehir tuvaletlerinin temizlik işini ihaleyle verdiği taşeron şirkette çalışan işçiler de nasibini almıştı. Tugay, İzmir Sanat binası önünde pankart açıp, güvenceli çalışma koşulları için seslerini duyurmaya çalışan işçileri parmağını sallayarak “Burada durmayın, burada durmaya devam ederseniz sizi o firmada da çalıştırmayacağım” tehdit etmişti. Tugay’ın bu sözlerinin hemen ardından SGK tarafından eylemdeki taşeron işçilere, 31 Aralık 2024 tarihinde işten ayrılış bildirimlerinin işverence yapıldığı mesajları iletilmişti.

Tugay'ın tehdit ettiği işçiler işten çıkarıldı. Belediye, işçiler için önce "Muhatap değiliz" dedi.

Ancak işçilerin mücadelesi devam etti. 31 Aralık 2024'te eyleme başlayan işçiler daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le görüştü. İzmir’de taşeron belediye işçilerini “Taşerona hayır, o işler bizim işimiz” diyerek görüşmeye çağıran Özel, görüşmede “taşerona devam” kararı aldı.

İşçiler 60 gün boyunca güvenli çalışma ve işe geri dönme taleplerini duyurmaya devam etti. Zaman zaman Cemil Tugay'ı makamında ziyaret etmek istediler ancak polis işçilerin önünde Tugay'a kalkan oldu.

İşçiler mücadeleden vazgeçmedi, "Belediye patronları zengin etmeyi bıraksın, bizleri belediye bünyesinde çalıştırsın" diyerek direndi. 

Sonunda da işe geri alındılar.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.