İsviçre'nin de boyası döküldü: Yoksulluk görünür oldu, sosyal yardım talebi patladı

Covid-19 salgının etkisi dünyanın en zengin ülkelerinden İsviçre'de de hissediliyor. İşsizlik oranları yükselme eğilimine girerken, sosyal yardım talebinde bulunanların sayısı artıyor.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler’in Mart ayı ortasında yayımladığı dünya mutluluk raporuna göre İsviçre halkı dünyanın en mutlu üçüncü ülkesi gösterilmişti. Tüm dünya da olduğu gibi İsviçre de pandemi döneminde çalışma ve üretimde bir daralmaya gitti ve bunun çeşitli sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla karsı karsıya geliyor. Pek tabi bu sonuçları fazlasıyla hissedecek olan toplumun yoksul kesimleri isçi ve emekçiler. Hali hazırda nüfusunun %8’i yoksulluk sınırında yasayan İsviçre’de pandemi döneminde oluşan geçici işsizlik bir çok isçi için geçici olacak gibi görünmüyor.   İsviçre de Nisan ayı ortasında yapılan ve dün yayımlanan bir ankete göre pandemi döneminde işsiz kalan çalışanların %20’si işlerini kaybedeceği endişesi yaşıyor. Yapılan bu ankete katılanların %63’ü iş ortamının bozulduğunu, bunların yarısı ise çalışma oranlarının yarı yarıya düşme eğiliminde olduğunu ifade ediyor.  Lozan yüksek okulu ekonomi profesörü Marius Boulaz, devlet radyosuna yaptığı açıklamada pandemi sonrası yoksulluk patlaması beklemediğini ancak ekonomik zorluklar yasayacak azımsanmayacak bir kesimin olacağına dikkat çekti. Başta Caritas gibi yardım dernekleri olmak üzere bir çok kuruluş talep üzerine, pandemi döneminde issiz kalan ailelere gıda  yardımında bulunuyor.

İsviçre’nin Cenevre kenti, yaşanacak en güzel kentler sıralamasında birçok kişinin hayallerini süslerken pandemi döneminde en fazla gıda ve erzak yardımı yapılan kentler arasına girdi. 2000 aile bu donemde gıda ve erzak talebinde bulunmak üzere yardım derneklerinin kapısını çaldı. İsviçre devlet televizyonu muhabiri Marion Faliu’nun bildirdiğine göre sosyal yardım talebinde bulunmak üzere Cenevre kantonuna başvuranlarda %40 oranında bir artış kaydedilmiş, bu yardımlardan yararlananların daha çok yabancı işçiler, kayıt dışı yaşayanlar, ev işçileri ve restorasyon işkolunda çalışıp da işini kaybeden kişilerden oluştuğu ifade edildi. Faliu, Dayanışma Karavanı isimli yardım kuruluşunun bu dönemde gıda ve erzak yardımının her hafta arttığını belirtiyor ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle bir tablonun Cenevre’de yaşanmadığını da sözlerine ekliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü koordinatörü Robert Petroucci gıda yardımı esnasında kuyrukta bekleyenlerden bilgi almak ve sağlık durumlarını yakından görmek amacıyla Karavan önüne gelirken bu tablonun onu şaşırttığını böyle bir manzara ile Cenevre’de karşılaşmayı beklemediğini ifade etti.