İstifa çağrıları yapılmış, gece otelde fenalaşmıştı: TFF'den Büyükekşi açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Arabistan'da yaşanan krizin ardından istifasını hazırladığı yayılınca, açıklama geldi.

Haber Merkezi

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Riyad'da dün akşam oynanacak olan Turkcell Süper Kupa maçı öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi yaşandı, her iki takımın ve TFF'nin gece sonunda yaptığı ortak resmi açıklamada maçın ertelendiği böylece duyuruldu. Yaşanan bu kriz akıllara çok fazla soru işareti getirdi. Sadece TFF değil, kulüp yönetimlerinin de suçlandığı ve sorumluluk alması gereken bu olayda taraftar başından beri Suudi Arabistan'da maçın yapılmasına karşıydı. 

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yaşanan krizin ardından istifasını hazırladığı kulislerde yayılınca, bu konuda bir açıklama geldi. 

DHA’nın haberine göre, TFF yetkilileri, Mehmet Büyükekşi'nin istifa haberlerini yalanladı ve bunun asılsız olduğunu söylediler. Daha sonra Mehmet Büyükekşi’nin odasına çekildiği ve rahatsızlandığı öğrenildi. Otele ambulans gelip sağlık ekipleri kontrol için Büyükekşi’nin yanına giderken, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin sağlık durumunun gayet iyi olduğu açıklandı.

Spor turnuvalara para ödüllerine döndü 

Riyad’da oynanacak karşılaşma için iki kulübe toplam 108 milyon lira para ödülü dağıtılacaktı. Kupayı kazanacak takım 65 milyon lira, finalist 43 milyon lira ödülün sahibi olacak. Ayrıca takımların tüm masrafları da karşılanacak.

Suudi Arabistan yıllardır İspanya ile İtalya Süper Kupası maçlarına da ev sahipliği yapıyor ve katılan kulüplere yüksek para ödülleri dağıtıyor.

2021’den beri bu ülkede gerçekleştirilen İspanya Süper Kupası’nda 4’lü turnuva formatına geçildi. 2029’a kadar Suudi Arabistan’da düzenlenecek İspanya Süper Kupası’nda her yıl şampiyon olan kulüp 5 milyon Euro alıyor. İspanya Futbol Federasyonu da 40 milyon Euro kazanıyor. İtalya Süper Kupası da önümüzdeki 6 yıl boyuncu 4’lü turnuva formatıyla Suudi Arabistan’da yapılacak. 4 takıma toplam 23 milyon Euro verilecek.

Fanatik'in haberine göre, Suudi Arabistan, TFF'ye Türkiye Kupası'na da 10 yıl boyunca ev sahipliği yapmayı da teklif etmişti. Suudilerin teklifine göre, Süper Kupa 2033-2034 sezonu da dahil olmak üzere Riyad ve Cidde'de oynanacak. Ziraat Türkiye Kupası, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek. Süper Kupa ve Türkiye Kupası için toplam 100 milyon euro ödül dağıtılacak.

Futbol piyasasının çarklarını çeviren Büyükekşi'yi nereden tanıyoruz?

TFF Başkanlığına adaylığı konuşulurken epey gündem olan Büyükekşi'yle ilgili dönemin AKP MKYK Üyesi Metin Külünk de "FETÖ kendisi için dev bir kaynak gördüğü Türk sporunu ele geçirmek için hareketli. TFF üzerinden Cumhur İttifakı'na ve Sayın Cumhurbaşkanımıza zarar verme peşinde olanlar kimler dikkatle takip etmeliyiz" sözleriyle rahatsızlığını dile getirmişti.

Peki Mehmet Büyükekşi'yi nereden tanıyoruz?

2008-2018 yıları arasında 10 yıl boyunca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı yapan Mehmet Büyükekşi, "FETÖ"nün patron yapılanması olan ve daha sonra kapatılan Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile de uzun yıllar dirsek temasındaydı. 

2013 yılına kadar TUSKON'un başkanı Rızanur Meral ile birçok açılış ve konuşma gerçekleştiren Mehmet Büyükekşi "2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar dolar. Bu hedef yolunda TUSKON ile beraber son derece başarılı çalışmalara imza atıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda ise Büyükekşi'ye ait cep telefonunda "FETÖ"nün kendi arasındaki iletişimde kullandığı Bylock adlı programın bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Kardeşin cemaat bağlantısı

Mehmet Büyükekşi FLO'yu da bünyesinde bulunduran Ziylan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürütüyor. Şirketin ortakları arasında yer alan bir isim ise dikkat çekici: Aykut Büyükekşi... 

Mehmet Büyükekşi'nin kardeşi Aykut Büyükekşi hakkında ise "Fetullahçı Terör Örgütü’ne üye olmak" suçundan 2020 yılında dava açıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Aykut Büyükekşi'nin örgütün kontrolünde kurulduğu ve yönetildiği tespit edilerek KHK ile kapatılan İhracatçı ve Sanayici İş Adamları Derneği'nin (İHSANDER) kurucularından olduğu, derneğin 29 Aralık 2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısına yönetim kurulu başkanı olarak katıldığı ve derneğin Genel Kurul Sonuç Bildirimi'ni 19 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Valiliği'ne teslim ettiği kaydedildi. 

Kapatılan İHSANDER'in 2010 yılındaki genel kurulunda Mehmet Büyükekşi ve Rızanur Meral da birer konuşma yapmıştı. 

İddianameye göre Aykut Büyükekşi, "FETÖ" kontrolündeki TUSKON'un firari başkanı Rızanur Meral tarafından verilen Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'ndan yönetim kurulu başkan vekilliği, saymanlık, asil ve yedek üyelik görevlerinde bulunduğu belirtildi.

Aykut Büyükekşi'nin örgüte müzahir eğitim kurumlarından Hisar Eğitim Turizm Sanayi Dış Ticaret A.Ş. ve Fetih Öğretim İşletmeleri A.Ş. unvanlı şirketlerde ortaklıklarının olduğu ve bu şirketlerde yöneticilik yaptığı kaydedildi.

TUSKON'dan çıktı

Aykut Büyükekşi'nin 1 Mart 2014 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen ve hükümetin alenen tehdit edildiği Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 5. Olağan Genel Kurulu'na katıldığı da belirtildi.

Aykut Büyükekşi'nin 2004-2007 yılları arasında Kaynak Holding'de yönetim kurulu üyesi olduğu, Kaynak Holding'in ise "FETÖ"ye yönelik olarak yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sonucunda örgütün en önemli finans kaynağı olarak tespit edildiği hatırlatıldı. İddianamede, Aykut Büyükekşi ile ilgili ihbarda bulunan bir kişi de Aykut Büyükekşi'nin "FETÖ"nün üst düzey yöneticisi ve örgütün de gizli kasası olduğunu öne sürdü. 

Mehmet Büyükekşi’nin yeğeni Ersan Hocaoğlu 31 Mayıs 2016'da evlendi. Düğünde Mehmet Büyükekşi’nin özel bir konuğu vardı: Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıpoğlu. 

Mehmet Büyükekşi'nin kardeşi Aykut Büyükekşi hakkında ise "FETÖ'ye üye olmak" suçundan 2020 yılında dava açıldı.