Ankara'ya gelen Zelenskiy, Rus heyetinin yetkisinin belirsiz olduğunu iddia etti. Rusya'dan Zelenskiy'e "palyaço" yanıtı geldi. Trump "Putin ile ben bir araya gelmeden bir şey olmayacak" dedi.
Haber Merkezi
Rusya ile Ukrayna arasında bugün İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda başlaması beklenen doğrudan barış müzakerelerinde sabahtan itibaren bir dizi belirsizlik yaşandı. Ankara'da Erdoğan ile görüşen Zelenskiy'in İstanbul'a heyet göndermeyi kabul etmesinin ardından müzakerelerin başlaması bekleniyor.
Rus heyeti başkanı Medinskiy: Görevimiz uzun süreli barış
Güncelleme: 17.57
Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Rusya’nın İstanbul Konsolosluğu’nda açıklamalarda bulundu.

Heyetlerinin gerekli yetkiye sahip olduğunu ifade eden Medinskiy, bugün başlaması beklenen müzakereleri 2022'de kesintiye uğrayan görüşmelerin bir devamı olarak gördüklerini söyledi. Medinskiy görevlerinin "uzun süreli barış ve çatışmanın kök nedenlerinin ortadan kaldırılması" olduğunu belirtti.
Ukrayna İstanbul'a heyet göndermeyi kabul etti
Güncelleme: 17.05
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Erdoğan'la görüşmesi sonrası Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Zelenskiy Rusya ile görüşmelere katılmak üzere Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov başkanlığındaki heyetin İstanbul'a gönderildiğini duyurdu.
Erdoğan ile iyi bir görüşme yaptığını açıklayan Zelenskiy Rusya'nın barış müzakerelerinde "ciddi olmadığını" savundu.
Zelenskiy İstanbul'a gönderilen Ukrayna heyetinin "ateşkesi konuşmakla" yetkili olduğunu söyledi.
Rus heyetinden 'tavizlere hazırız' mesajı
Öte yandan İstanbul'daki Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy ülkesinin İstanbul'da müzakere sürecini yeniden başlatmaya ve olası tavizlere hazır olduğunu duyurdu.
Güncelleme 17.00
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nın yapıldığı Antalya'da yaptığı açıklamada "Ukrayna tarafı, şartsız koşulsuz bir ateşkesin hemen başlamasına tarafken, Rusya tarafının anladığımız kadarıyla öncelikle bazı modalitelerin anlaşılması ve mutabık kalınması yönünde bir tutumu var" dedi.
Fidan "Bence bizim bu sürece devam etmemiz lazım. Amacımız barışa ulaşmak olduğu sürece her iki tarafın da belli tavizler vererek ortak barışı tesis etme yolunda adım atmasını sağlamamız lazım" diye konuştu.
Fidan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Ankara'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü ve Rusya'dan teknik bir heyetin de İstanbul'da bulunduğunu, ABD'den bir heyetin de İstanbul'da olduğunu ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun da Antalya'daki toplantıya katıldığını anlattı.
Güncelleme 15.11:
Halen müzakereler başlamazken, ABD Başkanı Donald Trump'tan bir son dakika açıklaması geldi. Bugün Ortadoğu turu kapsamında Katar'dan BAE'ye geçen Trump uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna müzakerelerine dair "Putin ile ben bir araya gelmeden hiçbir şey olmayacak" dedi.
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu hafta müzakereler için Türkiye'ye gelme şansının olmayacağını duyurmuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ankara'ya gelerek Beştepe'de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Rusya heyetinin İstanbul'da olduğu açıklanırken, müzakereler öncesinde taraflar birbirlerini suçladı.
Zelenskiy Ankara'ya inişinde yaptığı açıklamada Rus heyetini "dekoratif" diye niteledi ve bu heyetin yetkisinin belirsiz olduğunu iddia etti.
Ukrayna müzakerelere katılacak heyetini resmen duyurmazken, Zelenskiy Putin'i şahsen bekleyeceği açıklamasını yapmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Zelenskiy'in açıklamasına tepki göstererek onu "palyaço" ve "başarısız" olarak niteledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü George Tykhyi ise Zaharova'nın açıklamasının ardından "Putin'in Türkiye'ye gelip Zelenskiy ile savaşı sonlandırmak ve barışı sağlamak için ciddi bir görüşme yapması yerine, Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı'na kişisel hakaretler yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, alay konusu haline ilk kez gelmiyor. Ayrıca, Türkiye'deki heyet, Rusya Dışişleri Bakanlığınca yönetilmiyor. Onların görevi Moskova'dan havlamak" ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Zelenskiy'in acınacak biri olduğu ve İngiltere tarafından yönetildiği" yönünde açıklama yaptı.
Putin'in temsilcisi: Toplantı şiddetli direnişe rağmen gerçekleşecek
Öte yandan Putin'in Ekonomik İşbirliği Özel Temsilcisi Kirill Dmitriyev X hesabından yaptığı açıklamada, Trump ve ekibinin Moskova ve Kiev'i 2022'den bu yana ilk doğrudan müzakerelerinin eşiğine getirerek "imkansızı mümkün kıldığını" söyledi.
Dmitriyev, toplantının "tüm zorluklara/şiddetli direnişe rağmen" gerçekleşeceğini söyledi ve "son dakikada rayından çıkarılmazsa, bunun barışa doğru tarihi bir adım olabileceğini" ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İstanbul’a gelmezken, müzakerelere katılmak üzere görevlendirdiği heyet İstanbul’a ulaştı.
Öğleden sonraya kaldı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İstanbul'da Ukrayna ile yapılacak müzakerelere ilişkin, "Rus heyeti İstanbul'a ulaştı ve ciddi çalışmalar yapmaya hazır" dedi. Zaharova Türk tarafının inisiyatifiyle görüşmelerin günün ikinci yarısına ertelendiğini duyurdu.
Rus heyetine Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlık edecek. Medinskiy, 2022'deki görüşmelerde de Rus heyetine başkanlık yapmıştı. Heyette, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Başkanlığı Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov da yer alacak.
Türkiye Dışişleri kaynağı: Saat belirlenmediği için erteleme söz konusu değil
Reuters'ın ismini vermediği bir Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynağına göre ise toplantı için önceden bir saat belirlenmediğinden herhangi bir erteleme de söz konusu değil.
Ajans aynı kaynağın, teknik düzeyde bir Rus heyetinin ve bazı ABD yetkililerinin İstanbul'a geldiğini aktardığını duyurdu.
Zelenskiy Ankara'da Erdoğan'la görüşecek
Daha önce 15 Mayıs’ta İstanbul’da Putin’i bekleyeceğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Zelenskiy’in daha sonra İstanbul’a gelip gelmeyeceği ve Ukrayna heyetinde hangi isimlerin yer alacağı da henüz belirsiz.
Müzakerelerin basına kapalı olarak yapılmasının beklendiği Dolmabahçe Sarayı yakınında yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu toplanırken Türkiye tarafı müzakerelerin yeri ve saatine dair resmi bir açıklama yapmış değil.

Rus haber ajansı TASS’ta müzakerelerin saat 10.00’da başlayacağına dair bir haber yer aldı ancak Ukraynalı bir yetkili müzakerelerin ne zaman başlayabileceği üzerinde bir anlaşma olmadığını söyledi.
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andriy Kovalenko, Telegram hesabından müzakerelere dair yaptığı açıklamada, "Ruslar, Türkiye'deki görüşmelerin Moskova saatiyle 10.00'da başlayacağını yayıyor ve bu, bir yalan. Bu zaman planlanmadı. Rusların müzakereleri manipüle etmek istemesi mümkün" ifadelerini kullandı.
Ukrayna müzakerelere bir heyet gönderip göndermeyeceğine, gönderecekse heyette kimlerin yer alacağına dair resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, müzakerelerde Ukrayna'yı temsil edecek isimler belli oldu. Buna göre heyette, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Ihor Jovkva ve çok sayıda yetkili yer alacak.
Trump: Uygun olursa Cuma günü Türkiye'ye gelebilirim
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump Ortadoğu gezisi kapsamında bulunduğu Katar’ın başkenti Doha’da yaptığı açıklamada İstanbul'daki müzakerelere katılma ihtimalini açık bıraktı. Trump, "Eğer bir şeyler (görüşmelerde gelişme) olursa, uygun olursa Cuma günü gidebilirim" ifadesini kullandı.
Putin'in katılmayacağı bilgisine ilişkin Trump "Ben gitmeseydim o (Putin) niye gitsin ki? Ben gitmeyecektim. Gitmeyi planlamıyordum, gidebilirim ama planlamıyordum. 'Ben gitmezsem o da gitmez' diyordum, öyle de oldu" şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun bu görüşmelere katıldığını anımsatan Trump, savaşı sonlandırmak istediklerini söyledi.
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün yaptığı açıklamada Putin'in İstanbul'daki görüşmelere katılmayacağını bir kez daha yineledi.
Rubio: İlerleme görmek istiyoruz
İstanbul’da Ukrayna-Rusya görüşmelerinin bugün başlaması beklenirken Antalya’da ise NATO Dışişleri Bakanları’nın gayriresmi toplantısı yapılıyor.
Toplantı öncesinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesini istediğini belirterek “Bu konuda önümüzdeki günlerde ne olacağını göreceğiz ancak ilerleme görmek istiyoruz” dedi.
Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Rusya-Ukrayna görüşmelerine ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg da katılacak.
Rusya ile Ukrayna arasındaki son yüz yüze görüşmeler Mart 2022’de yine İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yapılmıştı.
Putin, İstanbul'daki müzakerelere katılmayacak | ![]() |