Sayfa yolu
İsrail’den 'Kıbrıs' hamlesi: Hava savunma sistemi verildi
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 13.09.2025 , 13:40 Güncelleme Tarihi: 13.09.2025 , 17:07
İsrail tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti'ne hava savunma sistemi teslimatı yapıldığı öne sürüldü.
Kıbrıslı Omega televizyonu ve Cyprus News internet sitesinde yer alan haberlere göre, İsrail'den alınan Barak MX hava savunma sistemi Limasol Limanı üzerinden adaya ulaştı.
Sosyal medyada yayınlanan bir videoya da haberlerde yer verilirken, hava savunma sisteminin iç bölgelerine sevk edildiği söylendi.
Videoda, uzun ve geniş bazı askeri araçların, Limasol Limanı'ndan güvenlik önlemleri altında ayrıldığı görülüyor.
Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
'Hassas dengeleri değiştirme tehlikesi taşır'
Geçtiğimiz yıl yetkililere dayandırılan haberlerde, "2025'in ortalarına doğru İsrail yapımı Barak MX sisteminin teslimatının yapılacağını ve bunun Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hava savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde geliştireceği" gündeme getirilmişti.
Savunma Bakanı Vassilis Palmas, Aralık 2024'te yaptığı açıklamada, "Doğu Akdeniz'de değişen jeostratejik dengeler nedeniyle hava savunmasının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu" belirterek, Baf kentindeki Andreas Papandreou Hava Üssü ve Mari'deki (Tatlısu) Evangelos Florakis Deniz Üssü'ne hava savunma sistemi yerleştireceklerini ifade etmişti.
Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı konuya dair yazılı açıklama yayımlamış ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin son dönemde silahlanma faaliyetlerini artırdığı ve bu faaliyetin bölgedeki "hassas dengeleri değiştirme" tehlikesi taşıdığı ifade edilmişti.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da 20 Temmuz'da Lefkoşa'da düzenlenen "Barış ve Özgürlük Bayramı" kutlamaları dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplandırırken "Kıbrıs'ta çözümün anahtarı iki devletli çözümdür, bundan da taviz yoktur" ifadelerini kullanmış, "KKTC'yi bir devlet olarak kabul etmiyorlarsa biz de Güney Kıbrıs'ı bir devlet olarak kabul etmiyoruz" demişti.
Erdoğan, "Rum tarafı şimdiye kadar çözüm istemediğini defalarca gösterdi. Onlar eşitlik ve adalet değil, Kıbrıs Türkü'nü kendi öz vatanında parya yapmak istiyorlar. Kimi şuursuzlar da buna açıkça çanak tutuyor. Kıbrıs'ta çözümün anahtarı iki devletli çözümdür, bundan da taviz yoktur. Türkiye'nin Kıbrıs politikası nettir" diye konuşmuştu.
| Kıbrıs'ta 'İsrail işgali': Siyonist gettolar oluşturuluyor |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.