Sayfa yolu
İsrail'den Batı Şeria'yı ilhak planı: 'Trump yönetimi engel olmayabilir'
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 04.09.2025 , 11:44 Güncelleme Tarihi: 04.09.2025 , 11:46
ABD yönetiminin, işgal altındaki Batı Şeria'nın İsrail tarafından olası ilhakına karşı olmadığı ve bu tür bir adımı engellemeyeceği iddia edildi.
ABD'de yayın yapan Axios haber platformunda yer alan ve iki İsrailli yetkiliye dayandırılan haberde ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun konuyla ilgili toplantılarda paylaştığı görüşlere yer verildi.
Witkoff temkinli
Habere göre Bakan Rubio, özel toplantılarda işgal altındaki Batı Şeria'nın İsrail tarafından ilhak edilmesine ABD olarak karşı durmadıklarını ve bunu engellemeyeceklerini dile getirdi. Öte yandan, konuyla ilgili bilgi sahibi yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un bu konuya farklı baktığını ve "İsrail'in ilhakının ABD'nin Gazze için savaş sonrası planları üzerinde Arap dünyasıyla işbirliği yapma kabiliyetini zorlaştıracağı ve özellikle Suudi Arabistan ile İsrail arasında barış anlaşması şansını zayıflatacağı" görüşünü savunduğunu belirtti.
BAE'den 'İbrahim Anlaşmaları bozulur' uyarısı
Haberde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin Beyaz Saray'a söz konusu senaryoyla ilgili uyarıda bulunduğu ve İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakı durumunda İbrahim Anlaşmalarının bozulabileceğini söylediği iddia edildi. Axios'a açıklama yapan üst düzey BAE yetkilisi, "Bu planlar hayata geçirilirse BAE-İsrail ilişkilerine ciddi zarar verecek ve bölgesel entegrasyon vizyonundan geriye kalanları onarılamaz şekilde tahrip edecektir" değerlendirmesini yaptı.
Ürdün ve Güney Kore de Batı Şeria'nın ilhakına yönelik açıklamaları kınadı.
Konuyla ilgili Beyaz Saray ya da Dışişleri Bakanlığından henüz açıklama yapılmadı.
Ne olmuştu?
Fransa ve Belçika başta olmak üzere bazı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıyacağını duyurması üzerine Tel Aviv yönetimi Batı Şeria'yı ilhak tehdidini masaya sürdü.
İsrail basını, Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın, geçen ay sonunda Washington'da görüştüğü ABD'li mevkidaşı Marco Rubio'ya, Tel Aviv yönetiminin gelecek aylarda işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhaka hazırlandığını ilettiğini aktarmıştı.
İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da gasbedilen Filistin toprakları üzerinde 250'ye yakın yasa dışı yerleşim birimi bulunuyor.
Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere verdiği destekle önce çıkan aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya Batı Şeria'daki boş arazilerin tamamını İsrail'e ilhak etmesi çağrısında bulunmuştu.
Smotrich'in ilhak edilmesini istediği bölgeler, Batı Şeria'nın yüzölçümünün yüzde 82'sini oluşturuyor.
| Avrupa'dan Gazze'ye yardım filoları yola çıktı: Cenovalı liman işçilerinden İsrail'e 'sevkiyatları durdururuz' uyarısı |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.