İsrail ile ticaret tam gaz: İhracat yüzde 25 arttı

Türkiye’nin patronları, Gazze’de soykırım uygulayan İsrail’le ticareti bırakmak bir yana, savaş döneminde artırmış.

Haber Merkezi

AKP, bir yandan Filistin'i desteklediklerini iddia ederken diğer yandan İsrail'le işbirliğine devam ediyor. BOTAŞ'ın en önemli müşterilerinden biri İsrail. Zorlu Enerji sahibi olduğu dört doğalgaz çevrim santrali İsrail enerji piyasasına elektrik üretiyor. En büyük çimento ve demir üreticileri İsrail'e ihracatı sürdürüyor. Çatışmaların yeniden tırmandığı 7 Ekim'den bu yana yüzlerce gemi Türkiye ile İsrail arasında mal taşıdı ve taşımaya devam ediyor.

İki ülke arasında artan ticaret istatistiklere de yansıdı. TÜİK ve Ticaret Bakanlığı'nın dış ticaret verilerine göre, Aralık 2023'te İsrail ile ithalat azalırken, ihracat arttı. Yıllık bazda ticaret fazlası veren ülke Türkiye oldu.

İsrail'e ihracat Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 25 artarak 430 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yıl boyunca 400 bin doların altına düşmeyen ihracat tutarı, Gazze'de çatışmaların tırmandığı Ekim ayında 347 milyon dolara düşmüş, gerileme Kasım'da da sürerek 319 milyon dolar seviyesi görülmüştü. Ancak Aralık ayındaki yükselişle birlikte İsrail'e ihracat savaştan önceki düzeye yeniden ulaşmış oldu.

İsrail'den Türkiye'ye yapılan ithalatın yıl içindeki dalgalı seyri savaş süresince değişmedi. Çatışmaların yükseldiği Ekim'de 98 milyon dolar olan ithalat savaşın en şiddetli olduğu Kasım'da 122 milyon dolara yükseldi. Bu tutar Aralık ayındaysa yüzde 20 azalarak 101 milyon dolara geriledi.

Yıllık bazda İsrail ile 5,4 milyar dolarlık ihracata karşılık 1,6 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Böylece Türkiye, yılı 3,8 milyar dolarlık ticaret fazlasıyla kapatmış oldu.