İspanya'da komünistler Cumhuriyet'i kutladı

İspanya İşçileri Komünist Partisi'nin İspanya’da İkinci Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıldönümü için yurttaşlara, cumhuriyet bayraklarını, cumhuriyet bayrağı renginde kumaşlarını balkonlara, camlara asma çağrısı tüm ülkede büyük ilgi gördü.

Dış Haberler

İspanya İşçileri Komünist Partisi'nin (PCTE) dün İspanya’da İkinci Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıldönümü için yurttaşlara, cumhuriyet bayraklarını, cumhuriyet bayrağı renginde kumaşlarını balkonlara, camlara asma çağrısı tüm ülkede büyük ilgi gördü.

Birçok yerde gün boyunca cumhuriyetin marşı olan Himno de Riego ve farklı cumhuriyetçi, faşizm karşıtı ve monarşi karşıtı ezgiler, "Yaşasın Cumhuriyet!" sloganları karantina altındaki evlerin camlarından ve balkonlarından sokaklara, meydanlara taştı.

İspanya İkinci Cumhuriyeti 1931'den 1939'a kadar sürmüş, 1936'da başlayan İspanya İç Savaşı ile 1939'da Frankist rejimin kurulmasıyla sona ermişti. Bugün hâlâ İspanya’da 14 Nisan Cumhuriyeti ve genel olarak cumhuriyetçi değerler, hem monarşiye karşı hem de faşizme karşı mücadelede sembolik öneme sahip. Cumhuriyetçilik İspanya’da ilericilerin, sosyalistlerin olmazsa olmazı olmaya devam ediyor.

Her yıl 14 Nisan'da tüm ülkede yapılan cumhuriyetçi eylem, gösteri ve anmalar, bu yıl sokağa çıkma yasağı nedeniyle PCTE (Kraliyet ailesini kasteden) "Parazitler defolsun!" ve "Yeniden sokaklara çıkacağız, yeniden sokaklara sahip olacağız!” başlıklı çağrısında halkı evlerinin pencere ve balkonlarından cumhuriyeti anmaya ve kraliyet ailesini tencere, tava sesleriyle protesto etmeye çağırdı.