İşçi düşmanı Polonez'i kimler koruyor, Çatalca'yı kim yönetiyor?

Kaymakam, İlçe Emniyet Müdürü ve en sonunda İlçe Müftüsü de direnen Polonez işçilerine öfkesini kustu. Çatalca'yı "yöneten" bu isimler patronun ilk sırada savunucuları. Ancak işçiler kararlı.

Haber Merkezi

İşlenmiş et ürünleri üretimi yapılan İstanbul'daki Polonez fabrikası son günlerde kamuoyunun yakın takibinde. 

Bu takibin sebebi işçilerin direnişi.

Hakları için mücadele eden işçiler, işten çıkarılanların geri alınmasını, kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sendikal haklarının tanınması istiyor.

Fabrika önünde taleplerini sıralayan işçiler patronun hemen kulak kesilmeyeceğini biliyordu ama günlerdir yaşanan kolluk saldırısının ilçe emniyet müdürü ve kaymakamın ardından müftüye kadar uzanması örgütlü işçi nefretini gözler önüne serdi.

Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kaymakamlık önündeki işçileri "susturmak" üzere ilçe müftüsünün gönderildiğini duyurdu.

Çatalca müftüsünün müziğin sesini kısmasını istediğini belirten Karlıkaya'nın paylaştığı videoda işçiler müftüye "Hakim misin, polis misin, nesin?" diye tepki gösterdi.

İlçe Emniyet Müdürü işçinin boğazını sıktı, tehdit etti

Polisler de, yaralayacak düzeyde Polonez işçilerine saldırmıştı. Öyle ki, bir işçinin iki kaburgası, bir işçinin de kolu ve bacağı kırıldı. 7 kişi hastaneye kaldırıldı. Polislerin emir aldığı Çatalca Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan da Polonez direnişiyle "özel olarak" ilgilendi.

Direniş alanına giden Turhan, işçileri tehdit etti, "Çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez" dedi.

Yetmedi bizzat işçilere saldırdı. Bir işçinin boğazını sıktı.

İlçe Emniyet Müdürü'nün öfkesi dinmedi. Çatalca Emniyet Müdürü’nün de içinde bulunduğu araç, işçileri ziyarete gelen ve Polonez sucuklarının polislere yedirilmesine tepki gösteren CHP'li vekil Mahmut Tanal'ın üzerine sürüldü.

Tanal, Çatalca Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Emniyet Müdürünü İçişleri Bakanlığı’na şikayet etti.

Kim bu ilçenin kaymakamı?

Tüm bu insanların bağlı olduğu kaymakam, 1973 Diyarbakır Ergani doğumlu Erdoğan Turan Ermiş.

Ermiş 2006 yılından bu yana çok sayıda ilde kaymakamlık ve vali yardımcılığı yaptı. 2016-2020 yılları arasında Giresun Görele Kaymakamlığı görevini yürüttü, 2020'den beri de İstanbul Çatalca'da görev yapıyor. Çatalca'ya kadar her görev yerinde çocuk sahibi olan Ermiş'in 3 kız, 3 erkek olmak üzere 6 çocuğu bulunuyor.

Ermiş, 2015 Ağustos-2016 Aralık arasında Tokat Zile Kaymakamı olarak görev yaptığı sırada, Cemaat üyesi olmak ve darbe girişiminde bulunmak suçlamalarıyla tutuklandı. Ermiş, avukatının tutukluluk durumuna itiraz etmesi sonucu 4 gün sonra serbest bırakıldı ve görevine devam etti. Çıkar çıkmaz da Zile ilçesinde devam eden "demokrasi nöbeti"ne katıldı.

Ermiş burada yaptığı konuşmada, "bir hata sonucu tevkif edildiğini" söyledi. Şöyle konuştu: 

"Ben daha darbeciler TRT’yi işgal etmişken balkona çıktım ve bana kimse demedi sen de konuşur musun. Bir gün sonra idam edilebileceğimi düşündüğüm halde, yeminle söylüyorum ben hangi gün için varım dedim."

Erdoğan Turan Ermiş, Polonez direnişinden ilk rahatsız olanlardandı.

Çatalca Kaymakamlığı önüne gelen işçileri "şov yapmakla" suçladı. Sendika temsilcisine, "Ben geldim, size devletin kapısını açtım, dinlemek için. Burası gösteri yeri değil. Suistimal etmeyin. Şova döktün" dedi. Haklarını arayan işçileri "kanun dışı bir iş yapmakla" suçladı.

Çatalca Kaymakamı ve Emniyeti'nin kışkırtmalarına rağmen işçilerin mücadelesi sürüyor.