İran’dan ABD’ye: Yardım istemiyoruz, yasadışı yaptırımları kaldırın

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi ülkesinin koronavirüsle mücadele için ABD’den yardım istemediğini belirterek ABD’nin yapması gerekenin ülkeye yönelik yasadışı yaptırımları kaldırmak olduğunu söyledi.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ABD’yi Tahran’a yönelik yasadışı yaptırımları kaldırmaya çağırdı.

Musevi yaptığı açıklamada ülkesinin koronavirüs salgınıyla mücadelede ABD’den yardım istemediğini söyledi.

Musevi “İran hiçbir zaman salgınla mücadelesinde Amerika’dan Tahran’a yardım etmesini istemedi ve istemeyecek” dedi. Sözcü Musevi, ABD’yi Tahran’ı yaptırımlar sürerken müzakereleri kabul etmeye zorlamakla suçladı.

AB'YE MEKTUP: ABD YAPTIRIMLARI SALGINLA MÜCADELEYİ ENGELLİYOR

İran’ın Belçika Büyükelçisi Gulamhüseyin Dehgani geçen hafta AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’a bir mektup yazarak ABD yaptırımlarının İran’ın COVİD-19 salgınıyla mücadelesini önemli ölçüde engellediğini bildirmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD yaptırımları devam ederken ülkesinin salgınla mücadele ettiğini belirterek “Dünyadaki tüm ülkeler halihazırda virüsle savaşıyor ama bizim durumumuz diğerlerinden farklı” demişti.

Ruhani ABD’nin yenilenen yaptırımlarının İran ekonomisine iki yıldan az bir sürede verdiği doğrudan zararın 200 milyar doları bulduğunu açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de uluslararası topluma ABD yaptırımlarını uygulamama çağrısında bulunmuş ve bunun dünya pandemiyle karşı karşıya iken bir ahlaki görev olduğunu söylemişti.

Zarif’in bu açıklamasının ardından ABD’de bir dizi Kongre üyesi Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steve Mnuchin’i İran’a karşı yaptırımları askıya almaya çağıran bir mektup göndermişti.

İran'da şimdiye kadar koronavirüsten ölenlerin sayısı 3 bin 603’e ulaşırken, virüs teşhisi konulan kişi sayısı ise 58 bin 226’ya çıktı.