Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

‘İran-ABD ateşkesi uzatmakta anlaştı’ iddiasına yalanlama: ‘Uzatılacak bir şey yok’

Anadolu Ajansı Pakistan kaynaklarına dayanarak ABD ile İran arasında ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını yazdı. Reuters ise ismi açıklanmayan İranlı bir üst düzey yetkilinin iddiayı yalanladığını duyurdu. Söz konusu kaynak "Bir uzatmadan söz edilemez çünkü İran açısından başlamış bir süreç yok, dolayısıyla uzatılacak bir şey de yok" dedi.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 12.08.2026 , 21:36 Güncelleme Tarihi: 12.08.2026 , 21:37

Anadolu Ajansı bugün Pakistanlı hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde İran ile ABD arasında 60 günlük ateşkes süresinin uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Habere göre, AA muhabirine konuşan Pakistanlı hükümet kaynakları, ABD ve İran'ın, 17 Ağustos'ta süresi dolacak olan mutabakat kapsamında 60 günlük ateşkesin uzatılması konusunda "anlaştığını" kaydetti.

Arabuluculuk sürecine yakın olduğu belirtilen bir kaynağın tarafların, arabuluculara sürenin uzatılmasına ilişkin onaylarını ilettiğini aktardığı, ateşkesin 17 Ağustos'tan sonra ne kadar süreyle uzatılacağına ilişkinse taraflarla temasların devam ettiğini belirttikleri kaydedildi.

Reuters haber ajansı ise ismi açıklanmayan üst düzey bir İranlı yetkilinin ateşkesin uzatılması konusunda "hiçbir ilerleme olmadığını" söylediğini duyurdu.

Trump ateşkesin bittiğini Ankara'da ilan etmişti

ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaşı sonlandırmak için Washington ile Tahran, 17 Haziran'da İslamabad Mutabakatı'nı imzalamış, mutabakatla nihai anlaşma için 60 günlük müzakere süresi öngörülmüştü. Ancak ABD Başkanı Donald Trump 7 Temmuz’da, NATO Zirvesi için geldiği Ankara’dan verdiği talimatla İran’a saldırıları yeniden başlatmış, ateşkesin bittiğini ilan etmişti.

'İran açısından başlamış bir süreç yok, dolayısıyla uzatılacak bir şey de yok'

Reuters’ın haberine göre üst düzey İranlı yetkili, Haziran ayında varılan geçici anlaşmayı canlandırma ve uygulama sürecine ilişkin bir takvim belirleme görüşmelerinde hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

İranlı kaynak, "Aracılar vasıtasıyla tartışılan konulardan biri de ABD'nin geçici anlaşmaya geri dönmesi ve taahhütlerin uygulanması için bir zaman dilimi belirlenmesidir. Bu konuda kesinlikle hiçbir ilerleme kaydedilmedi" dedi.

AA’nın bugün yayımladığı haberi yalanlayan söz konusu kaynak "Bir uzatmadan söz edilemez çünkü İran açısından başlamış bir süreç yok, dolayısıyla uzatılacak bir şey de yok. ABD geçici anlaşmayı varıldıktan 48 saat sonra ihlal etti ve birkaç gün sonra da anlaşmadan çekildi" ifadelerini kullandı.

Reuters konuya ilişkin Washington'dan henüz resmi bir açıklama yapılmadığını belirtti.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.