İngiltere'nin Ukrayna'ya göndermek istediği iki mayın avlama gemisine Türkiye engeli

Türkiye, İngiltere'nin Ukrayna'ya göndermek istediği iki mayın avlama gemisinin Boğazlardan geçişini Montrö Sözleşmesi nedeniyle reddetti.

Haber Merkezi

Türkiye, İngiltere'nin Ukrayna'ya iki mayın avlama gemisinin gönderilmesi için Boğazlar'ın kullanılmasına yönelik talebini reddetti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medya hesabından İngilizce olarak yapılan açıklamada, Türkiye'nin savaşın taraflarına ait gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçemeyeceğine ilişkin uluslararası yükümlülüğü bulunduğuna dair NATO müttefiklerine bildirimde bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Savaş devam ettiği sürece, İngiltere'nin Ukrayna'ya bağışladığı mayın avlama gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçişine izin verilmeyeceği ilgili müttefiklerimize gerektiği gibi bildirildi" denildi.

Türkiye'nin, savaşın başlamasının hemen ardından Montrö Sözleşmesi kapsamında Boğazları kapadığı hatırlatılan açıklamada, "Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal 'savaş' olarak nitelendirdi ve Montrö Boğazlar Rejimi Sözleşmesi'nin 19. maddesi uyarınca, Boğazları savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine kapattı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İngiliz mayın avcısı gemilerinin Boğaz'dan geçiş izni aldığına dair haberin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

İngiltere, geçtiğimiz ay, Kraliyet Donanması'na bağlı iki mayın avlama gemisinin Karadeniz'de Rusya'ya karşı destek için Ukrayna Donanması'na gönderileceğini açıklamıştı. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, gemilerin İngiltere ve Norveç'in ortak çabaları kapsamında gönderileceğini belirtmişti.

Shapps, "Rusya'nın saldırılarına karşı koyulması ve tahıl ve çelik nakliyatının Karadeniz'den sağlanması için deniz kuvvetlerinin güçlü olması Kiev adına kritik" demişti.