İngiltere Suriye'yle diplomatik ilişkileri yeniden tesis etti

İngiltere, selefi cihatçıların iktidara geldiği Suriye ile diplomatik bağları resmen yeniden kurduğunu duyurdu. Trump da, geçtiğimiz hafta Suriye'ye yaptırımları kaldırmıştı.

Dış Haberler

İngiltere, Dışişleri Bakanı David Lammy'in HTŞ rejiminin geçici lideri Ahmed Şara ile görüşmek üzere başkent Şam'a gitmesiyle Suriye ile diplomatik bağları resmen yeniden kurduğunu duyurdu.

Suriye Devlet Başkanlığı tarafından yayınlanan toplantı fotoğraflarına göre, Şara, Lammy'i dün Suriye Dışişleri Bakanı Asaad el-Şaybani ile birlikte kabul etti.

Lammy, ofisi tarafından yayınlanan açıklamasında, "On yıldan fazla süren çatışmanın ardından Suriye halkı için yenilenen bir umut var" dedi ve bunun 14 yıl sonra bir İngiliz bakanın Suriye'ye yaptığı ilk ziyaret olduğunu hatırlattı.

İngiltere Dışişleri Bakanı, "İngiltere diplomatik ilişkileri yeniden kuruyor çünkü yeni hükümetin tüm Suriyeliler için istikrarlı, daha güvenli ve müreffeh bir gelecek inşa etme taahhüdünü yerine getirmesini desteklemek bizim çıkarımıza" ifadelerini kullandı.

Cihatçı rejim ve Batı'yla normalleşme

Esad'ın Aralık 2024'te düşmesinin ardından iktidarı alan selefi cihatçı örgüt Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ), Batılı ülkelerle ilişkilerini normalleştirmeye başladı.

Geçtiğimiz Nisan ayında, İngiliz hükümeti, Esad'ın düşüşünden sonra "ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak" için hükümet departmanları ve medya kuruluşları da dahil olmak üzere ondan fazla Suriye kuruluşuna yönelik yaptırımları kaldırdı.

İngiltere haftalar önce de, çoğunluğu bankalar ve petrol şirketleri olmak üzere yirmiden fazla Suriyeli işletmeye yönelik yaptırımları kaldırmıştı.

Trump da yaptırımları kaldırdı

Geçtiğimiz pazartesi günü de, ABD Başkanı Donald Trump, Esad döneminde ülkenin ekonomisinin çökmesine neden olan Suriye'ye yönelik yaptırım ağını ortadan kaldırmak için bir kararname imzaladı.

X'te yayınlanan bir açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Trump'ın kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun "uzun zamandır beklenen yeniden yapılanma ve kalkınmanın kapısını açacağını" iddia etmişti. Şeybani, "Ekonomik toparlanmanın önündeki engelleri kaldıracak ve ülkeyi uluslararası topluma açacak" demişti.

Trump Suriye'ye yaptırımları kaldıran kararnameyi imzaladı
st