İlhan Cihaner: Darbe değil, halk sağlığı için karar gerekiyordu…

AKP’nin önceki gün büyük kaosa neden olan ‘şok sokağa çıkma yasağı’ kararı tartışılmaya devam ederken, İlhan Cihaner, söz konusu düzenlemeyi soL’a değerlendirdi.

Haber Merkezi

Eski Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner, önceki gün alınan sokağa çıkma yasağı kararının alınış ve uygulanış biçimine ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

AKP’nin sokağa çıkma yasağı düzenlemesinin süreci nasıl ele aldıklarına ilişkin ipuçları sunduğunu dile getiren Cihaner, “Kafalarındaki model şöyle; sokağa çıkma yasağını ilan edeceğiz, bu iş çözülecek, herkes evlerinde kalacak. Süreci biraz öngörebilen bir kamu yönetimi olsa, böyle ‘ani’ bir kararın nasıl sonuçlara neden olacağını tahmin ederdi” dedi.

'Şok karar yerine planlı bir adım atılmalıydı'

Sürecin okunamamasının önceki gün büyük bir riske neden olduğunu aktaran Cihaner, “Şok bir karar yerine, süreci zamana yayarak ve zamanında, doğru bir bilgilendirme yaparak bir adım atılması gerekirdi, bu durumda böylesi bir kaos yaşanmazdı. Bunu da geçtim, dün açıklanan kararla birlikte ilgili genelgedeki bilgiler de paylaşılsaydı, yine böyle bir tablo oluşmazdı. Oysa genelge bilahare açıklanacak diyerek paniğe da kapı aradılar” diye konuştu.

Burada amacın ne olduğunun doğru bir şekilde ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Cihaner, “Amaç insanları virüsün bulaşmasına uygun ortamlardan uzak tutmak. Sokağa çıkma yasağı kararı da bunun için alınıyorsa, tüm planlamaların da bu çerçevede yapılması, eksiksiz bir tam bilgilendirme yapılması gözetilmeliydi. Yaşadığımız tablo bunun tam aksi bir manzaraya yol açtı” ifade etti.

'Amaç darbeyi başarıya ulaştırmak değil...' 

Sokağa çıkma yasağı kararının sanki bir asayiş konusu gibi ele alındığını söyleyen Cihaner, “AKP sanki kitlesel gözaltılar, kitlesel aramalar yapacakmış gibi sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bunu da şok bir kararla uygulamaya koydu. Bu, Türkiye’nin geçmişte yaşadığı tablolardı. Oysa burada amaç darbeyi başarıya ulaştırmak değil, bunu anlamadılar herhalde. Burada amaç insanların sağlığı ve sosyal izolasyonu sağlamak olmalıydı, dolayısıyla aniden ilan edilen sokağa çıkma yasağı bu en temel kuralın bile ihlal edildiğinin ispatı” dedi.

Zorunlu çalışması gereken alanlar hariç çalışmanın durdurulması, bunu yaparken de yurttaşlar için gerekli maddi koşulların sağlanması gerektiğine vurgu yapan Cihaner, aksi halde yayılmanın devam edeceğini ifade etti.

'İlgili kurumlar bilgilendirilmeliydi'

Düzenlemenin ilan edilişinin hukuki değerlendirmesini yapmanın halk sağlığının bu kadar temel mesele olduğu tabloda zor olduğunu aktaran Cihaner, “Burada tüm ilgili kurumlar bilgilendirilmeli, herkes bu sürece katılmalıydı. Bunu yapmamanın bedelini belki salgını daha da yayarak ödemek zorunda kalacağız” dedi.