Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

İktidar Kuytul'u, Kuytul laikliği hedef alıyor: 'Bir tarafta cumhuriyet, diğer tarafta ümmet'

AKP iktidarı Furkan Vakfı’nı hedef alırken, Vakıf da laikliği hedef alamyı sürdürüyor. Laikliği açıkça “küfrün düzeni” olarak tanımlayan Furkanıların lideri Kuytul, "Laiklik, Allah’ın dediğini değil insanların dediğini esas alır. Bu ise bir Müslümana yakışmaz. Allah mı karışsın devlete, insanlar mı?" dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 24.07.2025 , 19:41 Güncelleme Tarihi: 24.07.2025 , 19:45

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar sonrası sarf ettiği "ahtapotun kolları cemaatlere kadar uzanıyor" sözlerinin ardından Furkan Vakfı'na ait Ankar'daki merkez bina ve üç temsilcilik mühürlendi. 

Dün polis eşliğinde gerçekleştirilen mühürleme sırasında bina önünde toplanan tarikat üyeleri, karara tepki gösterdi ve Ulus’taki Atatürk heykeli önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında polisle grup arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Laiklik karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Furkan Vakfı’nın lideri Alparslan Kuytul da sosyal medyada yayımlanan konuşmasında bu kez müzisyen Sabahat Akkiraz’ı hedef aldı. 

Akkiraz: Cumhuriyet’i yükselteceğiz, eksiklerini de tamamlayacağız

Geçtiğimiz günlerde Radyo Sputnik’te Mustafa Hoş’un programında açıklamalar yapan Sabahat Akkiraz, “Şimdi saflarımız netleşti: Bir tarafta cumhuriyet, laiklik, bir arada yaşama kültürü, diğer tarafta ayrışalım, parçalanalım, ümmet olalım. Ama buna izin vermeyeceğiz. Bir arada yaşayacağız, ayrışmayacağız, Cumhuriyet’i yükselteceğiz, eksiklerini de tamamlayacağız. Boyun eğmedim ve boyun eğmeyeceğim. Bütün dünya karşımda olsa, ben tek başıma da kalsam doğru bildiğimi söylerim. Atatürk’ün, Hz. Ali’nin gösterdiği yolda yürürüm ve arkama bakmam” ifadelerini kullanmıştı.

Kuytul: Saflar netleşsin, biz memnun oluruz

Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Alparslan Kuytul'un Youtube kanalında, Kuytul'un 17 Temmuz tarihinde konuya ilişkin yaptığı konuşmaya ait bir video paylaşıldı.

Akkiraz’ın açıklamasını alaycı ifadelerle eleştiren Kuytul, “Bunu söyleyen ya Atatürk’ü bilmiyor ya Hazreti Ali’yi. İkisinin yolu birleşmez” dedi. Konuşmasında “Saflar netleşsin, biz memnun oluruz” diyen Kuytul, laiklik ile İslam’ın bir arada olamayacağını savundu, laikliği açıkça “küfrün düzeni” olarak tanımladı. Kuytul, “Laiklik, Allah’ın dediğini değil insanların dediğini esas alır. Bu ise bir Müslümana yakışmaz. Allah mı karışsın devlete, insanlar mı?” diyerek anayasal düzeni hedef aldı.

'Türkiye’ye saldırı olursa Arap ülkeleri yardım etmez'

Ümmetçilik vurgusu yapan Kuytul, “Ulusçular Müslümanları böldü. Filistin bu yüzden yalnız kaldı” ifadelerini kullandı. Türkiye’ye yönelik olası bir saldırı durumunda “Arap ülkeleri yardım etmez” diyen Kuytul, bunun sebebinin "ümmet bilincinin" zayıflaması olduğunu savundu: “Ümmet anlayışı olsaydı, Arap da Kürt de Endonezyalı da Pakistanlı da yardım ederdi. Ama ulusçular buna engel oldu.”

'Hazreti Ali bugün yaşasaydı, laikliği asla kabul etmezdi'

Kuytul, “Hazreti Ali bugün yaşasaydı laikliği asla kabul etmezdi. O bir İslam halifesiydi. Kuran’ın bir ayeti için canını vermiş bir Allah dostuydu” diyerek laiklik karşıtı tutumunu daha da sertleştirdi. “Atatürk ile Hazreti Ali’yi bir araya getirmek, ancak Alisiz Alevilik anlayışıyla mümkündür” diyerek Aleviliğe yönelik çarpıtmalar da içeren ifadeler kullandı.

'Laik kesim zamanla gerçeği görecek ve İslam’ın safına geçecek'

Kuytul konuşmasının tamamında laikliği, cumhuriyeti, ulus-devlet anlayışını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef alırken; “Gerçek tartışma şudur: İslam mı, laiklik mi?” sözleriyle Türkiye’nin anayasal sistemine açık bir meydan okuma yaptı. “Saflar netleşmeli, biz bundan memnun oluruz” diyen Kuytul, laik kesimin zamanla “gerçeği göreceğini” ve İslam’ın safına geçeceğini öne sürdü.

Furkancılar'ın dernekleri mühürlendi: 'Allah'ın desteklediğini kimse durduramaz'
furkancilar

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.