Sayfa yolu
İçişleri Bakanı Çiftçi'den 'sadece biz uygulamıyoruz' açıklaması: Diğer ülkeler de gecekonduların önüne set çekiyor mu?
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 02.07.2026 , 19:21
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 7-8 Temmuz'da Ankara'da yapılacak NATO Zirvesi için alınan tedbirlerin "tek amacının vatandaşların ve misafir heyetlerinin güvenliğini sağlamak olduğunu" öne sürdü.
"Aldığımız tedbirler neticesinde NATO Liderler Zirvesi'ni kazasız, belasız bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz" diyen Çiftçi, söz konusu tedbirlerin Avrupa ülkelerinde düzenlenen önceki NATO toplantılarındaki uygulamalarla tamamen örtüştüğünü iddia etti.
Oysa bu süreçte NATO liderlerine şov yapmak için Ankara Havalimanı'nı genişletmek için tarihi Şeker Fabrikası arazisi gasp edildi, yol düzenleme çalışmaları ve pezaj düzenlemeleri yapıldı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koşu planı için parkların kapatılmasına yeltenildi, hatta “protokol” güzergahındaki evler boyadı, gecekonduların önüne setler çekildi.
'Günlük hayatı en az düzeyde etkileyecek planlamalar yapıldı'
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ve beraberindeki milletvekillerinin katılımıyla, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen "İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.
Çiftçi, Ankara'da 7-8 Temmuz'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne 32 üye ülke ve 9 davetli ülke olmak üzere 41 ülkeden 52 liderin katılmasının beklendiğini belirtti.
"Bu ölçekte bir organizasyon sadece diplomatik açıdan değil, güvenlik bakımından da en üst düzeyde planlama ve koordinasyonu zorunlu kılmaktadır" diyen Çiftçi, "devletin, böylesine önemli ve kapsamlı bir organizasyonda güvenliği en üst düzeyde sağlamakla mükellef olduğunu" söyledi.
Bunun için tedbirlerin oldukça ayrıntılı bir şekilde hayata geçirildiğini ifade eden Çiftçi, "Uygulanan güvenlik ve trafik tedbirlerinin tek amacı vardır, o da vatandaşlarımızın, misafir heyetlerin ve güvenlik personelinin güvenliğini sağlamak, zirvenin düzenli ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesini temin etmektir" iddiasında bulundu.
Alınan tedbirlerin hiçbirisinin vatandaşın günlük hayatını zorlaştırma amaçlı veya keyfi olmadığının iddia eden Çiftçi, şöyle konuştu:
"Her uygulama, uluslararası güvenlik standartları, risk analizleri ve ilgili kurumlarımızın koordinasyonu çerçevesinde belirlenmiştir. Bununla ilgili Ankara Valiliği, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında yapılan değişik toplantılar oldu. Vatandaşlarımızın günlük hayatını en az düzeyde etkileyecek planlamalar yapılmış, trafik akışının da mümkün olan en kısa sürede normale dönmesi için tüm hazırlıklar büyük ölçüde tamamlanmıştır."
'Kazasız, belasız bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz'
Çiftçi, "İnşallah aldığımız tedbirler neticesinde NATO Liderler Zirvesi'ni de kazasız belasız bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın göstereceği anlayış ve sabır, bu önemli organizasyonun başarıyla tamamlanmasına katkı sağlayacaktır. Ben vatandaşlarımıza anlayışlarından dolayı teşekkür ediyor, alınan tedbirlerin geçici bir tedbir olduğunu ve yalnızca ortak güvenliğimiz için uygulandığını da özellikle bu vesileyle ifade etmek istiyorum" iddiasında bulundu.
Zirvenin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir koordinasyon merkezi oluşturulduğunu aktaran Çiftçi, hem Ankara Valiliği hem de İçişleri Bakanlığının konuyu yakından, hassasiyetle takip ettiğini vurguladı.
'Tedbirlerimiz sadece Ankara'yla sınırlı değil'
Çiftçi, Zirve kapsamında 56 bin 288 personelin görev yapacağını ifade ederek, "Bunların 48 bin 841'i Emniyet personelimizden, 7 bin 447'si de Jandarma Genel Komutanlığımızın personelinden oluşuyor. Ayrıca 4 bin 405 ekip veya tim de bu tedbirler kapsamında görev alacaklardır" diye konuştu.
Zirve için alınan tedbirlerin yalnızca başkentle sınırlı olmadığını hatırlatan Çiftçi, "Ankara'yı çevreleyen illerle de oralarda da alınacak olan tedbirler var. Hatta üçüncü kuşak illerimizde de planlanan tedbirlerimiz var" dedi.
Esenboğa Havalimanı-Cumhurbaşkanlığı Külliyesi arasındaki güzergahta 3 bin 926 personelin görev yapacağını aktaran Çiftçi, Mürted, Ankara Havalimanı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi arasında 1742 personelin görev alacağını belirtti.
Çiftçi tedbirlere dair şu bilgileri paylaştı:
"Zirve kapsamında havalimanları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, güzergahlar ve otellerde yaşanması muhtemel olaylara karşı gerekli arama, tarama, trafik ve güvenlik kontrol noktalarının verimli bir şekilde ve minimum sürede tamamlanabilmesi için 24 saat esasına göre personel, araç, gereç ve köpekli unsurlarımız görevlendirilmiş durumda.
Siber tedbirler de bizim açımızdan önemli. Sokaklarda yaptığımız uygulamaların benzerini siber alemde de gerçekleştiriyoruz. Suç ve suçlularla mücadele amacıyla siber ortamda da 7 gün 24 saat sanal devriye faaliyetlerimiz devam ediyor. Bunun için de fazladan toplam 639 personel görevlendirildi. Onlar da sanal devriyelerine devam ediyorlar."
'Bu yüksek güvenlik prosedürlerini sadece biz uygulamıyoruz'
Çiftçi, alınan geniş çaplı tedbirlerin, Avrupa ülkelerinde düzenlenen önceki NATO toplantılarındaki uygulamalarla tamamen örtüştüğünü öne sürdü.
Alınan önlemlerin uluslararası standartlarda olduğunu iddia eden Çiftçi, "Bizden önceki toplantının yapıldığı Hollanda'da aynı güvenlik tedbirleri alındı. Avrupa'da icra edilen NATO stratejik güvenlik toplantılarında, önlemler her zaman en üst seviyede tutulmuştur. Dolayısıyla bu yüksek güvenlik prosedürlerini sadece biz uygulamıyoruz, daha önceki zirvelere ev sahipliği yapan tüm müttefik ülkeler de benzer şekilde güvenlik tedbirlerini en üst düzeyde uygulamıştı" ifadelerini kullandı.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
İLGİLİ HABER
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.