Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Yükleniyor...

İçişleri Bakanı Çiftçi'den Mansur Yavaş açıklaması: '7 konuda soruşturma izni verildi'

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın dönemine ilişkin müfettiş önerileri doğrultusunda yedi konuda soruşturma izni verildiğini, bunların ikisinin Danıştay tarafından kaldırıldığını, ikisinin halen Danıştay incelemesinde bulunduğunu, üç dosyada ise karar sonrası işlemlerin sürdüğünü söyledi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 23.04.2026 , 15:43

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileriyle, Ankara Vilayetler Evi'nde biraraya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Çiftçi, "kasten öldürme" gibi insan hayatını hedef alan suçlarda temel önceliklerinin, "her olayın aydınlatılması ve faillerin adalete teslim edilmesi" olduğunu savundu. 

"2003’ten bugüne, yani AK Parti Hükümetimiz döneminde meydana gelen kasten öldürme olaylarının yüzde 97,2’si aydınlatıldı" iddiasında bulunan Çiftçi şöyle devam etti: 

Özellikle faili meçhul dosyalarda son yıllarda çok ciddi bir düşüş sağladık. 2023, 2024, 2025 yıllarında ve 2026’nın ilk döneminde faili meçhul olay kaydı bulunmuyor. Bu sonuç, kriminal kapasitenin güçlenmesinin, olay yeri inceleme kabiliyetinin gelişmesinin ve emniyet-jandarma koordinasyonunun kuvvetlenmesinin somut sonucudur.

'262 kişi hakkında kırmızı bülten çıkarıldı'

ANKA'nın haberine göre, faili firar eden soruşturma dosyalarında 262 kişi hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını, 94 kişi için kırmızı bülten görüşü sorulduğunu belirten Bakan Çiftçi, "Hiçbir dosya sahipsiz değildir; her olay sonuna kadar takip edilir. Kasten öldürmede hiçbir dosyayı sahipsiz bırakmıyoruz; her failin peşine düşüyor, adalete teslim ediyoruz" dedi.

'2024'te 111 bin 131 ruhsatsız silah yakalandı'

Çiftçi "2026, sokak çetelerine alan bırakmadığımız yıl olacaktır" diye konuştu. 2024'te 111 bin 131 ruhsatsız silah yakalandığını, 123 bin 739 şahıs hakkında işlem yapıldığını, geçen yıl 110 bin 470 ruhsatsız silah ele geçirildiğini ve 119 bin 469 şahıs hakkında işlem tesis edildiğini aktaran Çiftçi, bu yıl 1 Ocak–16 Nisan 2026 arasında ise 32 bin 523 silah yakalandığını, 33 bin 120 şahsa işlem yapıldığını bildirdi.

Silah türlerine göre, 14 bin 226 tabanca, 6 bin 170 kurusıkı tabanca, 11 bin 554 av tüfeği ve 573 uzun namlulu silahın ele geçirildiğini ifade eden Çiftçi, "Ruhsatsız silaha karşı tavrımız açıktır; nerede olursa olsun bulur, ele geçirir, adaletin önüne çıkarırız" iddiasında bulundu.

3 bin 309 araştırma ve inceleme yapılmış: 'Belediyelere yönelik soruşturmalar siyasi değil'

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, belediyelere yönelik soruşturmalarla ilgili de konuştu. Bakanlığın belediyelere yönelik işlemlerinin, siyasi aidiyete göre değil, ihbar, şikayet, teftiş ve denetim sonuçlarına göre yürütüldüğünü savundu. 

Çiftçi, 31 Mart 2024 mahalli idareler seçimlerinden 17 Nisan 2026 tarihine kadar 3 bin 309 araştırma ve inceleme yürütüldüğünü, bunların bin 535’i hakkında soruşturma izni verildiğini bildirdi. Burada mükerrer dosyalar da bulunduğunu ifade eden Çiftçi, "Dağılıma baktığımızda 677’si AK Partili belediyelerle ilgili. 371’i CHP’li, 128’i MHP’li, 18’i DEM Partili, 9’u İYİ Partili, 332’si de diğer partilere mensup belediyelerle ilgili. Bu veriye göre en fazla soruşturma izni verilen belediyeler AK Partili belediyelerdir. Yaklaşık toplamın yüzde 44’üne tekabül ediyor. Bu tablo bile tek başına 'sadece muhalefet belediyeleri hedef alınıyor' iddiasının gerçekle örtüşmediğini gösteriyor" dedi.

Mansur Yavaş dönemine ilişkin işlemler

Çiftçi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın dönemini kapsayan sürece ilişkin de bilgi verdi. Mansur Yavaş’ın görev dönemini kapsayan yaklaşık yedi yılda toplam 49 araştırma ve ön inceleme onayı verildiğini, 23 ön inceleme raporu düzenlendiğini, 32 iddia konusu değerlendirildiğini bildirdi.

Müfettiş önerileri doğrultusunda yedi konuda soruşturma izni verildiğini belirten Çiftçi, bunların ikisinin Danıştay tarafından kaldırıldığını, İkisinin halen Danıştay incelemesinde bulunduğunu, üç dosyada ise karar sonrası işlemlerin sürüdüğünü kaydetti. Bakan Çiftçi, şöyle konuştu:

25 iddiada ise Sayın Yavaş’ın imzası, onayı veya talimatı tespit edilemediği için soruşturma izni verilmedi. Ayrıca 18 konuda suç unsuruna rastlanmadı. 13 tevdi raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, bir tevdi raporu Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderildi. İki tazmin raporu da belediyeye iletildi. Halen 11 araştırma ve ön inceleme süreci devam ediyor. Dolayısıyla burada yapılan işlem siyasi değil, iddia, inceleme, müfettiş raporu ve hukuk süreci temelinde yürüyen idari bir mekanizmadır.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.