İBB'ye yönelik 3. dalga operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden 13'ü tutuklandı, 6 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı, 1 kişiye ev hapsi verildi.
Haber Merkezi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" suçlamasıyla yürütülen soruşturmanın 3'üncü dalgasında gözaltına alınan 20 kişi, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.
İfade işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 20 kişiden 13'ü tutuklandı, 6'sı adli kontrolle serbest bırakıldı, 1 kişiye ise ev hapsi verildi.
16 tutuklama, 4 adli kontrol talebi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu İBB çalışanları hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından yürütülen yolsuzluk soruşturması sürüyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın üçüncü dalgasında, Medya AŞ ve Kültür AŞ içinde "usulsüz ihaleler düzenlenmesi ve bu kapsamda rüşvet alınması süreçlerinde yer aldıkları" iddiasıyla 20 kişi gözaltına alındı.
Aralarında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Çetin'in asistanı Arzu Can, İBB Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, İBB Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Karaoğlu ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin'in de bulunduğu 20 kişi bugün sağlık kontrollerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.
İfade işlemlerinin ardından sulh ceza hakimliğine sevk edilen 16 kişi hakkında tutuklama, 4 kişi hakkında ise adli kontrol talebi istendi.
13 tutuklama
Mahkemeye sevk edilen kişilerden 13'ü tutuklanırken, 1 kişi hakkında ev hapsi, 6 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şeklinde adli kontrol şartı uygulanması kararı verildi.
Tutuklananlar arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin'in de olduğu öğrenildi. Tutuklanan diğer isimlerin Hüseyin Kum, Ergin Gönül, Mustafa Karaoğlu, Onur Gülin, Nihat Kolaber, Fikri Murat Demir, Arzu Can , Serap Karay, Faruk Ceyhan, Savaş Can, Çağatay Takaoğlu ve Ahmet Rıdvan Murat olduğu belirtildi.
6 kişinin "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza atma" şeklinde adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasını kararlaştıran hakimlik, 1 kişi hakkında da "ev hapsi" ve "yurt dışına çıkış yasağı"nı içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
Sevk yazısı: Atılı suçlamalar ve etkin pişmanlık detayı
AA'nın aktardığına göre savcılığın sevk yazısında, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Taner Çetin'in İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde burada çalışmaya başladığı, İmamoğlu'nun İBB Başkanlığı döneminde ise İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığında görevlendirildiği kaydedildi. HTS incelemelerinde Çetin'in tutuklu İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun'a bağlı hareket ettiği ve "oluşturduğu yapı ile 17 ihalede harcama yetkilisi olarak görev aldığı, diğer ihaleler ile bağlantılı olarak da toplam 20 eylemden sorumlu olduğu" iddia edildi. Çetin'in "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet almak", "ihaleye fesat karıştırmak" ile "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarını işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesi olduğu ifade edildi.
Yazıda, Hüseyin Kum'un da "Ongun'a bağlı yapı içerisinde Taner Çetin ile irtibatlı çalışan patronlardan olduğu, Kazzana Reklam ve Dekorasyon Sanayi Ticaret Ltd. Şti. isimli kendi şirketiyle ihalelere katıldığı" belirtilerek, şirketin diğer ticari bağlantılarının incelenmesi neticesinde Hüseyin Kum'a ait diğer firma A4 Grafik Matbaacılık Yay. Ker. ve Bil. Hizm. Ltd. Şti. üzerinden çeşitli şirketlere yüksek tutarlı para transferleri yapıldığının anlaşıldığı ifade edildi.
Engin Gönül'ün de" Ongun'a bağlı yapı içerisinde Taner Çetin ile irtibatlı çalışan patronlardan olduğu, EG Eğitim Reklam ve Organizasyon isimli şirketiyle ihalelere katıldığı anlatılarak, Gönül'ün ihalede fesat eylemleri tespit edilen Avcılar Dil Konuşturma ve Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. isimli firmada Ocak 2015'ten 2024'e kadar SGK kaydının olduğu" aktarıldı. Yazıda, Gönül'ün sadece ihaleye katılan bir firma yetkilisi değil, aynı zamanda ihale süreçlerinde etkin ve sürekli ilişkiler ağına sahip bir kişi olduğu kaydedildi. Yazıda, Gönül'ün "suç örgütüne üye olmak" ve "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarını işlediği ifade edildi.
Yazıda, Mustafa Karaoğlu'nun 2015-2023 arasında Beylikdüzü Belediyesinde görev yaptığı aktarılarak, MASAK incelemesine göre, İBB ve bağlı kuruluşların bünyesinde yapılan kamu ihalelerinde komisyon üyesi olarak bulunduğu anlatıldı. Karaoğlu'nun banka hesabına ihaleyi kazanan şüphelilerden Fikri Murat Demir tarafından 2019 ve 2020'de farklı tarihlerde toplam 22 bin lira para transferi yapıldığı anlatılan yazıda, söz konusu ödemenin Demir tarafından Karaoğlu'na herhangi bir geri ödeme veya karşı hareket olmaksızın gerçekleştirilmiş olduğu ifade edildi.
Yazıda, Musa Özışık'ın da İBB'deki kamu ihalelerinde ihale komisyonu olarak görev yaptığının tespit edildiği, Özışık'In 2021'de İBB'de görev yapmaya başlamasında Taner Çetin'in etkili olduğu vurgulanarak, Özışık'ın "suç örgütüne üye olmak" ve "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarını işlediği belirtildi.
Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin'in 2021-2024 arasında İBB'de çalıştığı ve burada göreve başlama sürecinin Taner Çetin'in yönlendirmesiyle gerçekleştiği öne sürülen yazıda, Gülin'in 2021'deki telefon görüşmesinde, Fikri Murat Demir'in Avcılar Dil Konuşturma şirketine ait bilgileri Onur Gülin'e gönderdiği, Gülin'in de "Abi dün başkanla konuştuk, seninle konuşmuş, Avcılar Dil falan gözüksün istemiyor, nasıl yapacağız" yazdığı aktarıldı. Yazının devamında "Birim fiyat teklif tablosunun içerisinde kahramanlık çerçevesi, özel kutulu Türk bayrağı, çikolata, çocuklar için nostaljik hediye paketi oyuncak bebek vb. ürünlerin adet ve fiyatlarını gösterir listenin olduğu anlaşılmıştır. Yürütülen soruşturma kapsamında yapılan telefon ön incelemelerinde, Onur Gülin isimli şahsın, kamu ihalelerine ilişkin olarak Fikri Murat Demir ile birlikte hareket ettiği ve kamu ihalelerine katılım süreçlerinde aktif rol almıştır" ifadeleri kullanıldı.
Aslı Siyahgül'e yönelik yapılan tespitlere de yer verilen yazıda, Çetin'in koordinasyonunda yürütüldüğü değerlendirilen İBB'ye ait bazı kamu ihalelerinde yer alan Yeni Fikir Eğitim Tasarım ve Reklam AŞ'nin çalışanı olduğu, söz konusu şirketin, kamu ihalelerinde "ihaleye fesat karıştırma" suretiyle avantaj sağladığı öne sürüldü. Yazıda, bu süreçte Siyahgül'ün, Çetin'in asistanı şüpheli Arzu Can'ın banka hesabına Yeni Fikir Eğitim Tasarım ve Reklam AŞ. adına kendi hesabından para transferi gerçekleştirdiği, bu hesapta toplanan paraların Çetin adına otomotiv şirketine taksit ödemelerinde kullanıldığı ve bu durumun MASAK raporlarına yansıdığı kaydedildi. Siyahgül'ün kamu ihalelerine ilişkin "yolsuzluk faaliyetlerine aracılık ettiği" anlatılan yazıda, "suç gelirlerinin aklanması sürecinde hesap bilgilerinin kullanıldığı ve mali işlemlerde örtülü destek sağladığı ve Murat Ongun'a bağlı olarak hareket ettiği" iddia edildi.
Yazıda, şüpheli Nihat Kolamber'in de üzerine atılı "suç örgütüne üye olmak" ile " kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarını işlediğine ilişkin somut deliller olduğu kaydedildi.
Öte yandan sevk yazısında, son dalgada gözaltına alınan Noyan Kırmızıgül'ün etkin pişmanlıktan faydalandığı belirtildi.
İBB'ye yönelik soruşturmada 3. dalga: Gözaltına alınanlar adliyeye sevk edildi | ![]() |