İBB soruşturmalarında ifadeler tamamlandı: 'Gizli tanık iddiaları çay-kahve içerken öğrenmiş gibi'

"Yolsuzluk" soruşturmasında açık hava reklam alanı ihaleleri soruldu, Medya A.Ş.'nin ihaleleri hakkında bilgi istendi. "Kent Uzlaşısı" soruşturmasındaysa HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış üzerinde duruldu.

Haber Merkezi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın pek çok ismin 19 Mart Çarşamba sabahı gözaltına alınmasının yankıları sürüyor.

Gözaltındaki İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’un emniyetteki ifadesi ortaya çıktı. Ongun’a, emniyette yönetim kurulu başkanı olduğu Medya A.Ş. tarafından yürütülen reklamlar, medya ilişkileri, ihaleler konulardaki tanık beyanları ve gizli tanık ifadeleri soruldu. Ongun, tüm suçlamaları reddetti.

T24'ün aktardığına göre, gizli tanıklar, Ongun'un CHP İl Başkanlığı için para toplandığını, 2019 seçimlerinden sonra İstanbulluların verilerinin toplanarak sonraki yerel seçimde bunların adaylara satıldığını, CHP kurultayında delegelere para dağıtıldığını, kimi gazetecilerin finanse edildiğini, bazı ihalelerin tanıdıklara verildiğini, ihalelerde komisyon alındığını ve ihalelerin kime verileceğine yönelik toplantı yapıldığını ileri sürdü. 

Ongun bu soruların birçoğuna, ‘’Tanığın ismi bana bildirilmediği için hangi husumetle yapılmış bir iftira olduğunu söyleyemiyorum’’ yanıtını vererek, iddiaların hepsinin gerçek dışı ve yalan olduğunu söyledi.

Açık hava reklam alanı ihaleleri soruldu 

Ongun’a İBB’deki ihalelere katılıp katılmadığı, süreçlerde bulunup bulunmadığı soruldu. Ongun İBB tarafından gerçekleştiren ihalelere katılmadığını, ihale süreçlerinde de bulunmadığı, sadece Medya A.Ş.’ye gelir getirici az sayıda ihalenin kendisine imza için geldiğini ifade etti.  

Ongun’a 33 firmanın adı sorularak, bunlarla herhangi bir ticari ilişkisi olup olmadığı soruldu. Ongun bu soruya ‘’İsmi geçen hiçbir firma ve firma sahipleriyle herhangi bir ticari ilişkim yoktur’’ yanıtını verdi.  

Ongun’a ifadesinde tanık ifadeleri soruldu. Ongun, bir tanığın, ‘açık hava reklam alanı kiralama işlerinde ihalelerin kime verileceğinin önceden belirlendiği, yapılan işin ihalelerde yer alandan daha az olduğu, geriye kalan ücretin aracılarla paylaşıldığı; ayrıca, kiralama ve organizasyon işlerinde yolsuzluk yapıldığı ve işin başında İmamoğlu, Ongun, İlbak Holding ve Subaşı ailesinin olduğu’ iddiasına yönelik olarak şu yanıtı verdi:

‘’Somut örnek vermem gerekirse İlbak Holding’in geçmiş AK Parti döneminde ve bizim dönemde de olan aynı billboard sözleşmesi sürmektedir. Ek bir iş aldığından bilgim yoktur. Bunun dışındaki iddialar asılsız ve gerçek dışıdır.’’

‘Reklam yönetimi bölümündeki bürokratlar AK Parti döneminin bürokratlardır’ 

Başka bir tanığın, “2019 yerel seçimlerinden sonra Anadolu Yakası’ndaki direklerin reklam kiralama ihalesini hatırladığım kadarıyla 8 milyon lira bedele AYEDAŞ’tan aldık. Kültür A.Ş. Başkanı Serdal Taşkın bununla ilgili 8 milyon lira de kendilerine istedi. Vermemiz halinde görsel uygunluk iznini alamayacağımızı belirtti. Bizi bu parayı ödemeye mecbur ettiler. Ongun’un bizzat kendi firmamızdan talepleri oldu’’ ifadesi sorulan Ongun, şu yanıtı verdi:

‘’İBB tarafından reklam yönetimi bölümündeki bürokratlar AK Parti döneminin bürokratlarıdır. Doğal olarak geçmişten gelen uygulamalar hakkında bu zamana kadar nasıl bir soruşturma söz konusu olmamışsa aynı uygulamalar aynı bürokratlar tarafından devam ettirilmiştir. ‘Murat Ongun’un bizzat kendi firmamızdan bir takım talepleri oldu’ iftirasını reddediyorum. Benim hiçbir kişi ya da kuruluştan hiçbir talebim olmamıştır.’’

'Delegelere daire verildiği iddiası yalanlandı'

Ongun’a bir tanığın ‘’Servet, Hüseyin Köksal’ın şoförüdür. Servet bir süre zarfında İBB Kültür A.Ş.’den çanta çanta para alıp İmamoğlu Şirketi’nin genel müdürü Tuncay’a götürdüğünü, paraları Serdal Taşkın’dan aldığını anlatırdı. Hüseyin Köksal; İmamoğlu’nun kasasıdır. Servet Hüseyin’in yaptığı her işi bilir. Para sayma görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra ifade verdiler ancak ifadeleri yalandır. CHP’nin kurultayında 1 milyar 200 milyon lirayı Berber Yaşar’ın döviz ofisinde dövize çevirip delegelere verdiklerini, KİPTAŞ’ın 70 dairesini delegelere dağıttıklarını anlattı. Emrah Bağdatlı Ongun’un en yakın arkadaşıdır. Medya A.Ş.’den işler kendisine verildi.’’ ifadesi de sorulanlar arasında yer aldı.

'Gizli tanık, iddiaları çay-kahve içerken öğrenmiş gibi'

‘’Savcılığınızın  gönderdiği belge talep yazısına kurumumuz istenilen günde yanıt vermiştir. 2019-2022 yıllarında ihaleye hak kazanan Bağdatlı’nın 4 yılda 7 milyon lira civarında ihale aldığı anlaşılmıştır. Bağdatlı’ya ait olan Karpuz isimli şirketin ise İBB ve iştiraklerinden hiçbir ihale almadığı görülmüştür. Medya A.Ş.’nin Bağdatlı’nın olağanüstü zenginleşmesine vesile olduğu iddiası asılsızdır. KİPTAŞ’ın 70 dairesinin delegelere dağıtıldığı iddiası da KİPTAŞ tarafından yalanlanmış ve konu mahkemelere taşınmıştır.’’

Gizli tanık Çınar, hem Kültür A.Ş. hem Medya A.Ş.'nin fiilen Emrah Bağdatlı tarafından yönetildiğini ve Bağdatlı'nın birçok yakın arkadaşına şirket kurarak usulsüz bir şekilde  Medya A.Ş. üzerinden birçok doğrudan teminli iş aldığını iddia etti.

Murat Ongun gizli tanık Çınar’ın ifadesine yönelik olarak, tüm iddiaları reddederek, ‘’Dile getirdiği iddialara vakıf olan biri değil, iddiaları çay-kahve içerken öğrenmiş biri gibidir. İsmi geçen kişilerle ilgili kulaktan dolma iddialarına yanıt vermeyeceğim’’ dedi.

Ongun'a İstanbul Senin uygulaması üzerinden elde edilen kişisel verilerin satıldığı’ iddiası ve buna dair ses kaydı soruldu. Ongun ‘’Ses kaydını dinlediğim zaman yanıt vereceğim. Ancak bu ses kaydı varsa hukuka uygun alınıp alınmadığı, bağlamından koparılacak şekilde düzenlenip düzenlenilmediği araştırılmalıdır’’ yanıtı verdi.  

Herkese Azad Barış ile ilişkileri soruldu

İmamoğlu hakkındaki bir soruşturma da yargının, yerel seçimlerde DEM Parti ile işbirliğini suç saydığı "Kent Uzlaşısı" hakkında. Bu dosya kapsamında gözaltına alınan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan'ın da ifadeleri ortaya çıktı.

Şahan’a özellikle Spectrum House adlı araştırma merkezinin sahibi ve HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ile ilişkisi soruldu. Resul Emrah Şahan da şöyle cevap verdi:

“Azad Barış 2019 sürecinde HDP partisi resmi görevlisi iken İBB’de yaptığı resmi görüşmelerde tanıştım. Sonrasında Azad’ın eşiyle akraba olduğumuz (kan bağı değil) eşinin teyzesi benim Ankara da okumama çok fayda sunan benim için çok değerli bir öğretmendir. O ilişkiyle yeniden tanıştık. Benim ismi geçen terör örgütleri ya da mensupları ile ne bir tanışıklığım ne bir ilgim ne de bir bilgim vardır. Anılan örgütlerin kısaltmalarının açılımlarını bile bilmem. Atılan suçlamaları kabul etmiyorum.”

Şahan’a, Reform Enstitüsü adlı vakıf aracılığıyla gerçekleştiği iddia edilen para transferleri de soruldu. Kendisi, vakfın sosyal ve beşeri bilimler alanında çalışan yasal bir kuruluş olduğunu söyledi. MASAK raporlarında yer alan bazı isimlerle ilişkisi hakkında ise bilgi verilmediğini ve doğrudan ilgisinin olmadığını belirtti.

Belediyede "terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin işe alındığına" ilişkin gizli tanık beyanlarına da tepki gösteren Şahan, bu suçlamaların mesnetsiz olduğunu savundu. 

MASAK'a takılan para transferi: 'Sadaka niyetiyle vermiştim'

Mahir Polat ifade sürecinde kamuoyuna yansıyan iddiaların hiçbirinin somut delillerle desteklenmediğini söyledi.

İfadesinde HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ile ilişkisine dair de sorular yöneltilen Mahir Polat, bu konuda şu ifadeleri kullandı:

“Azad Barış isimli şahıs ile yaklaşık 4 sene önce arkadaşlarımızın olduğu bir kafe ortamında tanıştım. Kendisi Ezidilik üzerine akademik çalışmaları olması ve benim de dinler tarihi konusunda doktora yapmış olmam sebebi ile kendisi ile bu konular hakkında fikir alışverişi yaptık. Bunun dışında herhangi bir sosyal görüşme olmadı. Konumum nedeni ile bu tür kişi ve kurumlar ile irtibatlı olabilirim ancak bu kişi ile irtibat kurmadım.”

Gizli tanık beyanlarında geçen iddialar hakkında da açıklama yapan Polat, para trafiğiyle ilgili bir bilgisi olmadığını, partiler arası ilişki kurduğu iddialarının ise gerçekle ilgisinin olmadığını ifade etti. “Benim siyasi bir konumum yoktur. Bürokrat olarak bir geçmişim vardır. İBB kapsamında bir bürokrat olarak çalışmış ve bu görevler dışında görevi olmayan birisiyim. Benim böylesine iki partiyi yan yana getirebilecek ne bir siyasi geçmişim vardır, ne de böyle bir gücüm vardır. Bu bakımdan gerçekle uyumlu olmayan bu ifadenin bir hayal ürünü olduğu, hayatını bu kadar göz önünde yaşayan birisi açısından çok rahat gözlemlenebilir” dedi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu raporunda adı geçen para transferleri ile ilgili de konuşan Polat, “Oğuzhan İnce isimli şahsı sosyal medyadan Trabzonspor taraftarı olması sebebiyle tanımaktayım. Kendisi sosyal medyasından maddi yardım mesajları atması üzerine ben de kendisine sadaka niyetine yukarıdaki tespit edilen 100 lirayı gönderdim” dedi.

'Mehmet Uçum da aynı toplantıdaydı'

Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan'a da Azad Barış ile ilişkisi soruldu.

T24'ün aktardığına göre, Barış ile Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneği’nin 2021’de Almanya’da gerçekleştirdiği etkinlikte tanıştığını söyleyen Çalışkan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un da aynı etkinliğe katıldığını söyledi. Etkinliğe giden isimlerden Oral Çalışlar, Uçum’un orada olduğunu doğruladı.

Yandaş medyadan saçılanlar: İmamoğlu soruşturmasında 4 gizli tanık
1