Huzurevinden hastaneye, hastaneden ailelerin yanına: Huzurevindeki vakalar görünmez oldu

İstanbul’da bir huzurevinde çok sayıda Covid-19 vakası tespit edilirken, hastaneye kaldırılan yurttaşlara ‘geri gelmeyin, ailelerinizin yanına gidin’ denildi.

Ali Ufuk Arikan

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye’deki huzurevlerinde salgın sonrası belirlenen vaka olup olmadığı, buralarda salgın kaynaklı ölümler yaşanıp yaşanmadığına ilişkin henüz  resmi bir açıklama yapmazken, geçtiğimiz günlerde Eskişehir’deki bir huzurevinde çok sayıda vaka görüldüğü haberi gündeme geldi.

Bu konuda yetkililer henüz bir bilgilendirme yapmazken, İstanbul’da da benzer bir durum yaşandığı ancak açıklama yapılmadığı ortaya çıktı.

Çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı

Etiler Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 13 Nisan günü salgın şüphesi nedeniyle bir bloğun tamamında kalan yurttaşlara test yapıldı.

Yapılan testin ardından bloktaki birçok kişinin korona pozitif olduğu tespit edildi ve çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı.

462 kişilik kapasitesi olan ve Bakanlığın sitesindeki verilere göre 429 kişinin kaldığı huzurevinde bir yakını bulunan yurttaş, o gün yaşananları ve sonrasındaki gelişmeleri soL’a aktardı.

Yaklaşık üç hafta önce huzurevine ziyaretlerin durdurulduğunu aktaran yurttaş, o günden sonra yaşananları şöyle aktardı:

13 Nisan’da yapılan bir duyuruyla yakınımın da olduğu blokta kalanlara odalarından çıkmamalarına yönelik bir anons yapılıyor. Sonrasında ise tek tek test uygulanıyor. Testi pozitif çıkanlar ise gece ambulanslarla İstanbul’un çeşitli yerlerindeki hastanelere kaldırılıyor.

Bu huzurevinde tek ortak alan yemekhane, dışardan gelen görevliler olduğu için salgının bu kaynakla içeriye girdiğini tahmin ediyoruz. Benim yakınımın da testi pozitif çıkıyor, onun da tahmini yemekhanede bulaştığı yönünde. Şu anda hastanede ikinci testi de pozitif çıktığı için tedavisine devam ediliyor.

'Geri gelmeyin...'

Daha önce de söz konusu huzurevinde bir bloğun karantinaya alındığını belirten yurttaş, salgın sonrası yetkililerin tavrına ilişkin çarpıcı aktarımlarda bulundu:

Kurum yetkilileri hastaneye kaldırılanlara hastalığınız yoksa bile hastanede bulaşabilir, geri gelmeyin diyor. Hastaneden çıktıklarında ailelerinin yanına gitmesini istiyor.

Kurum yetkilileri olay günü ve sonrasında bize yeterli bir bilgilendirme yapmadı. Tüm bilgileri biz kendimiz arayıp edinmek durumunda kaldık.

Öte yandan kurumun bir ay öncesinde de benzer şekilde burada kalan yaşlılara “evlerinize gidin” diye telkinlerde bulunduğunu öğrendik.

Bakanlık ne zaman açıklama yapacak?

Eskişehir ve İstanbul’da yaşandığı ortaya çıkan ancak resmi kurumlarca henüz açıklanmayan vakalar huzurevlerindeki tabloya ilişkin endişelere neden oldu.

Dışardan giriş-çıkışların salgına davet çıkardığı belirtilirken, alınan önlemlerin ve dezenfektan çalışmalarının ne kadar yeterli olduğu da tartışma konusu.