Sayfa yolu
HTŞ'den SDG açıklaması: 'Askeri yaklaşımdan uzaklaşıp sorunları çözme aşamasına geçtik'
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 02.11.2025 , 22:26
Suriye'de Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ) yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 10 Mart'ta imzalanan "entegrasyon" anlaşmasının ardından başlayan gerilim, yerini müzakerelere bırakmaya başladı.
Tarafların kısa süre önce entegrasyon için “uygun bir mekanizma” üzerinde anlaşmaya varmasıyla birlikte, HTŞ'den "sorunların çözümünde askeri yönetemlerde uzaklaşıldığına" dair açıklama geldi.
'Askeri yaklaşımdan uzaklaşıp sorunları çözme aşamasına geçtik'
Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen Manama Diyalog Konferansı’nda konuşan HTŞ yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, “Taraflar arasında ortak bir anlayış oluştu; artık askerî yaklaşımdan uzaklaşıp Suriyelilerin sorunlarını çözme aşamasına geçebildik” dedi.
Şeybani, SDG ile 10 Mart 2025’te imzalanan anlaşmanın sürecin dönüm noktası olduğunu söyledi.
Şeybani, anlaşmanın ardından taraflar arasında düzenli temasların sürdüğünü belirterek, “Geçen ay yaklaşık beş toplantı yapıldı. Artık askeri yaklaşımdan uzaklaşıp Suriyelilerin sorunlarını kendi aramızda çözme aşamasına geldik” dedi.
Şeybani, Suriye'deki sorunların çözümünde “Suriye-Suriye diyaloğunun” esas alınması gerektiğini ifade etti ve HTŞ ile SDG arasındaki müzakerelerin önemine dikkat çekti.
10 Mart anlaşmasından sonra ne oluşmuştu?
Suriye’de HTŞ yönetimi ile SDG arasında 10 Mart'ta anlaşma imzalanmış ve SDG'nin Suriye devlet kurumlarına entegrasyonu öngörülmüştü. Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Rojava bölgesindeki sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanları ve enerji kaynaklarının devlet yönetimine dahil edilmesi üzerine anlaşılmış, yürütme kurullarının anlaşmanın yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi için çalışacağı belirtilmişti.
Rojava Özerk Yönetimi heyeti ile HTŞ yönetimindeki Şam hükümeti heyeti, 10 Mart'ta imzalanan mutabakatın uygulanmasına yönelik adımlar çerçevesinde Haziran ayında ilk resmi toplantıyı gerçekleştirmiş ve dört ana başlıkta uzlaşmaya vardıklarını duyurmuşlardı. Abdi ile Şara arasında imzalanan mutabakatın uygulanmasını takip edecek uzman alt komiteler oluşturulması, eğitim-öğretim sürecinin bütünlüğünü garanti altına almaya yönelik düzenlemeler, göç ettirilen kişilerin geri dönüşünü kolaylaştıracak yönetimlerin belirlenmesi ve Halep’te Kürtlerin yaşadığı Eşrefiye ile Şeyh Maksud mahallelerine yönelik saldırılar hakkındaki dosyanın tekrar aktif hale getirilmesi kararlaştırılmıştı.
13 Temmuz'da ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Barrack, SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve Suriye'deki HTŞ yönetiminin lideri Ahmed Şara, Şam'da üçlü bir toplantı gerçekleştirmişti. Ancak anlaşmanın uygulanmasına ilişkin görüşmeler, farklı görüşler nedeniyle tıkanmıştı. HTŞ yönetimi Paris'te yapılması planlanan toplantı da dahil olmak üzere Rojava ile tüm görüşmeleri askıya almıştı.
7 Ekim'de ise HTŞ ve Rojava heyetleri Şam'da görüşme gerçekleştirmiş ve 10 Mart'ta varılan mutabakat anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmak için atılabilecek adımlar ele alınmıştı. Rojava heyeti görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ateşkes, orduların entegrasyonu, anayasa değişikliği gibi konular üzerinden durulduğunu belirtmişti.
Abdi ise Abdi, kısa bir üre önce HTŞ yönetimiyle yapılan görüşmelerin bir dönüm noktasına ulaştığını açıklamıştı. Abdi, SDG’nin Suriye ordusuna katılımı için “uygun bir mekanizma” üzerinde anlaşmaya varıldığını ve sürecin yakında uygulamaya geçeceğini duyurmuştu.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.