Sayfa yolu
Hizbullah'tan Suudi Arabistan'a çağrı: 'İsrail'e karşı ortak cephe kuralım'
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 19.09.2025 , 13:21 Güncelleme Tarihi: 19.09.2025 , 23:21
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, Suudi Arabistan'ı kendileriyle ilişkilerini düzeltmeye ve İsrail'e karşı ortak bir cephe kurmaya çağırdı.
Hizbullah liderinin bugünkü açıklamaları, İsrail'in Lübnan'ın güneyine yeni saldırılar düzenlemesinin ardından geldi.
Kasım, Suudi Arabistan'ı Hizbullah ile üç ilkeye dayalı "yeni bir sayfa" açmaya çağırdı:
- Anlaşmazlıkları çözmek ve endişeleri gidermek üzere diyalog,
- Direnişin değil, İsrail'in düşman olduğunun kabulü
- "Geçmiş anlaşmazlıkların dondurulması"
Kasım, direnişin silahlarının yalnızca İsrail'e yönelik olduğunu, "Lübnan'a, Suudi Arabistan'a veya dünyadaki başka hiçbir yere veya tarafa" yönelik olmadığını söyledi.
Direnişe yönelik baskının yalnızca İsrail'e fayda sağladığına işaret eden Kasım, eğer direniş ortadan kaldırılırsa "sıranın diğer devletlere de geleceğini" kaydetti.
Suudi Arabistan ve Hizbullah arasındaki gerginlikler yıllardır varlığını sürdürüyor.
Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), 2016 yılında Hizbullah'ı "terörist" örgüt olarak nitelendirmişti. Konsey, bunun için Hizbullah'ın Suriye iç savaşında Beşar Esad'ı desteklemesini ve Yemen'deki Husileri desteklemesini gerekçe göstermişti.
'Çözümü soykırımda buldular'
Konuşmasında, İsrail'in önce İngiltere, şimdi de ABD tarafından desteklenen bir sömürge karakolu olduğunu kaydeden Kasım, İsrail'in "barbarlığın zirvesine" ulaştığını, ABD'nin tam desteğiyle ve uluslararası hukuku hiçe sayarak suç işlediğini belirtti.
Kasım, "yumuşak savaş, yaptırımlar ve İbrahim Anlaşmaları"nın ABD ve İsrail'in aradığı "hızlı ve kesin zaferi" sağlamada başarısız olduğunu ve "bu nedenle onlar için soykırımın çözüm haline geldiğini" söyledi.
İsrail'in 9 Eylül'de Katar'a düzenlediği saldırının bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Kasım, "Katar saldırısından sonra gelecek saldırıların öncekilerden farklı olacağını" sözlerine ekledi.
Hizbullah lideri, "ABD, İsrail'in çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini açıkça beyan ederken, Amerikalı veya Amerikalı olmayan herhangi bir teklife nasıl güvenebiliriz veya taviz üstüne taviz vermeyi nasıl kabul edebiliriz?" diye ekledi.
ABD, Kasım 2024'te arabuluculuk ettiği İsrail'le ateşkes anlaşmasının şartları uyarınca Lübnan'ı Hizbullah'ı silahsızlandırmaya zorluyor.
Kasım, Hizbullah'ın "güçlü bir konum üzerinden" diyaloğa açık olduğunu belirterek, İsrail işgaline direnme taahhüdünün "sarsılmaz" olduğunu ve İsrail güçlerini kovup toprakları kurtarmayı amaçladığını ekledi.
Kasım'ın Suudi Arabistan'a çağrısı, Riyad ve nükleer silahlı Pakistan'ın İsrail'in Katar'a saldırısının ardından karşılıklı savunma anlaşması imzalamasından iki gün sonra geldi.
İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında bir ölü
Lübnan Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in güney Lübnan'daki Tebnin kasabasında bir araca düzenlediği insansız hava aracı saldırısında bir kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu olay hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
Tebnin'e düzenlenen saldırı, İsrail'in güneydeki birkaç kasabayı hedef alıp bombalamasının ve bölge sakinlerini tahliye etmeleri konusunda uyarmasının ardından gerçekleşti.
Lübnan Başbakanı Nevaf Selam, İsrail'i geçen yılki ateşkesi ve uluslararası destekli izleme mekanizmasını hiçe sayarak "gözdağı ve saldırıya" başvurmakla suçladı.
Ateşkese rağmen İsrail, neredeyse her gün Lübnan'ın güneyini vurmaya devam ediyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.