Hint dernek, Türk şirketin kritik demiryolu projesinden çekilmesini istedi: 'Pakistan desteği güvenlik sorunu yaratır'

Hindistan'da Çin sınırındaki stratejik demiryolu projesini bir Türk şirketin yürütmesine bir Hint otelcilik derneği tepki gösterdi. Dernek, Pakistan'la yakın bağları olan Türkiye'den bir şirketin sınır bölgesinde proje yürütmesinin bir güvenlik tehdidi oluşturabileceğini savundu.

Dış Haberler

Hindistan'da bir otelciler derneği, Bilaspur-Manali-Leh demiryolu projesinin inşasına bir Türk şirketinin dahil olmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Dernek, ulusal güvenlik gerekçesiyle Yüksel Proje adlı Türk şirketin ülkede yaptığı faaliyetlerin derhal askıya alınması çağrısında bulundu. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Manali Otelciler Derneği baş danışmanı Vedram Thakur, Türk firmanın rolünü sorguladı ve hükümetin gecikmeden müdahale etmesini talep etti.

Thakur, Hindistan'ın "hasmı" Pakistan'la yakın bağları olan Türkiye'den bir şirketin hassas sınır bölgelerinde proje yürütmesine izin vermenin potansiyel bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ileri sürdü. 

Dernek yetkilisi, ayrıca, Yüksel Proje tarafından yürütülen projenin, meyve bahçeleri ve otellerin arasından geçerek zikzak bir rotada demir yolu hizalamasını manipüle etmeye çalıştığını ve bunun amacı ve etkileri konusunda şüpheler yarattığını iddia etti. 

Thakur, "Hükümetin dikkatini, ulusal açıdan büyük önem taşıyan bu konuya çekmek istiyoruz" dedi.

Mevcut rota ve projeye "yabancıların dahil olması" konusunda şüphelerini dile getiren Thakur, Merkez'i demiryolu hizalamasını yeniden gözden geçirmeye ve projeyi bir Hint ajansına atamaya çağırdı. 

Dernek başdanışmanı, herhangi bir projenin yerel geçim kaynaklarının korunmasına, çevresel sürdürülebilirliğe ve eski temsilciler, penchayatlar (kırsal yönetimler) ve etkilenen toplulukları içeren şeffaf bir kamuoyu istişaresine öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Thakur, Türkiye'nin siyasi duruşuna atıfta bulunarak, Yüksel Proje'nin Pakistan'ı alenen destekleyen ve Keşmir hakkında tartışmalı açıklamalar yapan bir ülkeden geldiğini belirtti. Dernek yetkilisi, "Ulusal güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, şeffaflığı sağlamak ve yerel çıkarları korumak için Hint ajansları tarafından yönetilen bağımsız bir proje gereklidir" diye ekledi.

'Ciddi ekolojik sonuçlara yol açabilir'

Thakur ayrıca demiryolu projesinin kırılgan Himalaya ekosistemi üzerinde ciddi ekolojik sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Thakur, şunları söyledi: 

"Tahminler, bir lakh'tan (yüz binden) fazla ağacın kesilebileceğini, bunun da biyolojik çeşitliliği bozabileceğini, su kaynaklarına kalıcı olarak zarar verebileceğini ve orman alanlarını bozabileceğini gösteriyor. Ayrıca, önerilen rota verimli topraklardan, elma bahçelerinden ve kırsal yerleşim yerlerinden geçiyor; bu bölgeler Hindistan'ın bahçecilik ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Dernek yetkilisi, ayrıca elma yetiştiriciliğinde herhangi bir olumsuz etkinin binlerce ailenin geçimini tehlikeye atacağı konusunda uyardı.

Derneğe göre, Kullu-Manali'nin önemli bir ekonomik itici gücü olan turizm endüstrisi de risk altında. Thakur, tünel kazıları, gürültülü makine operasyonları ve artan titreşimler gibi inşaatla ilgili rahatsızlıkların bölgenin doğal güzelliğini azaltacağı ve nihayetinde ziyaretçi sayısında düşüşe yol açacağı konusunda endişelerini dile getirdi. Başdanışman, "Küçük işletmeler, oteller, taksi operatörleri ve el sanatları bunun sonucunda zarar görebilir" diye uyardı.

Thakur, ilerlemeyi savunurken derneğin altyapı gelişimine karşı olmadığını ancak bunun ulusal güvenlik ve çevresel dengeye gereken özen gösterilerek yapılması gerektiğinde ısrar ettiğini açıkladı. Thakur, "Büyüme, yerel miras, sürdürülebilirlik ve geçim kaynakları pahasına olmamalı. Hükümet, hem güvenliği hem de refahı koruyan dengeli bir yaklaşım sağlamalıdır" dedi.

Demiryolu projesinin Hindistan için önemi

Bilaspur-Manali-Leh demiryolu hattı, Savunma Bakanlığı tarafından stratejik bir hat olarak tanımlanan Hindistan hükümetinin amiral gemisi projesi. 489 kilometre uzunluğunda olan hat, Himaçal Pradeş'teki Bilaspur'u Mandi, Manali, Keylong ve Darça gibi önemli kasabalar üzerinden Ladah'taki Leh'e bağlayacak. Projenin dört aşamada inşa edilmesi bekleniyor. İlk aşamanın (Bhanupalli'den Bilaspur'a) 2027'ye kadar tamamlanması hedefleniyor. Demiryolu, Delhi'den Leh'e seyahat süresini dört günden iki güne düşürmeyi, turizmi geliştirmeyi ve Hindistan-Çin sınırına yıl boyunca asker ve malzeme hareketini kolaylaştırmayı, Srinagar-Leh Ulusal Otoyolu'nun her yıl altı ay boyunca kapatılmasının neden olduğu izolasyonu ele almayı amaçlıyor.

Demiryolu projesi nereleri kapsıyor?

Bilaspur-Manali-Leh demiryolu hattı, Hindistan'ın kuzey doğusunda yer alıyor. Bölge Çin sınırına yakın bir alanı kapsıyor.

Hindistan'da Türkiye'ye boykot büyüyor: Maden, tekstil, sinema, turizm...
1