Hindistan-Pakistan savaşı Türkiye'den patronları da vurdu: Çelebi'den sonra meyve üreticileri mi var?

Türkiye'nin Pakistan'a desteği, Hindistan'da faaliyet gösteren Türk patronlara pahalıya patladı. Çelebi, cirosunun 3'te 1'ini elde ettiği ülkede faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Çiftçiler hükümete, Türkiye'den meyve ithalatının durdurulması için baskı yapıyor.

Haber Merkezi

Hindistan, ülkenin en büyük havalimanlarında yer hizmetlerini üstlenen Türkiye merkezli Çelebi'nin güvenlik iznini iptal etti.

Sivil havacılık mevzuatına göre, yer hizmetleri şirketleri güvenlik izni olmadan faaliyet gösteremiyor. Bu nedenle Çelebi, Hindistan'daki tüm faaliyetlerini durdurdu.

Karar, Türkiye'nin son dönemde Hindistan ile yaşanan ikili gerginliklerde Pakistan yanlısı tutumunun üzerine geldi. Dün ilan edilen kararın “ulusal güvenlik çıkarları” doğrultusunda ve derhal geçerli olacak şekilde alındığı belirtildi.

2009 yılından bu yana Hindistan'da faaliyet gösteren Çelebi Delhi, Mumbai, Kalküta dahil olmak üzere 9 havalimanında yolcu ve kargo hizmetlerini yürütüyor. Bu 9 havalimanından geçen yıl elde ettiği 6,3 milyar liralık gelir, Çelebi'nin cirosunun yüzde 33'ünü oluşturuyor.

Çelebi borsada tabanı gördü

Karar sonrası Çelebi'nin talebi üzerine şirketin Borsa İstanbul'daki işlemleri dün geçici olarak durduruldu. Ancak bugün işleme açılan şirketin hisseleri yüzde 10'a ulaşan kayıpla taban fiyatı gördü.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yapan şirket, "ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı hareket etmedik" dedi ve Hindistan'da hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.

Şirket, basına yaptığı açıklamadaysa ortaklık yapısına dikkat çekti. Sermayesinin yüzde 65'inin uluslararası yatırımcılara ait olduğunu vurgulayan şirket, geri kalan yüzde 35'e Çelebioğlu Ailesi'nin sahip olduğunu vurguladı.

Milliyetçi partiden Çelebi'ye 10 gün müddet

Hindistan'da Maharaştra bölgesinde faaliyet gösteren milliyetçi parti Şiv Sena, Çelebi'nin, yer hizmetlerinin yüzde 70'ini yürüttüğü Mumbai Uluslararası Havalimanı önünde protesto düzenledi.

Partinin lideri Murji Patel, Türkiye’nin bir yandan Pakistan’a destek verirken diğer yandan Hindistan’daki ihaleler yoluyla para kazanmasından dolayı kızgın olduklarını söyleyerek “Türkiye Pakistan’a yardım ediyor. Onların şirketlerinin burada kazanmasına nasıl izin verebiliriz” diye sordu.

Havalimanı yöneticileriyle görüşen Şiv Sena lideri, Çelebi'nin 10 gün içerisinde tüm faaliyetlerini sonlandırmaması halinde 10 bin kişinin katılacağı yeni bir protesto düzenleyeceklerini bildirdi.

Çiftçiler Modi'ye mektup yazdı: Türkiye'den meyve ithalatını durdurun

Hindistan-Pakistan gerilimin yükseldiği Keşmir'in komşu eyaletlerinden Himaçal Pradeş'te de çiftçiler Türkiye'den meyva ithalatının durdurulması için kampanya başlattı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye mektup gönderen çiftçiler, Türkiye'den gelen elma başta olmak üzere ithal meyvelere daha sıkı kalite kontrollerinin uygulanmasını istedi.

Üreticiler, Türkiye'den meyve ticareti yapan şirketlere boykot uygulayacaklarını duyurdu. Bu şirketlerin başında IG International geliyor. Şirket, Türkiye'nin en büyük elma üreticilerinden Engin Tarım ile hem ticaret yürütüyor hem Himaçal Pradeş'teki bahçelerde her yıl on binlerce tonluk üretim gerçekleştiriyor.

Hindistan, son yıllarda Türkiye'nin en fazla elma ihraç ettiği ülke. Türkiye, tek başına Hindistan'ın elma ithalatının yaklaşık dörtte birini karşılıyor.

Hindistan-Pakistan geriliminde Ankara ne tutum aldı?

Her iki ülkenin de hak iddia ettiği Keşmir'de 22 Nisan'da son yıllarda sivilleri hedef alan en kanlı saldırılardan biri yaşandı. Hindistan saldırıdan sorumlu tuttuğu Pakistan'ı 6 Mayıs'ta füzelerle vurdu. Pakistan da Hindistan jetlerini düşürerek misillemede bulundu. 

Bu süreçte "itidal" çağrısında bulunan Türkiye, Pakistan'ın 22 Nisan saldırılarının araştırılması yönündeki çağrısına destek verdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yükselen gerilim ardından Pakistan hükümetiyle çok sayıda temasta bulundu.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Pakistan'a gösterdiği "güçlü destek ve sarsılmaz dayanışma" nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Hindistan ise geçtiğimiz günlerde TRT'nin uluslararası yayın platformu TRT Word'ü "dezenformasyon"la suçladı ve ülkede erişim engeli getirdi.

Pakistan: Türkiye silah sanayisinin en iştahlı alıcısı

Hindistan'ın Türkiye'yi hedef alan hamlelerinin arka planında, Ankara-İslamabad arasında son yıllarda özellikle askeri alanda derinleşen ilişkiler yer alıyor.

İki ülke arasında askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001'de imzalandı. O tarihten bu yana çok sayıda ortak eğitim ve tatbikat düzenlendi.

Türkiye son dönemde Pakistan'ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için önemli projeler gerçekleştiriyor.

Pakistan için korvetler inşa eden Türkiye, denizaltıların güncellenmesi sürecine de destek sağlıyor. Pakistan'ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonuna destek veren Türkiye, ayrıca ülkeye ATAK helikopterleri de tedarik ediyor.

SIPRI verilerine göre 2020-2024 arasında Türkiye'nin silah ihracatının yüzde 10'u bu ülkeye gerçekleşti.

ANALİZ | Türkiye ile Pakistan: Gericilik, sermaye ve silah kardeşliği
1