İstanbul’un tarihi gar binaları yağmaya açılıyor.
12 yıl önceki yangında büyük hasar gören Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalması için mücadele devam ederken, Sirkeci Garı ile birlikte Haydarpaşa gar binası ve çevresi Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle sermayeye verilmeye hazırlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Ağustos ayında imzalanan protokolle Sirkeci Garı ve Haydarpaşa Garı 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandı. Yalnızca tarihi gar binaları değil, gar çevresindeki arazinin de verildiği Kültür Bakanlığı iki gar ve çevresindeki toplam 700 dönümlük araziyi başkalarına kiralama yetkisine de sahip oldu.
Bu protokolün imzalanmasından kısa süre önce Temmuz ayında Sabancı Holding patronu Güler Sabancı’nın personel dışındakilerin özel izinle girdiği Haydarpaşa’nın bulunduğu arazide elinde planlarla birlikte görüntülendiği ortaya çıktı. Konuya ilişkin Sabancı Holding'den bugün basına gönderilen kamuoyu bilgilendirme notunda ise "Sabancı olarak; Haydarpaşa Garı’na ilişkin herhangi bir yatırım ya da proje planımız bulunmamaktadır" denildi.
Son olarak Haydarpaşa Garı çevresindeki lojmanlar, işletmeler ve sosyal tesislere de tahliye talimatı gitmeye başladı. İki lojman ile çevredeki bazı işyerlerine "bulundukları binayı 7 gün içinde terk etmeleri" için yazı gönderildi.
Binalar sermayeye verilirken, demiryolcular konteynere taşınmak isteniyor
soL’un edindiği bilgiye göre kira protokolü kapsamında Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında çalışan demiryolu emekçilerinin çalıştığı binalar da kiralanacak. Sirkeci Garı’nda çalışanlar dahil toplam 550 demiryolu çalışanıysa Ayrılıkçeşme yakınında iki katlı inşa edilecek bir konteyner binaya yerleştirilecek. İki garın da tarihi binalarında demiryolu çalışanlarının görevlerini yapacağı alanlar nerdeyse yalnızca gişeler ve müdür odasıyla sınırlanmış olacak.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının Kültür Bakanlığı’na kiralanmasını yargıya taşımıştı. Tahliye tebligatlarıysa dava süreci devam ederken yapıldı.
12Punto’dan Hazal Güven’e konuşan İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay sürecin sonunda Haydarpaşa’da yaklaşık 70 lojmanın boşaltılacağını söyledi. Demiryolcular hem evlerinden olacak hem de iki katlı bir konteynerden ibaret yeni çalışma alanları asbest oranı yüksek olan bir yere inşa edilecek.
Gökay “Konteyner yapılması planlanan yerde asbest oranı daha önce çok yüksek çıkmıştı. Aynı bölgeye o konteyner yapılacak ve demiryolcular kendilerine ayrılan 1.25 metrekarelik bir yerde çalışmak zorunda kalacaklar. Sadece müdürlerin kapalı odaları olacak. Kalanı açık ofis şeklinde bir çalışma hayatına geçirilecekler” dedi.
9 Kasım'da Kadıköy'den Haydarpaşa'ya yürüyüş yapılacak
Haydarpaşa’da bu plana karşı biri işçi 4’ü memur sendikası olan 5 bileşim eyleme hazırlanıyor.
Önce 1, 3 ve 4 Kasım tarihlerinde Haydarpaşa’da ve Sirkeci’de imza kampanyaları düzenlenecek. Ardından 6 Kasım’da Mimarlar Odası ile birlikte ortak bir basın toplantısı gerçekleştirilecek. 7-8 Kasım tarihlerinde sosyal medya üzerinden yapılacak eylemlerin ardından 9 Kasım’da Kadıköy meydanındaki buluşmanın ardından Haydarpaşa Garı’na yürünecek.
BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay, “Bu özelleştirme talanına karşı çıkıyoruz. Bu konuda da elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
TKP Kadıköy: Hesaplarınız tutmayacak, halkın olanı halka bırakacaksınız
TKP Kadıköy İlçe Örgütü de bugün “Haydarpaşa’yı Yağmaya, Lojmanları Soylulaştırmaya Feda Etmenize İzin Vermeyeceğiz” başlıklı bir açıklama yaptı.
Haydarpaşa Garı ve arazisinin halka değil yağmaya açıldığı belirtilen açıklamada “Haydarpaşa’da sadece tarihi bir bina değil, bu kentin hafızası var, emeğin tarihi var. Ayrıca Haydarpaşa’nın bir ulaşım işlevi var. Şimdi ise Haydarpaşa’nın gar olarak kalması için yıllardır verilen mücadele görmezden geliniyor. Halkın tercih ettiği değil, kamu yararına olan değil; yağmacıların yararına olana göre karar veriliyor” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ama biz de bir kez daha söylüyoruz: Haydarpaşa gardır, Söğütlüçeşme istasyon! Haydarpaşa’yı sermayeye, Sabancılara peşkeş çekmelerine izin vermeyeceğiz! Haydarpaşa’nın gar olarak kalması için yıllardır verilen mücadeleyi daha da büyüteceğiz.
Açgözlülük sadece gar binası ile de sınırlı kalmıyor. Gar çevresindeki lojmanlar, işletmeler ve sosyal tesisler de boşaltılmak isteniyor. Bugün rantıyla ağız sulandıran Yeldeğirmeni, zamanında demiryolu emekçilerinin yerleşimiyle kurulmuş bir mahalle. Ama şimdi Bakanlık, demiryolcuları evlerinden atmaya, mahalleden yollamaya çalışıyor. Hem de 7 gün içinde! Çünkü aceleleri var, demiryolcuların boşalttığı lojmanlar kim bilir kimlere satılıp ‘soylulaştırılacak’!
Ancak hesaplarınız tutmayacak. Halkın olanı halka bırakacaksınız. Haydarpaşa gar olarak kalacak. Kamu yararını gözetmeyen tüm faaliyetleriniz için ensenizde olmaya devam edeceğiz.”