Hataylılar bir kez daha haykırdı: 'Unutmayacağız, affetmeyeceğiz, hesap soracağız'

6 Şubat depreminin yıl dönümünde Hatay'da Türkiye Komünist Partililer ve Hataylılar "Bu memleket bizim rantçıya katile bırakmayız" dedi.

Haber Merkezi

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremler, kentin yanı sıra Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman olmak üzere 11 ilde yıkıma neden oldu. Zaman zaman farklı kurumlardan farklı açıklamalar yapılmış olsa da açıklanan resmi verilere göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

Depremin yarattığı ağır tablo aradan geçen bir yılda da ilk günkü yakıcılığında. 

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Hatay İl Örgütü tarafından depremin yıldönümünde yapılacak yürüyüş ve anma programına TKP merkezi kurullarıyla katılıyor. TKP'nin Parti Meclisi toplantısı da 6 Şubat depreminin yıl dönümü sebebiyle Defne'de yapıldı.

Saat 13.00’te Sinanlı Yolçatı’ndan yürüyüş başladı. Yürüyüş sırasında kitle, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "boyun eğme memlekete sahip çık", "Bu memleket bizim rantçıya katile bırakmayız" sloganları attı.

Hataylılar ellerinde bahur ve rihenlerle yürüdü.

Türkiye Komünist Partisi Parti Meclisi üyeleri de yürüyüş yapan Hataylılara katıldı.

Armutlu Uğur Mumcu Bulvarı’nda yapılan yürüyüşün ardından Demokrasi Meydanı’nda TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ve TKP Defne Belediye Başkanı Hizam Hasırcı konuştu. Konuşmaların ardından Hatay Sinanlı Yolçatı’ndan başlayan yürüyüş Asi Nehri’ne doğru devam etti. 

Okuyan: Hatay’ı Defne’yi ayağa kaldıracağız

Anma programında söz alan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "Enkaz altında yitip kalan dostlarımıza, kardeşlerinize, annelerinize, babalarınıza, evlatlarınıza borcumuz bu kenti ayağa kaldırmaktır" dedi.

Okuyan şunları söyledi:

"Hayatı yeniden kurmamız için, Hatay’ı Defne’yi Türkiye’de depremden yıkılan başka yerleri ayağa kaldırmamız için dayanışmaya ihtiyacımız var. Biz birbirimize sarılır, zorlukları beraber aşarız. 

Bu güzel kenti bu hale getirenler, yıkanlar bir de ‘asrın felaketi’ diyenler uydurmasınlar. Bu yıkılan evlerin, yaşanamaz hale gelen mahallelerimizin ya da enkazda kalan ve kurtarılamayan insanlarımızın, enkazdan çıkıp da aç kalan işsiz kalanlarımızın, enkazdan çıkıp da sağlık hizmeti alamadığı için ölenlerin tüm sorumlusu bu düzendir, bu düzenin sahipleridir, siyasi iktidardır.

Bütün şu yıkımın sorumlusu rantçı kafadır. Bizim burada bunları alt etmek için en önemli silahımız dayanışmamız, aklımız, vicdan ve ahlakımızdır. Vatandaşlara sorduklarında televizyon kanallarında ‘Komünist başkan ister misiniz?’ diye, ‘İsteriz’ diyorlar. Çünkü ‘onlar çalıp çırpmaz, onlar çalışkandır, onlar vicdanlıdır, onlar düzgündür’ diyorlar. Komünistler iyi insandır, komünistler iyi insanlarsa birbirimizin elinden tutacağız ve Hatay’ı Defne’yi ayağa kaldıracağız."

Hizam Hasırcı: Hatay kan kaybediyor

Anma programında söz alan TKP Defne Belediye Başkanı Adayı Hizam Hasırcı “Cumhurbaşkanı Hatay’a Defne’ye gelecek diye kaymakamlık tarafından bir aydır halkımızın çadırları sökülüyor. Yaralarımızın sarılması gerekirken Hatay kan kaybediyor. Yaralarımızın sarılması gerekirken maalesef Hatay kan kaybediyor. Buraya gelen herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Yürüyüşün sonunda Hataylılar ellerindeki karanfilleri ve rihenleri nehre attı.