Hatay İsdemir'de yüzlerce işçi zehirlendi: Firma açıklama yapmıyor

Hatay'daki İsdemir Demir Çelik Fabrikası'nda işçilerin henüz kaynağı belli olmayan bir sebepten zehirlendiği iddia ediliyor. soL'a ulaşan işçiler yüzlerce kişinin hastaneye gittiğini belirtiyor.

Özkan Öztaş

Hatay'da bulunan İsdemir Demir Çelik Fabrikası'ndan çalışan işçilerin henüz kaynağı belli olmayan bir sebepten ötürü zehirlendikleri ve bazı işçilerin hastaneye başvurduğu iddia ediliyor. Konuyla alakalı soL'a ulaşan işçiler, yaşanan zehirlenmeden dolayı yüzlerce kişinin fabrika revirine başvurduğunu ancak taleplerin karşılanamayacak düzeyde olduğu için bazı işçilerin çevre ilçelerdeki farklı sağlık kurumlarına sevk edildiğini anlattı.

'İçme suyundan kaynaklandığı söyleniyor'

soL'a konuşan işçiler, fabrikadaki kimi yetkililerin zehirlenmenin içme suyundan kaynaklandığını ve işçilerin bir süre sadece firma tarafından verilecek yeni suları tüketmelerini istediğini belirtiyor.

İşçilerden biri "Geçtiğimiz gün olay yaşanınca tüm suları topladılar. Cuma günü olay patlak verdi ama cumartesi günü falan baya işçi rahatsızlandı. Muhtemelen bazılarını ertesi gün etkiledi. Mevzu cumartesi patlak verdi yani. Burada İsdemir'in tüm çalışan ünitelerinde o kadar fazla etkilenmedi işçiler. Farklı üretim birimleri var. Kok - sinter - yüksek fırın - çelikhane  gibi üretim birimleri. Tüm işçiler değil bazı birimler etkilendi. Bizim çalıştığımız yer çok oldu mesela. Ben de çok kötü oldum. Buradaki revirin kapasitesi kaldırmadı. Dışarıya sevk ettiler" diye anlatıyor yaşadığı sorunu.

'Yemek firmasından şüpheleniyoruz'

Başka bir işçiyse zehirlenme sebebiyle yemek firmasından şüphelendiklerini ifade ediyor. 

Süreci anlatan işçi "Burada birden fazla üretim birimi var. Her yere aynı su gidiyor ama niye bir yerde sorun çıksın anlamadım. Ayrıca yemek firmasının patronla arası iyiyse yukardan bağlamışlardır diye düşünüyor herkes. Suçu da içme suyuna bağlamış olabilirler. Kimsenin günahını almayalım ama bu su bir yıldır kimseyi zehirlemedi de şimdi ne oldu? Bir açıklama da yapan olmadı. Ama buraya gelen yemeklerde bir sorun olmuş olabilir diye düşünüyor herkes. Yemekten numune aldılar mı incelediler mi bilmiyoruz" sözleriyle anlatıyor süreci. 

Olayın ardından firmaya getirilen içme suyu markalarının değiştirildiğini ifade eden işçiler henüz zehirlenmeye dair net bir açıklama olmadığını ifade ediyor. Yaşanan zehirlenmelerin ardından sağlık durumu normale dönen işçilerin çalışmaya tekrar devam ettikleri belirtiliyor.