Hatay Büyükşehir Belediyesi köprüyü tamir etti ama Davut yıldızını unuttu

Hatay'da zaman içinde zarar gören ve tahrip olan köprü tamir edildi ancak kent sembolündeki Davut yıldızı unutuldu. Belediye yetkilisi "Sehven yapıldı, telafi edeceğiz" dedi.

Özkan Öztaş

Hatay'da zaman içinde zarar gören bir köprüde yer alan Hatay sembolü olan tabela tamir edilirken, semboldeki Davut yıldızı unutuldu.

Yurttaşlar olaya tepki gösterip sembolün orijinal halinin takılmasını talep ederken, yaşanan durum "Belediye İsrail'e olan tepkisini bize mi gösteriyor" yorumlarına neden oldu. 

Yıllardır kullanılan bir sembol

Hatay, ev sahipliği yaptığı diller ve dinler ile Türkiye'de özel şehirlerden bir tanesi. Kentte hem Müslümanlar, hem Hıristiyanlar hem de Yahudiler aynı anda yaşıyor ve kamusal mekanları birlikte kullanıyor.

Ermeni ve Arap Hıristiyanların yanı sıra Süryaniler, Arap Alevileri ve Sünni Müslümanlar ile birlikte Yahudi Cemaati kentte kültürel iklimi oluşturan unsurlar arasında yer alıyor. Bu durum nedeniyle de kentin birçok simgesinde bu üç inanışa ait semboller yer alıyor.

 

Üç farklı inanışım sembolleri kentte pek çok yerde aynı anda yer alıyor. Bu aynı zamanda farklı inanışlardan insanların bir arada yaşamasını simgeliyor.

'Belediye köprüyü onardı Davut yıldızını unuttu' 

Hatay'da Antakya-İskenderun yolu üzerinde çevre yolu olarak bilinen alanda, Hatay Valiliği'ni geçtikten hemen sonra bulunan köprüde tadilat çalışmaları sırasında yeniden düzenlenen sembolde Davut Yıldızı'na yer verilmedi. 

Eski görüntüsünde tahrip olmuş haliyle Davut yıldızı fark edilirken yeniden yapılan köprünün onarılan sembolünde Davut Yıldızı yerine "A harfi" yer aldı. 

Konuya dair sosyal medyada tepki gösteren Hataylı yurttaşlar, "Belediye İsrail'e olan öfkesini Hataylılardan mı çıkarıyor?" diye sordu. 

 

Köprünün eski yıkık sembolünde yer alan Davut Yıldızı'na yenilenen halinde yer verilmedi.

Belediyeden açıklama: 'Sehven yapılmış telafi edeceğiz'

Yaşanan gelişmeyi Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sorduk. Yetkililer yenileme çalışması sırasında "Davut Yıldızı'nın unutulduğunu" söyledi. 

Belediye yetkilisi soL'a yaptığı açıklamada durumun telafi edileceğini, köprüdeki sembolün yeniden yapılacağını, bir kasıt olmadığını ifade etti.

Hatay'ın depremden sonra kültürel dokusunun korunup korunamayacağı bir tartışma ve endişe konusu. Tarihi kent merkezinde depremden sonra ağır hasar alan özgün dokusu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın zaman içinde alanda yürüttüğü toplu yıkım ve moloz taşıma uygulaması sonucunda yüzde 35 düzeyinde kayıp verdiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu benzeri ihmaller Hataylı yurttaşların kentin kültürel ve tarihi dokusunun korunması konusundaki kaygılarını da arttırıyor.