Hamas ateşkes anlaşmasını uygulamaya devam edeceğini duyurdu

Hamas, arabulucu ülkelerin İsrail'in ateşkes anlaşmasıyla ilgili engellerini kaldırma taahhüdü üzerine, anlaşmayı imzalandığı gibi ve esir takasını da kapsayacak şekilde uygulamaya devam edeceğini duyurdu.

Haber Merkezi

Hamas, İsrail'in ateşkes anlaşmasını ihlal eden uygulamaları nedeniyle haftasonu yapılması planlanan esir takasını süresiz olarak askıya aldığını bildirmişti.

Hamas, arabulucu ülkelerin İsrail'in ateşkes anlaşmasıyla ilgili engellerini kaldırma taahhüdü üzerine esir takasını da kapsayacak şekilde anlaşmayı uygulamaya devam edeceğini duyurdu.

Hamas: Zaman çizelgesine göre hareket edilecek

Hamas’tan yapılan açıklamada, Mısır ve Katar'ın Gazze anlaşmasındaki boşlukları ortadan kaldırmak için çalıştığı ve bu doğrultuda anlaşmanın uygulanmasına devam edileceği belirtilerek, "esir değişimi de dahil olmak üzere belirlenen zaman çizelgesine göre" hareket edileceği vurgulandı.

Hamas heyetinin arabulucularla görüşmeler gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, görüşmelerin "ateşkes anlaşmasının uygulanmasının ve özellikle İsrail'in ardı ardına yaptığı ihlaller sonrasında esir değişiminin ele alınmasına" odaklandığı ifade edildi.

Heyetin, Kahire'de Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hasan Reşad ile bir toplantı yaptığı ve ayrıca Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada, Hamas heyetinin, Mısır ve Katar'daki müzakere dosyasından sorumlu yetkililerle ve anlaşmanın tüm yönlerinin uygulanmasını takip eden arabulucuların teknik ekipleriyle toplantılar yaptığı ve temaslarda bulunduğu aktarıldı.

Hamas, görüşmelerde özellikle "halkın barınmasının sağlanması, konteynerler, çadırlar, ağır iş makineleri, tıbbi malzemeler, yakıtın acilen bölgeye ulaştırılması ve yardım akışının kesintisiz devam etmesi" gibi anlaşmada yer alan tüm maddelere uyulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Görüşmelerin "olumlu bir atmosferde geçtiği” ve arabulucuların "tüm engelleri kaldırmak ve boşlukları kapatmak için konuyu yakından takip ettikleri" belirtildi.

'Haberler gerçeği yansıtmıyor'

Öte yandan İsrail'in, Hamas'ın açıklamasını yalanladığı belirtildi.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisine dayandırdığı haberinde, "Hamas ile yaşanan krizin çözümü konusunda henüz bir mutabakata varılmadı ve bu konudaki haberler gerçeği yansıtmıyor.” ifadelerine yer verildi.

'İsrail anlaşmaya uyarsa esir takasını sürdürmeye hazırız'

AA'ya konuşan Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, "Hamas yöneticilerinden oluşan bir heyetin geçtiğimiz günlerde Mısırlı yetkililerle bir araya gelerek İsrail'in ortaya koyduğu engelleri ve bunları aşma yollarını görüştüğünü" aktardı.

Kanu, İsrail'in ateşkes anlaşmasına uyması konusunda olumlu işaretler olduğunu ve arabulucuların sürecin uygulanmasını takip etmeyi sürdürdüğünü belirtti. Hamas'ın varılan anlaşmaya bağlı olduğunu vurgulayan Kanu, ancak İsrail'in süreci sekteye uğratacak herhangi bir ihlaline izin vermeyeceklerini söyledi.

İsrail'in anlaşmayı ihlal etmeye devam etmemesi konusunda da uyarılarda bulunan Kanu, "İsrail, anlaşmayı birden fazla kez ihlal etti. Bunlar arasında yerinden edilmiş kişilerin dönüşü ve insani yardımların girişine engel olunması gibi hususlar bulunuyor. Eğer İsrail anlaşma maddelerine uymazsa, esir takası gerçekleşmeyecek" dedi.

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.

Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmıştı.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.

Esir takasının ilk beş turunda, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze’deki 16 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada toplam, 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Hamas, İsrail'in 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasını; yerinden edilen Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşlerinin geciktirilmesi, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin hava saldırıları ve üzerlerine açılan ateşle hedef alınması, barınma malzemelerinin Gazze'ye girişine izin verilmemesi ve tıbbi malzeme ve ilaçların Gazze'ye girişine geç izin verilmesi gibi 4 maddede ihlal ettiğini açıklamıştı.

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat'ta gerçekleştirilmesi beklenen esir takasının İsrail'in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, yaklaşık 70 esirin tamamı Cumartesi gününe kadar serbest bırakılmazsa İsrail'in tüm ateşkesi iptal etmesi gerektiğini savunmuş ve Hamas bu şartlara uymazsa "kıyametin kopacağı" tehdidinde bulunmuştu.

Benzer bir açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Hamas'ın Cumartesi gününe kadar rehineleri serbest bırakmaması halinde Gazze'deki savaşı yeniden başlatmakla tehdit etmişti.

Trump Gazze'ye yükleniyor: 'Gazzelilerin dönmeye hakkı yok, esir takası olmazsa kıyamet kopar'
trump