Sayfa yolu
Hamaney’in cenazesi için Necef ve Kerbela’da binler toplandı: Meşhed’deki defin töreni ertelendi
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 09.07.2026 , 00:38
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ilk gününde, Tahran’daki konutunda hedef alınarak 86 yaşında katledilen İran lideri Ayetullah Ali Hamaney için düzenlenen cenaze törenleri Irak’ın Şii kutsal kentleri Necef ve Kerbela’da sürdü. Hamaney’in naaşı, İran’daki törenlerin ardından salı gecesi Irak’ın Necef kentine getirilmişti.
Necef’te binlerce kişi Hamaney’in tabutunu taşıyan konvoyun güzergâhında toplandı. Kalabalıklar İran ve Irak bayrakları taşırken, törenlere İran destekli Iraklı milis grupların flamaları da eşlik etti. Cenaze konvoyu Necef’teki törenlerin ardından Kerbela’ya geçti.


Necef ve Kerbela’daki törenlere binlerce kişinin katılırken, Hamaney’in naaşı İran bayrağına sarılı ve cam muhafaza içinde taşındı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi de Irak’taki törenlere katılan isimler arasındaydı.


Hamaney’in naaşının Irak’taki törenlerin ardından İran’a götürülerek doğum yeri Meşhed’de, İmam Rıza Türbesi yakınlarında defnedilmesi planlanıyordu. Ancak Meşhed’de yapılması planlanan cenaze töreninin ertelendiği bildirildi. Ertelemenin nedeni henüz netlik kazanmadı.
Hamaney, 28 Şubat’ta İran’a düzenlenen ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybetmişti. Daha önce savaş koşulları nedeniyle ertelenen cenaze programı 4 Temmuz’da Tahran’da başladı, ardından Kum, Necef ve Kerbela törenleriyle sürdü.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.