Güney Kore'de sıkıyönetim kısa sürdü: Muhalefet Cumhurbaşkanı'nın azlini istiyor

Güney Kore'de muhalefet partileri, sıkıyönetim ilan ederek ülkeyi siyasi krize sokan Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol'un azli için parlamentoya önerge sundu.

Dış Haberler

Güney Kore'de muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol'un sıkıyönetim ilan ettiği gerekçesiyle kendisine karşı parlamentoya azil önergesi sundu.

Yerel medya, altı muhalefet partisinin bugün yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu bildirdi. Muhalefet dün, Yoon'un sıkıyönetim emri nedeniyle derhal istifa etmemesi durumunda süreci başlatmakla tehdit etmişti.

Milletvekillerinin dün Ulusal Meclis'e girip sıkıyönetimi reddederek binayı kuşatan askerlerle tartışması gece boyunca kaotik sahnelere yol açtı.

'Anayasanın açık bir ihlali'

Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap, parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti'nin, Ulusal Meclis'te yapılan acil toplantının ardından yayınladığı bir kararda, "Yoon'un sıkıyönetim ilanı anayasanın açık bir ihlalidir" dediğini aktardı.

Kararda, Yoon'un eylemleri "ciddi bir isyan eylemi" ve "azil için mükemmel bir sebep" olarak tanımlandı.

Muhalefet partilerinin, önergeyi Perşembe günü parlamento genel kuruluna bildirmeyi ve Cuma veya Cumartesi günü oylamaya sunmayı planladıkları belirtildi.

Güney Kore anayasasına göre, cumhurbaşkanının görevden alınması 300 üyeli Ulusal Meclis'te üçte iki çoğunluk gerektiriyor.

İktidar partisi de tepki gösterdi

Demokrat Parti şu anda parlamentoda 170 sandalyeye sahip. Bu da Yoon'un iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin bazı üyelerinin cumhurbaşkanını görevden alma teklifini desteklemesi gerektiği anlamına geliyor.

İktidar partisinin lideri Han Dong-Hoon, bugün olayı sert bir şekilde eleştirdi ve olaya karışanların hesap vermesini istedi.

Han, bir televizyon yayınında muhabirlere "Başkan bu trajik durumu doğrudan ve ayrıntılı bir şekilde açıklamalı" dedi.

Üst düzey yetkililer istifasını verdi

Ulusal Meclis görevden almayı kabul ederse, Yoon anayasa mahkemesinin nihai kararına kadar geçici olarak cumhurbaşkanlığı yetkisinden mahrum bırakılacak.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Çung Jin-Suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Şin Won-Sik ve Cumhurbaşkanlığı Siyasi Sekreteri Sung Tae-Yoon da dahil olmak üzere birkaç üst düzey yetkili, yaşananların ardından istifalarını sundu.

Başbakan Han Duck-Soo ise halka "son ana kadar" hizmet etmeye devam edeceğine söz vererek, kabineden tüm bakanlıkların kamu görevlileriyle birlikte sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Ülkenin en büyük işçi örgütlerinden biri olan Kore Sendikalar Konfederasyonu da, Cumhurbaşkanı'nın istifasına kadar grev çağrısında bulundu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un iktidardan uzaklaştırılmasını talep etmek için halk bugün Seul'de bir miting düzenledi.

Ne olmuştu?

Yoon, dün sıkıyönetim ilan ettikten 6 saat sonra kararını geri alacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı, emri "özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehditlerinden korumak için" vermek zorunda kaldığını öne sürmüş ve siyasi muhalefeti hükümetini "felç etmekle" ve anayasal düzeni "baltalamakla" suçlamıştı.

Daha sonra milletvekilleri, Yoon'u emri geri çekmesi yönünde oybirliğini sağladı. Milletvekilleri, parlamento binasını kuşatan askerlere de meydan okuyarak parlamentoya girmeyi başardı.

Demokrat Parti lideri Park Çan-Dae, sıkıyönetim emrinin sona ermesinden kısa bir süre sonra Yoon'un "ihanet suçlamasından kaçamayacağı" konusunda uyardı.

Yasalar ne diyor?

Güney Kore Anayasası, cumhurbaşkanına askeri bir tehdide karşı koymak veya kamu güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğünde sıkıyönetim ilan etme yetkisi veriyor.

Sıkıyönetim ilanının kabine tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Sıkıyönetim ilan edildiğinde meclisin bilgilendirilmesi şart. Meclis üyelerinin çoğunluğu sıkıyönetimin kaldırılmasını talep ederse, cumhurbaşkanı bu karara uymak zorunda.